Hallocy

Ανακαλύψτε την ηλικία της υγείας της γάτας σας

Μια κοινή παρανόηση που γίνεται από αυτούς που έχουν γάτες είναι αυτή σχετικά με την ηλικία τους καθώς οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ο κάθε ανθρώπινος χρόνος είναι 5 χρόνια για μια γάτα.

Σύμφωνα όμως με το site www. catster.com τα πράγματα είναι περίπου έτσι.

Τα πρώτα δυο χρόνια του ζώου είναι 14 ανθρώπινα χρόνια. Δηλαδή ο κάθε χρόνος είναι 7 ανθρώπινα χρόνια. Και τα υπόλοιπα μετράνε κανονικά όπως ξέρουμε, δηλαδή κάθε ένα δικό μας είναι 5 της γάτας. Επομένως μια γάτα 5 χρόνων ισοδυναμεί με άνθρωπο ηλικίας 36 ετών. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι μια γάτα που ζει έξω μεγαλώνει και γερνάει πιο γρήγορα από μια άλλη που ζει μέσα στο σπίτι.

Πώς όμως υπολογίζουμε τα χρόνια της γάτας όταν υιοθετούμε κάποια χωρίς να γνωρίζουμε πόσο είναι;

Τα δόντια της

Τα δόντια μια γάτας μαρτυρούν την ηλικία της. Οι μεγαλύτερες σε ηλικία έχουν περισσότερες κηλίδες στα δόντια από ό,τι οι νεότερες. Τα πρώτα δοντάκια ενός μικρού γατιού βγαίνουν μεταξύ των 2 και 4 εβδομάδων. Τα μόνιμα βγαίνουν τον τέταρτο περίπου μήνα. Οπότε αν ανοίξετε το στόμα της γάτας που υιοθετήσατε και δείτε ότι έχει μόνιμα λευκά δόντια, μπορείτε να υπολογίζετε ότι το ζώο είναι περίπου ενός χρόνου. Οι κιτρινίλες εμφανίζονται τα επόμενα 2 χρόνια ενώ η ουλίτιδα ή η πλάκα από τα 3 μέχρι τα 5. Αν της λείπουν κάποια, η γατούλα είναι μεγαλύτερη σε ηλικία.

Οι μύες της

Οι μικρότερες σε ηλικία γάτες έχουν πιο δυνατό, πιο σφιχτό κορμί. Το βλέπουμε καλά αυτό όταν πηδάνε. Οι μεγαλύτερες είναι λίγο πλαδαρές και τα κόκαλα πιο πεταχτά στα πλευρά.

Το τρίχωμά της

Μια νεότερη γατούλα έχει μαλακό, γυαλιστερό τρίχωμα ενώ μια μεγάλη πιο πυκνό, πιο τραχύ. Επίσης στη μεγαλύτερη θα δείτε κάποιες γκρι ή λευκές τρίχες.

Τα μάτια της

Λαμπερά, καθαρά μάτια έχουν ως επί το πλείστον οι νεαρές γάτες. Μια γατούλα που έχει κάπως θολωμένα είναι περίπου 12 χρόνων.

Η διάρκεια της ζωής της

Αν μια γατούλα έχει ζήσει καλά, έχει τραφεί σωστά και είναι μέσα στο σπίτι, το προσδόκιμο της ζωής της είναι 12 με 18 χρόνια. Τα γονίδια παίζουν και αυτά το ρόλο τους. Υπάρχουν βέβαια εξαιρέσεις που γάτες έχουν περάσει τα 20. Αυτές όμως είναι λίγες. Οι γάτες που ζουν έξω από το σπίτι, αν δεν τους συμβεί κάτι, θα ζήσουν μέχρι περίπου τα 10 χρόνια.

Χρησιμοποιήστε τον πίνακα που ακολουθεί για να δείτε πώς υπολογίζουμε την ηλικία μια γάτας

Exit mobile version