Site icon Hallocy

Παραλίες σκύλων: Οι αλλαγές που προωθούνται στη νομοθεσία &οι προβληματισμοί

Προβληματίζει και θα συζητηθεί εκ νέου, στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών ο Περί Προστασία της Παραλίας νόμος.

Η τροποποίηση που προωθείται από το Κίνημα Οικολόγων, η οποία θα ψηφιζόταν στη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής την περασμένη Παρασκευή (17/01), πήρε αναβολή, καθώς ο Δημοκρατικός Συναγερμός ζήτησε περαιτέρω συζήτηση της συγκεκριμένη τροποποίησης, που αφορά τις παραλίες σκύλων.

«Οι ιδιοκτήτες σκύλων να απολαμβάνουν ελεύθερα βόλτες στην παραλία».

Η αλλαγή που προωθεί το Κίνημα Οικολόγων, σημειώνει:O παρών Νόμος θα αναφέρει ως περί Προστασίας τη Παραλίας Νόμος(που στο εξής θα αναφέρεται ως ο «βασικός νόμος»).Το άρθρο 5Δ του βασικού νόμου τροποποιείται ως ακολούθως:α)Με την αντικατάσταση στην παράγραφο(ε) του εδαφίου(1) αυτού του κειμένου που αρχίζει με τη φράση «να προβαίνει» (πρώτη γραμμή) και τελειώνει με τη φράση «λούσιμο σκύλων στη θάλασσα»(τρίτη γραμμή) με το ακόλουθο κείμενο: «να προβαίνει σε οδήγηση ή διέλευση η λούσιμο οποιουδήποτε ζώου σε περιοχή επιφυλαχθείσα αποκλειστικά δια λουόμενους εν τη θαλάσση, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 3 του περί Προστασίας των Λουόμενων εν θαλάσση Νόμου: Νοείται ότι η οδήγηση ή η διέλευση ή το λούσιμο σκύλου σε περιοχές που έχουν καθορισθεί σε περιοχές που έχουν καθορισθεί ως ειδικές περιοχές για λούσιμο σκύλο δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 5Η δεν απαγορεύεται» και (β) με την προσθήκη της υφιστάμενης επιφύλαξης της παραγράφου (1) αυτού, αμέσως μετά την λέξη «Νοείται». Την λέξης «περαιτέρω».

Με την τροποποίηση αυτή, σύμφωνα με την αναπληρώτρια πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων, Έφη Ξάνθου, οι ιδιοκτήτες σκύλων θα έχουν πρόσβαση σε όσες παραλίες δεν κηρύττονται από την αρμόδια κεντρική επιτροπή ως παραλίες λουόμενων (σ.σ. δεν θα υπάρχουν ναυαγοσώστες).

Σύμφωνα με την κ. Ξάνθου, το ΑΚΕΛ ζήτησε να γραφτεί ξεκάθαρα στο νόμο ότι θα εξαιρούνται οι παραλίες Natura κάτι το οποίο έγινε αποδεκτό και θα συζητηθεί τη Δευτέρα, Στην επόμενη δηλαδή συνεδρία της Επιτροπής.

Μιλώντας στο SigmaLive η κα. Ξάνθου έκανε έκκληση προς στις φιλοζωικές οργανώσεις να στείλουν υπομνήματα, με σκοπό να στηρίξουν την πρόταση των Οικολόγων, «Να μπορέσουν επιτέλους οι ιδιοκτήτες σκύλων να απολαμβάνουν ελεύθερα βόλτες στις ακτογραμμές με τα τετράποδά τους».

«Να εξασφαλιστεί η ασφάλεια»

Την επιφυλακτικότητά του ΔΗΣΥ, εξέφρασε από πλευράς της για την ψήφιση της τροποποίησης του νόμου η βουλευτής Ξένια Κωνσταντίνου.

«Υπάρχουν οι επτά παραλίες για σκύλους και οι παραλίες που καθορίζονται για λουόμενους. Είμαστε επιφυλακτικοί με την τροποποίηση που προωθείται από το Κίνημα Οικολόγων, όχι γιατί είμαστε εναντίον αλλά γιατί θεωρούμε ότι προκύπτουν ζητήματα ασφάλειας. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε με κάποιο τον τρόπο ότι δεν κινδυνεύει κανείς. Όλοι έχουμε σκύλους, ωστόσο υπάρχουν διαφορετικές ράτσες σκύλων και οι σκύλοι παρουσιάζουν διαφορετικούς χαρακτήρες», είπε η κα Κωνσταντίνου σχολιάζοντας την τροποποίηση του νόμου στο SigmaLive.

Πρόσθεσε πως, «ο λόγος που ζητήσαμε αναβολή είναι ακριβώς αυτός. Να δούμε πως μπορούμε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των λουόμενων αλλά και των σκύλων σ΄αυτές τις παραλίες. Οι εισηγήσεις μας ακουστούν στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής».

Σημειώνεται πως, σε χθεσινή ανακοίνωσή του το Κόμμα για τα Ζώα, ζήτησε την από τουε βουλευτέςν α ψηφίσουν κατά την επόμενη ολομέλεια της Βουλής την «ευρωπαϊκή και φιλοζωική μας πορεία και όχι τον σκοταδισμό».

Exit mobile version