Site icon Hallocy

Ποινή φυλάκισης στον πρώην δικηγόρο της Έφης Ηροδότου

Την ποινή φυλάκισης των δυο χρόνων με τριετή αναστολή επέβαλε χθες το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού στον 70χρονο πρώην δικηγόρο της Έφης Ηροδότου, ο οποίος την εκπροσώπησε κατά τη διάρκεια της πρώτης δίκης στο Δικαστήριο Λεμεσού αναφορικά με το θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα, που στοίχησε τη ζωή του 17χρονου Αιμίλιου Ιωάννου τον Δεκέμβριο του 2007.

Μετά από μια ακροαματική διαδικασία το Δικαστήριο Λεμεσού τον έκρινε ένοχο σε δυο κατηγορίες, της πρόκλησης σε ψευδορκία και ειδικότερα ότι στις 3 Ιουλίου του 2009 προκάλεσε τον Goran Vujic από τη Σερβία να διαπράξει ψευδορκία, και της παρέμβασης σε δικαστική διαδικασία και ειδικότερα ότι την ίδια ημερομηνία ο κατηγορούμενος ως δικηγόρος υπεράσπισης της Έφης Ηροδότου παρουσίασε ενώπιον του Δικαστηρίου Λεμεσού ψευδή μαρτυρία επιβάλλοντάς του τη συγκεκριμένη ποινή.
Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη υπόθεση αρχικά εκδικάστηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, το οποίο με απόφασή του στις 17 Απριλίου 2015 απάλλαξε και αθώωσε τον κατηγορούμενο δικηγόρο σε όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας καταχώρησε έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης του Δικαστηρίου και το Ανώτατο Δικαστήριο με απόφασή του στις 4 Οκτωβρίου του 2018 αποδέχτηκε την έφεση του Γενικού Εισαγγελέα και διέταξε την επανεκδίκαση της υπόθεσης από άλλον δικαστή του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού.

Στην απόφασή της η Ανώτερη Επαρχιακή Δικαστής, Στέλλα Μέσσιου, επισήμανε τη σοβαρότητα των αδικημάτων για τα οποία κρίθηκε ένοχος ο κατηγορούμενος σε συνδυασμό με την αναγκαιότητα για επιβολή αποτρεπτικών ποινών για τέτοιου είδους συμπεριφορές. Ιδιαίτερη σημασία απέδωσε στην ιδιότητα του κατηγορούμενου ως μάχιμου δικηγόρου όταν διέπραττε τα αδικήματα για τα οποία έχει βρεθεί ένοχος. Το Δικαστήριο στην απόφασή του υπογράμμισε την αναγκαιότητα για επίδειξη υψηλού επιπέδου συμπεριφοράς από τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους. Περαιτέρω σημείωσε ότι το Δικαστήριο έχει καθήκον να πατάξει παρόμοιες αξιόποινες συμπεριφορές προκειμένου να καταδείξει ότι η συνέχιση της διάπραξης τέτοιων αδικημάτων δεν είναι ανεχτή.

Στην επιβολή της ποινής έχει ληφθεί υπόψη ως επιβαρυντικό στοιχείο το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος υπήρξε για μεγάλο
αριθμό ετών δικηγόρος, λειτουργός της Δικαιοσύνης της οποίας τους σκοπούς ορκίστηκε ότι θα είχε καθήκον να προωθεί.

Μετριαστικοί παράγοντες λήφθηκαν υπόψη η ηλικία του κατηγορουμένου, οι προσωπικές και οικογενειακές περιστάσεις, τα σοβαρά προβλήματα υγείας του κατηγορουμένου, το λευκό ποινικό του μητρώο, η συνταξιοδότηση, καθώς και τα άλλα ελαφρυντικά που τέθηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η υπεράσπιση προτίθεται να εφεσιβάλει την απόφαση.

http://www.philenews.com

Exit mobile version