Site icon Hallocy

Κόβονται 5 επιδόματα και μειώνονται άλλα 11 κατά 15%

Μαχαίρι σε 5 επιδόματα και οικονομικά ωφελήματα και μείωση 11 ωφελημάτων κατά 15% σε υπαλλήλους και ωρομίσθιο προσωπικό βάζει το υπουργείο Οικονομικών στους εργαζόμενους του ευρύτερου δημόσιου τομέα και της γενικής Κυβέρνησης.

Όπως αναφέρεται στη δήλωση Πολιτικής Απασχόλησης του Στρατηγικού Πλαισίου Δημοσιονομικής Πολιτικής 2020-2022, η Πολιτική Απασχόλησης μετά την οικονομική κρίση συνεχίζει να αποσκοπεί στη συγκράτηση της συνολικής απασχόλησης, ούτως ώστε να επιτευχθεί η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών εντός του πλαισίου της οικονομικής ανάπτυξης.

Επίσης, συνεχίζεται η απαγόρευση της πλήρωσης κενών θέσεων πρώτου διορισμού, προαγωγής και πρώτου διορισμού και προαγωγής (υπαλληλικές θέσεις). Θα εξετάζονται περιπτώσεις που δικαιολογούν εξαίρεση από την απαγόρευση για υπαλληλικές θέσεις σύμφωνα με τη νενομισμένη διαδικασία. Η απασχόληση εποχικού ωρομίσθιου προσωπικού για το 2020 διατηρείται στα ίδια επίπεδα με το 2019. Ο «Φ» παρουσιάζει τα κυριότερα μέτρα που αφορούν κατάργηση ή ψαλίδισμα προνομίων.

Συγκεκριμένα, μπαίνει τέλος σε επίδομα βάρδιας για απογευματινή εργασία σε υπαλλήλους που απασχολούνται με το σύστημα βάρδιας, επίδομα γεύματος σε υπαλλήλους που επιστρέφουν στην έδρα εργασίας τους μετά τη λήξη του κανονικού ωραρίου εργασίας και επίδομα διατροφής σε ωρομίσθιο προσωπικό που είτε ακολουθεί συνεχόμενο ωράριο είτε ακολουθεί ωράριο με διακοπή για γεύμα. Επίδομα οδοιπορικών, πάνω σε προσωπική ή άλλη βάση, για τη μετάβαση υπαλλήλων από τον τόπο διαμονής τους στην έδρα/έδρες εργασίας τους ή σε τόπο εργασίας που αποτελεί τον συνήθη τόπο εργασίας του, επίδομα περιοδείας και αποζημίωση οδηγού.

Τα επιδόματα/ αποζημιώσεις/ οικονομικά ωφελήματα υπαλλήλων και αξιωματούχων που μειώνονται κατά 15% είναι: Επίδομα οδοιπορικών και κατ’ αποκοπήν επίδομα οδοιπορικών, επίδομα τηλεφώνου, επίδομα απουσίας εκτός έδρας, επίδομα ενοικίου στο εξωτερικό, επίδομα επικίνδυνης εργασίας, επίδομα καθήκοντος, επίδομα επιφυλακής (αναμονής και κλήσεων). Η μείωση των επιδομάτων ωρομίσθιου προσωπικού αφορά επίδομα θαλάσσιας εργασίας, επίδομα αναρρίχησης, οδοιπορικά «έξοδα κινήσεως» και «επίδομα κατ’ αποκοπή», επίδομα απουσίας εκτός έδρας. Το επίδομα επίβλεψης του ωρομίσθιου προσωπικού μειώνεται κατά 50%.

Σχετικά με την απασχόληση συνεχίζεται η απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων και στο ωρομίσθιο προσωπικό. Επίσης, θα υπάρξει συνέχιση της μη δημιουργίας πρόσθετων μόνιμων θέσεων και της μη αναβάθμισης μισθοδοτικών κλιμάκων σε προσωπική βάση, τόσο για τις υπαλληλικές θέσεις όσο και για τις θέσεις ωρομίσθιου προσωπικού, με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι οποίες θα εγκρίνονται από τον υπουργό Οικονομικών. Η δημιουργία νέων θέσεων εξετάζεται μόνο με την κατάργηση ισάριθμων εγκριμένων θέσεων. Η απασχόληση εποχικού ωρομίσθιου προσωπικού για το 2020 διατηρείται στα ίδια επίπεδα με το 2019. Η απασχόληση εργοδοτουμένων αορίστου ή ορισμένου χρόνου και εκτάκτων που απασχολούνται μέχρι τέσσερις μήνες κατά το 2020 διατηρείται, κατ’ ανώτατο όριο, στα επίπεδα του 2019, και μειώνεται όπου είναι δυνατό.

Η πρόσληψη εργοδοτουμένων ορισμένου χρόνου απαγορεύεται για το 2020. Συνεχίζεται η απαγόρευση της αντικατάστασης υπαλλήλων που αποχωρούν από την υπηρεσία για οποιονδήποτε λόγο με νέες προσλήψεις εργοδοτουμένων καθορισμένης διάρκειας. Συνεχίζεται η απαγόρευση της αντικατάστασης ωρομίσθιου προσωπικού και εποχικού ωρομίσθιου προσωπικού που αποχωρεί από την υπηρεσία για οποιονδήποτε λόγο με νέες προσλήψεις εποχικού ωρομίσθιου προσωπικού.

Η απασχόληση εργοδοτουμένων αορίστου ή ορισμένου χρόνου και εκτάκτων που απασχολούνται μέχρι τέσσερις μήνες κατά το 2020 διατηρείται, κατ’ ανώτατο όριο, στα επίπεδα του 2019, και μειώνεται όπου είναι δυνατόν. Η πρόσληψη εργοδοτουμένων ορισμένου χρόνου απαγορεύεται για το 2020. Συνεχίζεται η απαγόρευση της αντικατάστασης υπαλλήλων που αποχωρούν από την υπηρεσία για οποιονδήποτε λόγο με νέες προσλήψεις εργοδοτουμένων καθορισμένης διάρκειας. Συνεχίζεται η απαγόρευση της αντικατάστασης ωρομίσθιου προσωπικού και εποχικού ωρομίσθιου προσωπικού που αποχωρεί από την υπηρεσία για οποιονδήποτε λόγο με νέες προσλήψεις εποχικού ωρομίσθιου προσωπικού.

philenews.com

Exit mobile version