Τετάρτη, 10 Αυγούστου

Χαοτική κατάρρευση της Thomas Cook: 50.000 εγκλωβισμένοι τουρίστες στην Ελλάδα, 600.000 σε όλο τον κόσμο

Χάος έχει προκύψει από τη χρεοκοπία της Thomas Cook, ενός από τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά πρακτορεία του κόσμου, με 600.000 τουρίστες να παραμένουν εγκλωβισμένοι σε διάφορες γωνιές του πλανήτη, 50.000 εκ των οποίων στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, περίπου 50.000 άτομα παραμένουν εγκλωβισμένα σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς η χρεοκοπία της Thomas Cook τα ξημερώματα της Δευτέρας δεν τους επιτρέπει να πραγματοποιήσουν το ταξίδι για τον τελικό προορισμό τους, μιας και τα εισιτήριά τους έχουν ακυρωθεί!

Σύμφωνα με τον υπουργό, ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία προκειμένου οι εγκλωβισμένοι να επιστρέψουν στη χώρα τους μέσω της βρετανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, η οποία ασφαλίζει τις πτήσεις και τα πακέτα διακοπών των τουριστών της Thomas Cook.

Την ίδια ώρα μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό τόνισε ότι οι πρώτες 22.000 θα αναχωρήσουν από την χώρα μας τις επόμενες ημέρες, ενώ παραδέχθηκε ότι θα υπάρξει ζημιά στις επιχειρήσεις καθώς πολλά συμβόλαια δεν έχουν ακόμα πληρωθεί από τον ταξιδιωτικό κολοσσό. Να σημειωθεί ότι το τελευταίο τουριστικό σποτ της Thomas Cook ήταν για την Κω!

Προσπάθεια επαναπατρισμού 600.000 τουριστών, το απόλυτο τουριστικό χάος!
Η Thomas Cook χρεοκόπησε τα ξημερώματα, όταν δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ένα πακέτο διάσωσης ύψους 200 εκατ. λιρών από τους δανειστές της, ώστε να αποφύγει την κατάρρευση. «Η Thomas Cook έπαυσε τις εμπορικές συναλλαγές, οπότε οι πτήσεις της εταιρείας έχουν πλέον ακυρωθεί», ανακοίνωσε λίγο αργότερα η βρετανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, σημαίνοντας το… χάος.

Thomas Cook: Επιχείρηση Μάτερχορν
Η βρετανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι η Thomas Cook και η κυβέρνηση θα συνεργαστούν για να επαναπατριστούν πάνω από 150.000 Βρετανοί τουρίστες, πελάτες της εταιρείας, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Η εταιρεία διαχειρίζεται σήμερα ξενοδοχεία και τουριστικά θέρετρα, αεροπορικές εταιρείες και κρουαζιερόπλοια, και έχει 600.000 πελάτες που βρίσκονται σε διακοπές, και στην Ελλάδα. Επίσης, απασχολεί 22.000 εργαζομένους σε όλο τον κόσμο και από αυτούς οι 9.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τεράστια προβλήματα για τους ξενοδόχους της Κρήτης
Από χθες ήδη, πριν γίνει γνωστή η χρεοκοπία της Thomas Cook και ήταν σε εξέλιξη το κρίσιμο ΔΣ, ο προβληματισμός στους επαγγελματίες του τουρισμού στην Κρήτη ήταν έντονος. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι εγκλωβισμένοι πελάτες, αλλά και οι επισκέπτες που είναι προγραμματισμένο να έρθουν το επόμενο διάστημα, και συνολικά για τα συμβόλαια και τις συνεργασίες της εταιρείας, που φτάνουν στο Ηράκλειο στο 80% των ξενοδοχείων, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, πριν από την κατάρρευση της εταιρείας, ο κ. Χαλκιαδάκης εκτιμούσε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο στον τουρισμό.

Διαβάστε επίσης