Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου

Η νέα αλλαγή στο Instagram είναι αυτό που έπρεπε επιτέλους να συμβεί

Χριστουγεννιάτικο δώρο από τον Άγιο Βασίλη του Instagram πρέπει να πήρε η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, αφού μια ημέρα μετά από την δική της παράκληση, ανακοινώνεται μια κίνηση που θα την ικανοποιήσει. Σε ένα βίντεο στο Instagram η ποπστάρ είχε ζητήσει να σταματήσει το bullying που της κάνουν στα σχόλια και αν κάτι που αναρτά δεν αρέσει σε κάποιον, καλύτερα να την κάνει unfollow ή hide.

Τώρα, έρχεται το Instagram για να ανακοινώσει μια αλλαγή στον αλγόριθμο του. Το 2017 το μέσο είχε χαρακτηριστεί ως το χειρότερο από την άποψη πρόκλησης φόβου και bullying σε ανθρώπους. Από τότε οι υπεύθυνοι της πλατφόρμας έψαχναν τον τρόπο να μειώσουν το λεγόμενο hate speech. Πρώτα, έφτιαξαν ένα είδος τεχνητής νοημοσύνης που θα αναγνώριζε τα προσβλητικά σχόλια και θα ενημέρωνε τον χρήστη ότι το σχόλιο του μοιάζει με σχόλια που στο παρελθόν έχουν δεχτεί αναφορά. Δεν τον ανάγκαζε βέβαια να το σβήσει.

Κάτι αντίστοιχο θα γίνει τώρα και με τα σχόλια που κάνει ο χρήστης στη δική του ανάρτηση, τις λεγόμενες λεζάντες. Αν κάποιες λέξεις ή φράσεις υπερβαίνουν τους κανόνες, μια μορφή τεχνητής νοημοσύνης θα τις αναγνωρίζει και θα στέλνεται ειδοποίηση.

Είναι ενδεικτικά όσα γράφτηκαν σε ιστολόγιο του Instagram από τους ανθρώπους της πλατφόρμας.
«Πέρα από τον περιορισμό της εξάπλωσης του εκφοβισμού, η προειδοποίηση θα βοηθά στο να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους στο τι δεν επιτρέπουμε στο Instagram και πότε ο λογαριασμός ενός χρήστη κινδυνεύει να καταπατήσει τους κανονισμούς μας».

Η κίνηση αυτή δεν γίνεται τυχαία, καθώς είναι μετρήσιμα τα στοιχεία στο Instagram για το πόσο αποτέλεσμα έφερε το προηγούμενο μέτρο που αφορούσε στα σχόλια σε αναρτήσεις άλλων. Αυτή η αλλαγή θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε κάποιες χώρες και στη συνέχεια θα εξαπλωθεί και στις υπόλοιπες με σταδιακό τρόπο. Μακάρι να έχει ακόμα μεγαλύτερο αποτέλεσμα και να εκλείψει ο εκφοβισμός των social media.

Διαβάστε επίσης