Site icon Hallocy

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τους κεραυνούς – Πότε κινδυνεύουμε

Για το περιστατικό όπου κεραυνός κτύπησε 20χρονο κυνηγό και προκάλεσε εγκαύματα στον 61χρονο θείο του την περασμένη Κυριακή, μίλησε στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Πρωτοσέλιδο» ο Θεόδωρος Ασλανίδης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Καθηγητών Φυσικής.

Όπως ανέφερε, ο κεραυνός είναι ένα φαινόμενο, το οποίο εκδηλώνεται όταν υπάρχουν στην ατμόσφαιρα συγκεκριμένα σύννεφα σε μια κατάσταση καταιγίδας, διότι τα σύννεφα αυτά φέρουν ηλεκτρικό φορτίο, το οποίο κατανέμεται στην κορυφή και στη βάση του σύννεφου και στη γη αρχίζει να συσσωρεύεται το αντίθετο φορτίο από αυτό της βάσης.

Η κίνηση του φορτίου από το νέφος προς τη γη, που είναι ο κεραυνός, συμβαίνει μεταξύ οποιουδήποτε σημείου του νέφους και της γης, ωστόσο όσο πιο μεγάλο είναι το φορτίο μαζεμένο σε ένα σημείο τόσο πιο μεγάλη είναι η πιθανότητα να πέσει εκεί, πρόσθεσε.

Όταν είμαστε στην ύπαιθρο, είπε, το πιο πιθανό είναι ο κεραυνός να πέσει σε δέντρο, ωστόσο αυτό που μας βάζει σε μεγάλο κίνδυνο είναι τα μεταλλικά αντικείμενα από τα οποία θα πρέπει να απαλλαγούμε, η στάση του σώματος θα πρέπει να είναι σε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι στα πόδια και να περιμένουμε μέχρι να σταματήσει η κακοκαιρία.

Εάν το όχημά μας είναι κοντά, να μπούμε σε αυτό, ανέφερε, ωστόσο πρέπει να αποφύγουμε την επαφή με μεταλλικά αντικείμενα.

Σημείωσε πως όσο πιο ψηλό είναι το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος που διατρέχουμε.

Η πιθανότητα να μας χτυπήσει κεραυνός στην πόλη είναι απομακρυσμένη, καθώς υπάρχουν πολλά ψηλά κτήρια και αντικείμενα, τα οποία συσσωρεύουν περισσότερο φορτίο από το ανθρώπινο σώμα.

Ο κίνδυνος να κτυπηθεί κάποιος από κεραυνό είναι υπαρκτός, κατέληξε

sigmalive.com

Exit mobile version