Site icon Hallocy

Alert! Ο ΠΟΥ ανακηρύσσει πανδημία τον κορωνοϊό

Πάνω από 4.3.00 άνθρωποι παγκοσμίως έχουν χάσει τη ζωή τους – Η τελευταία φορά που ΠΟΥ κήρυξε πανδημία ήταν το 2009 με γρίπη Η1Ν1

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει λάβει η εξάπλωση του κορωνοϊού, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να χαρακτηρίζει τον κορωνοϊό πανδημία, τρεις μήνες μετά την εμφάνισή του.

Η τελευταία φορά που ΠΟΥ κήρυξε πανδημία ήταν το 2009 με γρίπη Η1Ν1.

Πάνω από 4.3.00 άνθρωποι παγκοσμίως έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του φονικού ιού, ενώ τα κρούσματα ξεπερνούν τα 121.000.

Σε επαγρύπνηση και εγρήγορση βρίσκονται εθνικές κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμοί και ερευνητικά ιδρύματα σε ολόκληρον τον κόσμο προκειμένου να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Η Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και σχεδόν άπασες οι εθνικές κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη, προσπαθούν να κερδίσουν μια μάχη απέναντι στον χρόνο, χρηματοδοτώντας ερευνητικά κέντρα για την ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων ώστε να υπάρξει όχι μόνο θεραπεία αλλά και ίαση.

Ο κορωνοϊός πέρασε από τη φάση της επιδημίας σε εκείνη της πανδημίας που σημαίνει πλέον ότι δεν αφορά σε μια συγκεκριμένη κοινότητα..

Ο κορωνοϊός με νούμερα- Όλη η επιδημιολογία του αόρατου εχθρού

Το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο “σπάει” τα τελευταία 24ωρα η Ιταλία, με 168 νέους θανάτους και 977 νέα κρούσματα μέσα σε μία μέρα. Αυτό είναι το τίμημα, όπως αναφέρουν από τον ΠΟΥ, για τα αποκριάτικα πάρτι, τις εκδρομές για σκι και την εβδομάδα μόδας την ώρα που οι υγειονομικές αρχές παγκοσμίως ζητούσαν περιορισμό των μετακινήσεων και του συγχρωτισμού.

Με το θλιβερό αυτό παράδειγμα στην …διπλανή πόρτα, η Κύπρος όπως και η Ελλάδα κλείνουν σχολεία και λαμβάνουν αυστηρά μέτρα περιορισμού και καθυστέρησης της επιδημίας μέχρι τουλάχιστον να αυξηθεί η θερμοκρασία. Διότι οι ιώσεις περιορίζονται όταν το κλίμα γίνεται πιο θερμό και ξηρό.

Μέχρι το απόγευμα της Τρίτης και από την αρχή της επιδημίας, τον Δεκέμβριο του 2019, έχουν καταγραφεί σε 115 χώρες συνολικά 117.959 κρούσματα και 4.264 θάνατοι, ενώ έχουν αναρρώσει 65.040 άτομα.

Ας δούμε μερικά ακόμα νούμερα:

Μέχρι χθες το βράδυ, γνωρίζουμε ότι νοσούν 48.655 άτομα παγκοσμίως.

Τα 42.775 (88%) εξ αυτών με ήπια συμπτωματολογία και τα 5,880 (12%) σε κρίσιμη κατάσταση.

Μόνο την χθεσινή μέρα καταγράφηκαν παγκοσμίως 3.597 νέα κρούσματα και 256 θάνατοι.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται ακόμα η Κίνα με συνολικά 80.761 κρούσματα, 26 νέα το προηγούμενο 24ωρο, 3.136 νεκρούς (17 νέοι θάνατοι σε 24ωρες) και 4.794 άτομα να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται παραδόξως μια πολιτισμένη, καλά οργανωμένη ευρωπαϊκή χώρα, η Ιταλία, με 10.149 κρούσματα, 977 νέα έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ώρες, ενώ οι θάνατοι έχουν ανέλθει στους 631 (168 μόλις το τελευταίο 24ωρο). Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται 733 άτομα.

Και στην τρίτη θέση βρίσκεται το Ιράν με 8.092 κρούσματα και 881 νέα σε μια ημέρα, ενώ έχουν καταγραφεί και 54 νέοι θάνατοι ανεβάζοντας το σύνολο των νεκρών στους 291.

Η παραδοχή της Άνγκελα Μέρκελ

Περισσότερα από 1200 είναι τα καταγεγραμμένα μέχρι χθες κρούσματα κορωνοϊού στην Γερμανία, Η Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ φέρεται να δήλωσε μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα CDU/CSU ότι «το 60-70% ανθρώπων στην Γερμανία θα προσβληθεί από τον κορωνοϊό». Και συνέχισε ζητώντας να ακυρωθούν ακόμη περισσότερες δημόσιες εκδηλώσεις με σκοπό να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού.

Ο διαδραστικός χάρτης του πανεπιστημίου Τζον Χόπικινς δείχνει σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη της επιδημίας:

systems.jhu.edu/research/public-health

Exit mobile version