Site icon Hallocy

Βαρύ πένθος! – Πέθανε αγαπημένη Κύπρια ηθοποιός

Μόλις πληροφορήθηκα ότι “έφυγε” πριν από λίγες ώρες για το μεγάλο ταξίδι η σπουδαία ηθοποιός Λίνα Ζενιου Παπά!

Σ’ευχαριστούμε για την μεγάλη σου προσφορά τόσο στο Θέατρο και την τηλεόραση όσο και στον πολιτισμό γενικότερα! Καλό σου ταξίδι! Καλό Παράδεισο!?

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Λίνα Ζένιου Παπά, γεννήθηκε στη Λευκωσία.. Είναι διπλωματούχος (Master of dramatic Arts) με τετραετείς πανεπιστημιακές σπουδές θεάτρου στο Ανώτερο Ινστιτούτο Θεατρικής και Κινηματογραφικής Τέχνης ¨I.A.T.C¨. Έχει διετείς σπουδές χορογραφίας και σκηνοθεσίας και εξειδικεύτηκε στο δημιουργικό θέατρο.

Με τον ερχομό της στην Κύπρο ανάμεσα στις άλλες θεατρικές της δραστηριότητες, το 1975 ίδρυσε το ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ Λίνας Ζένιου Παπά. Από τότε μέχρι και σήμερα διδάσκει το θέατρο σε παιδιά όλων των ηλικιών αλλά και έφηβους και νέους με τη μέθοδο του δημιουργικού θεάτρου (αυτοσχεδιασμού και θεατρικού παιχνιδιού). Με τα παιδιά-μέλη του ΜΙΚΡΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ανεβάζει 2-3 έργα το χρόνο.

Από το 1983 για δέκα συνεχή χρόνια υπήρξε η ¨ψυχή¨ του Θεατρικού Ομίλου της Παιδικής Βιβλιοθήκης του Υπουργείου Παιδείας. Πάνω στην ταπεινή σκηνή της Βιβλιοθήκης παρουσιάστηκαν υπό τη δική της καθοδήγηση και σκηνοθεσία, έργα όλων των Κυπρίων συγγραφέων παιδικής λογοτεχνίας.

Ως ηθοποιός έπαιξε σε θεατρικές παραστάσεις του ΘΟΚ και σε άλλα θεατρικά έργα. Στην τηλεόραση του ΡΙΚ έλαβε μέρος σε πάρα πολλές παραγωγές θεατρικών έργων, σε κυπριακά σκέτς άλλα και σε κυπριακές σειρές με μεγάλη επιτυχία.

Παρουσίαζε για χρόνια στην τηλεόραση του ΡΙΚ παιδικά προγράμματα, ενώ έγραφε και έπαιρνε μέρος σε παιδικά προγράμματα στο ραδιόφωνο, για μικρά και μεγάλα παιδιά . Επίσης συμμετείχε σε πολλά άλλα προγράμματα του ραδιοφώνου του κρατικού καναλιού.

Στην τηλεόραση του ΛΟΓΟΥ (του σημερινού MEGA) έπαιξε σε καθημερινές σειρές. Το 1991 επιμελήθηκε και σκηνοθέτησε για την τηλεόραση του ίδιου σταθμού ένα δικό της παιδικό πρόγραμμα, με τίτλο «Παρέα με τη Σολφαμί» στο οποίο λάμβαναν μέρος όλα τα παιδιά μέλη του ΜΙΚΡΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ όπως και γνωστοί επαγγελματίες ηθοποιοί.

Έλαβε μέρος στην σειρά του BBC “Bid for power” του σκηνοθέτη Roger Jenkins και στην ταινία του Ανδρέα Πάντζη Η χαρά και η θλίψη του σώματος» («Joy and Sorrow of the Body»).

Σκηνοθέτησε πολλές επιτυχημένες παραστάσεις με επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς καθώς και με μαθητές του Λυκείου και δίδαξε το θέατρο σε κολλέγια και σε εργαστήρια δημιουργικού θεάτρου για παιδιά και έφηβους.

Διοργάνωσε και καθοδήγησε με επιτυχία, εργαστήρια δημιουργικού θεάτρου του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού σε όλα τα δημοτικά σχολεία της μείζονος Λευκωσίας Τα ίδια εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν και στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμμοχώστου στη Δερύνεια με μεγάλη επιτυχία.

Από το 2009-2013 διετέλεσε μέλος της Καλλιτεχνικής επιτροπής του ΘΟΚ.

Τιμήθηκε για τη συνολική προσφορά της στο θέατρο από το Δήμο Λευκάρων, “Ηρακλή” Παλαιχωριου, “Ομιλο Φίλων Θεάτρου”, Πολιτιστική Επιτροπή του ΔΗ.ΚΟ, τον Δήμο Έγκωμης, τον Σύνδεσμο για παιδιά με καρκίνο και άλλες συναφείς παθήσεις “ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΕΥΧΗ” κ.α.

Exit mobile version