Site icon Hallocy

5 σημάδια ότι ο σκύλος σου έχει κατάθλιψη κι εσύ δεν το έχεις καταλάβει!

Υπάρχουν αποδείξεις πως τα σκυλιά μπορούν να “μυρίσουν” την κατάθλιψη στους ανθρώπους. Οι άνθρωποι μπορούν να αντιληφθούν τα σημάδια ότι ο σκύλος έχει κατάθλιψη;

Ναι και ο αγαπημένος σου φίλος, το τετράποδό σου μπορεί να έχει κατάθλιψη κι εσύ ίσως να μην το έχεις αντιληφθεί.

Ποια είναι τα σημάδια ότι ο σκύλος έχει κατάθλιψη;

Ο σκύλος σου ίσως δεν μπορεί να μιλήσει αλλά εκφράζει με τον τρόπο του όσα νιώθει και σου ζητά βοήθεια. Εσύ τον ακούς; Γιατί εσύ είσαι ο μόνος που μπορείς να τον βοηθήσεις.

Δεν έχει ενέργεια
Όπως συμβαίνει με τους ανθρώπους, έτσι συμβαίνει και με τα σκυλιά και αυτό συμβαίνει λόγω των αλλαγών στα επίπεδα σεροτονίνης. Αυτό εκδηλώνεται με το να βλέπεις τον σκύλος σου να έχει πέσει σε λήθαργο και συνήθως λανθασμένα μεταφράζεται σε τεμπελιά.

Αν ο σκύλος σου ενώ λάτρευε τις βόλτες και δεν έχασε ευκαιρία να βγαίνει από το σπίτι ξαφνικά δεν δείχνει τον ίδιο ενθουσιασμό και το ίδιο ενδιαφέρον στα παιχνίδια που του άρεσαν, τότε αυτό είναι ένα σημάδι. Όχι, ο σκύλος σου μπορεί να μην είναι τεμπέλης, μπορεί να έχει κατάθλιψη.

Αλλαγές στη διατροφή
Τα σκυλιά ζουν για το φαγητό, το μυρίζουν από μίλια μακριά και θα έκαναν τα πάντα για αυτό. Αν βλέπεις, όμως, πως ο σκύλος τρώει λιγότερο ή δεν τον ενδιαφέρει το φαγητό όπως παλιά, τότε σίγουρα κάτι δεν πάει καλά!

Δώσε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτήν την αλλαγή.

Αλλαγές στον ύπνο
O λήθαργος που επισημάναμε παραπάνω μπορεί να συνδέεται με υπερβολικά πολλές ώρες ύπνου για τον σκύλο σου. Αν ο σκύλος σου κοιμάται όλη την ώρα, αν προτιμά τον ύπνο από το παιχνίδι τότε κάτι δεν πάει καλά.

Αν πονάει, τότε μπορεί και να το καταλάβεις από την κίνησή του αλλά και από ήχους που βγάζει. Αν έχει κατάθλιψη, μπορεί απλά να κοιμάται όλη μέρα.

Άγχος ή εμμονική συμπεριφορά
Κι ενώ ορισμένες ράτσες σκύλων είναι πιο αγχώδεις από άλλες, κάθε σκύλος μπορεί να “κολλήσει” σε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά και συνήθως είναι σύμπτωμα της κατάθλιψης.

Συχνά, το να μασά συνέχεια το πατουσάκι του ή το νύχι του, δείχνει πως είναι αγχωμένο και νιώθει down. Αν σταματά να σε “χαιρετά” με το που μπαίνεις στο σπίτι ή κρύβεται στο σαλόνι, τότε κάτι δεν πάει καλά!

Επιθετικότητα
Κι ενώ η επιθετικότητα ως σημάδι της κατάθλιψης στα σκυλιά μπορεί να είναι πιο σπάνια, συμβαίνει. Κατάθλιψη και άγχος πηγαίνουν μαζί και όταν το άγχος κατακλύζει το κουτάβι σου ή όταν τρομάζει, τότε μπορεί να αντιδράσει επιθετικά.

Ειδικά, αν αγνοήσεις τον σκύλο σου για πολλές ώρες τότε θα είναι περισσότερο moody.

Αν έχεις εντοπίσει ένα από αυτά τα σημάδια κατάθλιψης στον σκύλο σου, τότε σκέψου μήπως κάποιο πρόσφατο περιστατικό έχει επηρεάσει τη διάθεσή του. Αυτό μπορεί να είναι ένα τραύμα, μια πληγή, ένας άνθρωπος που μπορεί να έφυγε από τη ζωή.

Μπορείτε να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο και να βρει την κατάλληλη λύση για τον σκύλο σου.

Exit mobile version