Site icon Hallocy

Θανατηφόρο Παλιομετόχου: Δεν αποζημιώνουν την οικογένεια του 22χρονου

Δώδεκα χρόνια μετά από δυστύχημα στο Παλιομέτοχο με θύμα 22χρονο, το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε τελεσίδικη απόφαση στην οποία αναφέρεται ότι το Κοινοτικό Συμβούλιο Παλιομετόχου, δεν είχε ευθύνη για τον άδικο χαμό του νεαρού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ενώπιον του Δικαστηρίου προσέφυγαν οι διαχειριστές της περιουσίας του 22χρονου αξιώνοντας αποζημιώσεις από το εναγόμενο Κοινοτικό Συμβούλιο, υποστηρίζοντας ότι το θανατηφόρο τροχαίο οφειλόταν στην επικινδυνότητα του δρόμου, όπου συνέβη και ο οποίος ήταν υπό την ευθύνη των τοπικών Αρχών. Πρωτόδικα, το 2013, η αγωγή απορρίφθηκε και η υπόθεση ήχθη ενώπιον του Εφετείου.

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης το δυστύχημα συνέβη το βράδυ της 10ης Ιουνίου 2007, στην προέκταση της οδού Παναγίας των Παίδων στο Παλιομέτοχο με κατεύθυνση προς το πεδίο βολής. Σε κάποιο σημείο, όπου ο δρόμος σχηματίζει αριστερή στροφή, σύμφωνα με την πορεία που ακολουθούσε ο αποβιώσας, και είναι λίγο κατηφορικός, χωρίς να γίνει χρήση φρένων, ξέφυγε της πορείας του δεξιά, πέρασε από το χωμάτινο παγκέτο, το οποίο είχε επίσης κατηφορική κλίση, και αφού ανατράπηκε κτύπησε με το μπροστινό του μέρος σε χαράδρα βάθους 5 μέτρων. Το αποτέλεσμα ήταν ο θάνατος του 22χρονου συνεπεία πολυτραυματισμού. Ήταν εύρημα του δικαστηρίου ότι κατά τον ουσιώδη χρόνο του δυστυχήματος στο σημείο του δυστυχήματος δεν υπήρχε οδικός φωτισμός, ούτε φωσφορούχα σήματα και κιγκλιδώματα στο σημείο της στροφής.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το Εφετείο έκρινε ότι δεν υπήρχε περιθώριο ανατροπής της πρωτόδικης απόφασης. Όπως επί του προκειμένου σημειώνεται στην απόφαση, «με δεδομένο το εύρημα του πρωτόδικου δικαστηρίου ως προς την κλίση της εν λόγω στροφής (20 μοίρες), προκύπτει αβίαστα ότι η συγκεκριμένη κατάσταση πραγμάτων επί του επίδικου δρόμου δεν συνιστούσε εγγενή κίνδυνο και βεβαίως ούτε και εύλογα προβλεπτή επικινδυνότητα, ούτως ώστε να ενεργοποιείτο και ανάλογη υποχρέωση επιμέλειας των εφεσιβλήτων (σ.σ. του Κοινοτικού Συμβουλίου), προκειμένου να αποφευχθεί η πρόκληση εύλογα προβλέψιμης ζημιάς για πρόσωπα τα οποία χρησιμοποιούν, υπό κανονικές συνθήκες, τον δρόμο».

Να σημειωθεί ότι το Εφετείο επικύρωσε την ορθότητα της πρωτόδικης απόφασης.

sigmalive.com

Exit mobile version