Πέμπτη, 16 Ιουλίου

Ξέσπασε σε κλάματα on air η Ειρήνη Χαραλαμπίδου για τον θάνατο του 14χρονου μαθητή (ΒΙΝΤΕΟ)

Φανερά συγκλονισμένη από τον θάνατο του 14χρονου μαθητή σε χωριό της επαρχίας Λευκωσίας εμφανίστηκε στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου. Μη μπορώντας να πιστέψει τα σοκαριστικά ευρήματα της δημοσιογραφική έρευνας για το μέγεθος της τραγωδίας που οδήγησε στον θάνατο τον άτυχο μαθητή, η κυρία Χαραλαμπίδου ξέσπασε σε κλάματα. Ανακοίνωσε επίσης ότι τη Δευτέρα το θέμα θα συζητηθεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, με σκοπό την προώθηση νομοθεσίας που να προνοεί την ποινική δίωξη δημόσιων λειτουργών.

“Θέλουμε να έρθουν εκεί όλες οι υπηρεσίες που χειρίστηκαν το θέμα και να απαντήσουν στα ερωτήματα που είναι πολύ κρίσιμα και έχουν καταλήξει με το να φύγει ένα παιδί από τη ζωή, την ώρα που θα έπρεπε να χαίρεται και να απολαμβάνει τη ζωή του. Είτε θέλουμε να μιλούμε για δικαιώματα του παιδιού, για μια Πολιτεία που σέβεται τα δικαιώματα του παιδιού, είτε για μια Πολιτεία που η ίδια τα παραβιάζει. Γιατί με τον θάνατο αυτού του παιδιού, πιθανόν να διασφάλισε καλύτερη ζωή για τα δύο του αδέλφια, αλλά δεν έπρεπε να είναι αυτή η υπόθεση και τα τρία παιδιά έπρεπε να έχουν τη ζωή που τους αξίζει.”

Στο μεταξύ, η υπόθεση θανάτου του 14χρονου μαθητή έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στο πολιτικό σκηνικό. Σε γραπτή ανακοίνωση ο Δημοκρατικός Συναγερμός αναφέρει ότι:

“Η είδηση για τον θάνατο του 14χρονου, προκάλεσε θλίψη σε όλη την Κύπρο. Κυρίως γιατί καταδεικνύονται μέσα από τα ρεπορτάζ, δεδομένα για τις συνθήκες διαβίωσης του 14χρονου και της οικογένειάς του, που φαίνεται ότι ήταν γνωστά στις αρμόδιες υπηρεσίες. Τα δεδομένα αυτά πρέπει να τύχουν άμεσης εξέτασης μέσα από μια ανεξάρτητη έρευνα και να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν, ωστόσο προκύπτει ακόμη ένα σημαντικό μήνυμα. Ότι θα πρέπει επιτέλους η πολιτεία να λάβει πολύ περισσότερο υπόψη το ρόλο της πρόληψης μέσα από τα αρμόδια όργανα και τις δομές που διαθέτει αλλά και ότι οι στρεβλώσεις ή και παραλείψεις αυτών, πρέπει να διορθωθούν άμεσα. Για να μην γίνεται η κοινωνία μάρτυρας τέτοιων θλιβερών γεγονότων εν έτει 2019.”

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής έκανε λόγο για ασήκωτες ευθύνες των αρμοδίων τμημάτων, παθογένειες των ΥΚΕ και ανάγκη εκσυγχρονισμού και αναδιοργάνωσης τους.

