Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου

Θυρεοειδής: Ποιες τροφές να τρώτε και ποιες να αποφεύγετε;

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας ιδιαίτερα σημαντικός για την υγεία του σώματός σας. Η δουλειά του είναι να εκκρίνει ορμόνες και να ρυθμίζει το μεταβολισμό του σώματος.

Ωστόσο, αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι αυτός ο αδένας παίζει δυο πολύ σημαντικούς ρόλους που επηρεάζουν τη συνολική μας υγεία: ρυθμίζει το μεταβολισμό και παράγει ορμόνες που με τη σειρά τους οδηγούν στην ανάπτυξη πρωτεϊνών.

Αν έχετε πρόβλημα στο θυρεοειδή τότε μπορεί να υπερλειτουργεί (υπερθυρεοειδισμός) ή να υπολειτουργεί (υποθυρεοειδισμός). Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού είναι ωχρό δέρμα, αύξηση βάρους, δυσκοιλιότητα, κατάθλιψη, η υπνηλία κ.α. Τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού είναι η νευρικότητα, το άγχος, οι εφιδρώσεις, η αυξημένη όρεξη, η πολυουρία, η απώλεια βάρους κ.α. Επειδή ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αδένες του ενδοκρινικού μας συστήματος, πρέπει να τον προσέχουμε όσο πιο πολύ μπορούμε.

Ένα ερώτημα που απασχολεί τους περισσότερους είναι πώς θα χάσουν βάρος εάν έχουν υποθυρεοειδισμό. Και είναι μια εύλογη απορία, αφού όταν υπολειτουργεί ο θυρεοειδής μειώνεται ο μεταβολικός ρυθμός και παρατηρείται αύξηση του σωματικού βάρους. Η αιτία όμως αυτή της αύξησης συνήθως δεν σχετίζεται με τη συσσώρευση λίπους, αλλά με την υπερβολική κατακράτηση νερού και αλατιού. Το πρώτο και το πιο βασικό βήμα που πρέπει να κάνουν τα άτομα που έχουν υποθυρεοειδισμό είναι να επισκεφτούν τον ενδοκρινολόγο, για να τους δώσει την κατάλληλη θεραπεία. Γιατί ένας ανεπαρκώς θεραπευμένος υποθυρεοειδισμός εκτός από τα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσει, δυσκολεύει επίσης την προσπάθεια απώλειας βάρους. Όταν όμως τα επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς επιστρέψουν στο φυσιολογικό, τότε οι ασθενείς παίρνουν ή χάνουν κιλά όπως και τα άτομα με υγιή θυρεοειδή.

Ωστόσο ακόμα και αν ρυθμίσετε τις θυρεοειδικές ορμόνες, είναι σημαντικό να υιοθετήσετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες, ώστε να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε τα κιλά που ενδεχομένως έχετε πάρει πριν τη θεραπεία, αλλά και να βοηθήσετε με φυσικό τρόπο τη λειτουργία του αδένα. Δείτε τα πιο βασικά συστατικά που πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας.

Ιώδιο.

Η έλλειψη ιωδίου μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα του θυρεοειδούς που είναι δύσκολο να ελεγχθούν. Η κατανάλωση περισσότερων τροφών με ιώδιο τον βοηθά να λειτουργεί φυσιολογικά και προωθεί την παραγωγή θυροξίνης. Μερικές καλές πηγές ιωδίου είναι τα αυγά, η κολοκύθα, το σουσάμι, τα οστρακοειδή, οι αχιβάδες, τόνος, ο σολομός, τα μανιτάρια.

Σελήνιο.

Το σελήνιο βοηθάει στη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς. Τροφές πλούσιες σε σελήνιο είναι ο τόνος, τα φιστικιά και ο αστακός. Προσοχή όμως γιατί η υπερκατανάλωση του μπορεί να δημιουργήσει γαστρεντερικά προβλήματα μέχρι και να αυξήσει τον κίνδυνο για διαβήτη.

Βιταμίνη D.

Η συγκεκριμένη βιταμίνη βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου, δυναμώνοντας την οστική πυκνότητα, ειδικά σε όσους έχουν ξεκινήσει θεραπεία για το θυρεοειδή. Καλές πηγές βιταμίνης D είναι τα αυγά, τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά και τα ψάρια και φυσικά η ηλιακή ακτινοβολία.

Προσοχή στις τροφές που επηρεάζουν τη φαρμακευτική αγωγή του θυρεοειδούς.

Οι παρακάτω τροφές δεσμεύουν το ιώδιο, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει τη λειτουργία του θυρεοειδούς σας. Μπορείτε να πάρετε το φάρμακο για το θυρεοειδή οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας – απλά να είστε συνεπείς με το τι θα φάτε εκείνη τη στιγμή. Καλό είναι καταναλώνετε τα παρακάτω τρόφιμα, αρκετές ώρες πριν ή μετά από το φάρμακο του θυρεοειδούς:

Φαγόπυρο

Λάχανο

Τρόφιμα εμπλουτισμένα με ασβέστιο, (χυμοί, δημητριακά, κλπ)

Κάρδαμο

Λάχανο

Φακή

Λιναρόσπορος

Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα (τυρί, κρέμα γάλακτος, τυρί cottage, γιαούρτι)

Βρώμη

Σίκαλη

Σόγια (τόφου, γάλα σόγιας, πρωτεΐνη σόγιας, γιαούρτι σόγιας, κ.λπ.)

Τέλος είναι σημαντικό να γυμνάζεστε. Η άσκηση βοηθάει στη κυκλοφορία του αίματος και αυτό επιτρέπει στις ορμόνες του θυρεοειδούς να λειτουργούν σωστά. 30 λεπτά σωματικής δραστηριότητας σε καθημερινή βάση είναι αρκετή για να κάνει τη διαφορά στην υγεία σας.

Διαβάστε επίσης