Πέμπτη, Οκτώβριος 17

Συγκινεί Κύπριος κρατούμενος στις Κεντρικές Φυλακές (ΒΙΝΤΕΟ)

Με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα έληξε και φέτος η σχολική χρονιά στις Κεντρικές Φυλακές, ωστόσο τα λόγια ενός κρατούμενου ήταν αυτά που συγκίνησαν τους παρευρισκόμενους της εκδήλωσης.

Ο κρατούμενος εκτίει ποινή φυλάκισης για υπόθεση ναρκωτικών στις Κεντρικές Φυλακές. Βρήκε όμως το θάρρος και περιέγραψε στο κοινό τα όσα έζησε μέχρι να καταλάβει την πραγματική αξία της ζωής. Ήταν χρήστης ναρκωτικών ουσιών και όπως είπε «έκανε πολλά λάθη και ζούσε στο σκοτάδι». Λάθη που τον οδήγησαν στο κελί της φυλακής.

Μπαίνοντας στην φυλακή έμαθε για το πρόγραμμα «Δανάη», ένα κλειστό πρόγραμμα απεξάρτησης που δίνει μία ακόμη ευκαιρία ζωής τους κρατούμενους χρήστες ναρκωτικών. Ξεκίνησε το πρόγραμμα διστακτικά, μετά όμως κατάλαβε πόσο σημαντικό ήταν για αυτόν, για τη ζωή του.

Διαβάστε τα συγκινητικά λόγια του κρατούμενου των Κεντρικών Φυλακών:

Ζώντας στο σκοτάδι χωρίς να αναγνωρίζω τα λάθη μου, δεν έβλεπα ούτε μία χαραμάδα φως. Ούτε δεξιά, ούτε αριστερά. Μετά από πολλά λάθη κατέληξα σε αυτή τη φυλακή. Όταν ήρθα εδώ ένιωθα ότι ήμουν ένα τίποτα. Έχασα την πίστη στον εαυτό μου και την αισιοδοξία μου. Πίστευα πως η ζωή μου είχε τελειώσει. Όταν μου συστήθηκε το πρόγραμμα «Δανάη» είχα τις αμφιβολίες μου και σκέφτηκα τι πρόγραμμα είναι αυτό και πως αυτό θα με βοηθήσει. Τελικά μετά από πολλές σκέψεις και ενδοιασμούς, αποφάσισα να δοκιμάσω με απώτερο σκοπό το χαρτί που θα παρουσίαζα στο δικαστήριο.

Ήδη από τις πρώτες συναντήσεις, είχα αρχίσει να νιώθω διαφορετικά. Βρήκα στήριξη, κατανόηση και ασφάλεια. Άρχισα να σκέφτομαι τη ζωή αλλιώς και ένιωσα σαν να βρίσκομαι σε μια ομάδα ποδοσφαίρου, αποκτώντας έτσι μία νέα οικογένεια που καθημερινά σκόραρε και επένδυε στον καθένα μας ξεχωριστά. Οι υποτιθέμενοι φίλοι, γνωστοί, άνθρωποι που προκαλούσαν, επηρέαζαν και αποπλανούσαν, βρέθηκαν ξαφνικά στο περιθώριο, δίνοντας έτσι θέση και χώρο στην οικογένεια. Οι πειρασμοί δεν σταματούσαν ποτέ να έρχονται στο δρόμο μας. Οι καλοπροαίρετοι φίλοι συχνά θα μας γλυκοφιλούν.

Από εμένα εξαρτάται αλλαγή. Από εμένα, από εσένα και από τον καθένα που θέλει πραγματικά.

Ξεκινώντας έτσι ένα νέο ταξίδι, μακριά από εξαρτήσεις και λάθη, με ένα διαφορετικό τρόπο, βαδίζοντας τώρα σε ένα φωτεινό μονοπάτι γεμάτο χρώματα, αισθάνομαι τις ακτίνες του ήλιου να με γεμίζουν με ενέργεια, τους ήχους των πουλιών να με ηρεμούν, τις πολύχρωμες πεταλούδες να μου δίνουν χαρά και τις μυρωδιές των λουλουδιών να με ξυπνούν.

Προκαλώ όλους τώρα ανοιχτά, να δώσουν νόημα στη ζωή τους και να με ακολουθήσουν σε αυτό το μονοπάτι. Να νιώσουν τις ακτίνες τους ήλιου, να ακούσουν τα πουλιά, να δουν τις πεταλούδες και να μυρίσουν τα λουλούδια. Να νιώσουν ξανά ελεύθεροι μακριά από εθισμούς και εξαρτήσεις.

alphanews.live

Διαβάστε επίσης