Τα τραγικά συμβάντα με τους θανάτους ανηλίκων και άσκησης ενδοοικογενειακής βίας που έχουν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες, έχουν συγκλονίσει την κυπριακή κοινωνία και έχουν προκαλέσει έντονους προβληματισμούς για τους χειρισμούς των αρμοδίων τμημάτων. Αναμφίβολα, η κοινωνία διερωτάται για το ρόλο και τις ευθύνες των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και στην αδράνεια που έχουν επιδείξει προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα περιστατικά αυτά, ώστε να μην φτάνουμε στο σημείο να θρηνούμε θύματα. Σήμερα, η Κ.Ε. Εργασίας ενημερώθηκε ότι αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο θα έχει ενώπιον του εισήγηση της αρμόδιας Υπουργού για διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας από την Επίτροπο Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το τελευταίο τραγικό συμβάν με το θάνατο ενός ανήλικου παιδιού. Τα μέλη της Επιτροπής ζήτησαν όπως τεθούν χρονοδιαγράμματα για ολοκλήρωση της έρευνας, δεσμευτούν οι αρμόδιοι ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν και υιοθετηθούν τα συμπεράσματα/ εισηγήσεις τις οποίες θα καταδείξει η Επίτροπος μέσα από την έρευνα της. Το ΑΚΕΛ έχει τονίσει και έχει ζητήσει την επίσπευση των διαδικασιών εκσυγχρονισμού και αναδιοργάνωσης των δομών των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ), ώστε οι Λειτουργοί του Τμήματος να μπορούν ν΄ ανταποκρίνονται στις σημερινές αυξημένες ανάγκες, να μπορούν να ενεργούν προληπτικά και να παρέχουν την αναγκαία στήριξη στις οικογένειες που το έχουν ανάγκη. Αντ΄ αυτού διαπιστώνεται σοβαρή καθυστέρηση στον εκσυγχρονισμό των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και ανάλωση του χρόνου των Λειτουργών των ΥΚΕ σε διεκπεραιωτικού χαρακτήρα εργασίες, κύρια για σκοπούς ΕΕΕ. Το σχέδιο αναδιοργάνωσης που έχει δημοσιοποιηθεί δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις παθογένειες της Υπηρεσίας. Ταυτόχρονα, διαχέεται από μια ξεκάθαρη φιλοσοφία περιορισμού του ρόλου των δημόσιων υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας σε ένα επιτελικό επίπεδο, και ανάθεσης του ρόλου των παρεμβάσεων και της εφαρμογής κοινωνικών προγραμμάτων στον ιδιωτικό τομέα. Για το ΑΚΕΛ ο εκσυγχρονισμός των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας είναι απαραίτητος και θα πρέπει να αποτελεί μια συνεχή διαδικασία με στόχο οι δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες να μπορούν να διαδραματίζουν το ρόλο τους ως φορείς χάραξης και άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Ειδικότερα, η αναδιάρθρωση των δομών άσκησης κοινωνικής πολιτικής θα πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

Αποκέντρωση στις δομές και υπηρεσίες άσκησης κοινωνικής πολιτικής από το κεντρικό κράτος στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό των ΥΚΕ ως του κατεξοχήν κρατικού φορέα χάραξης και άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Ο ανασχεδιασμός δομής και λειτουργίας των ΥΚΕ πρέπει να περιλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών με βάση την κοινότητα και τη δημιουργία εντός των ΥΚΕ εξειδικευμένων υπηρεσιών.”

Ο άδικος χαμός του 14χρονου Στυλιανού αναδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι η κυπριακή κοινωνία αντιμετωπίζει προβλήματα φτώχειας πολύ σοβαρότερα από αυτά που αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση, οι δε αρμόδιες κοινωνικές και άλλες υπηρεσίες δεν διαδραματίζουν το ρόλο που έχουν αναλάβει. αναφέρει το Κίνημα Αλληλεγγύη.

“Στο άκουσμα της είδησης θυμηθήκαμε το νόημα της ρήσης του Νέλσον Μαντέλα ότι το επίπεδο του πολιτισμού ενός λαού το γνωρίζεις καλύτερα όταν μάθεις πως συμπεριφέρεται στους φτωχούς, στους λιγότερο προνομιούχους, σε αυτούς που δεν μπορούν να διασφαλίσουν μια καλή πρόσβαση στις κοινωνικές υπηρεσίες του κράτους, στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στις συγκοινωνίες. Στον τόπο μας αυτό το σύστημα νοσεί και γίνεται ακόμα χειρότερη η κατάσταση από τις στρεβλώσεις που υπάρχουν από την ερμηνεία των νόμων, που ουσιαστικά δένουν τα χέρια εκείνων που θέλουν να προσπαθήσουν. Θεωρούμε θετικό στοιχείο το γεγονός ότι θα διοριστεί ανεξάρτητη ερευνητική επιτροπή για το συγκεκριμένο τραγικό συμβάν, αλλά για να μην χαθούν άλλες ζωές, το όλο θέμα πρέπει να ερευνηθεί τάχιστα, τα δε πορίσματα της έρευνας να μην παραμείνουν, όπως σε πολλές άλλες περιπτώσεις, στα συρτάρια των αρμοδίων.”

https://www.alphanews.live

Διαβάστε επίσης