Κυριακή, 25 Ιουλίου

Αυτή είναι η «Aσθενής Mηδέν» του κορωνοϊού στον κόσμο της μόδας

Ένα «προνομιούχο πλουσιοκόριτσο» από το Βιετνάμ διαγνώστηκε με τον ιό μετά την παρουσία της στις επιδείξεις του Gucci στο Μιλάνο και του Saint Laurent στο Παρίσι, και τις τελευταίες μέρες έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα.

Η 27χρονη Nga Nguyen θεωρείται η «Ασθενής Μηδέν» στον κόσμο της μόδας. Παραβρέθηκε τον περασμένο μήνα ως προσκεκλημένη στις επιδείξεις του Gucci στο Μιλάνο και του Saint Laurent στο Παρίσι και μετά βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό.

Αυτό είχε ως συνέπεια να ενσαρκώσει όλους τους φόβους που προκαλεί στην τρέχουσα περίσταση το διεθνές σύστημα της μόδας που στηρίζεται στα ταξίδια και τις συναναστροφές για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αλλά και να αντιμετωπιστεί ως υπόδειγμα «προνομιούχου πλουσιοκόριτσου» και «εγκληματικής απροσεξίας».

Η Nga Nguyen ελπίζει το τεστ της επόμενης Δευτέρας να βγει αρνητικό, δηλώνοντας επίσης ότι προσπαθεί να μείνει όσο γίνεται μακριά από τα social media προς το παρόν.

Αυτοί είναι κάποιοι από τους πιο κομψούς χαρακτηρισμούς που επεφύλαξαν στην Nga Nguyen –όπως και στην αδελφή της Nguyen Hong Nhung που τη συνόδευε στις δύο επιδείξεις και επίσης βρέθηκε θετική στον ιό– διάφοροι χρήστες των social media αλλά και επίσημα μέσα. Ούτε λίγο ούτε πολύ οι δύο νεαρές πλούσιες fashionistas από το Βιετνάμ κατηγορούνται ότι έκαναν ανέμελες «jet-setting» ανά την υδρόγειο, σπέρνοντας στον διάβα τους τον ιό, και τους αξίζει να πάθουν τα χειρότερα.

 

«Ακούω να λένε ότι γνώριζα ότι είχα τον ιό όταν πήγα στις επιδείξεις –κάτι που φυσικά δεν ισχύει– και ότι είμαι κακομαθημένη, ακόμα και ότι εκπροσωπώ την ανευθυνότητα και την απληστία των ανθρώπων της μόδας» είπε η Nga Nguyen σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με την αρθρογράφο των New York Times, Vanessa Friedman, από την κλινική που βρίσκεται.

Η 27χρονη ζει μεταξύ Λονδίνου, Βερολίνου και Ανόι, και είναι κόρη ενός Βιετναμέζου μεγιστάνα στη βιομηχανία του χάλυβα. Έχει πτυχίο πολιτικών επιστημών από το King’s College του Λονδίνου και εργάστηκε στην LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) στο Παρίσι πριν αφοσιωθεί στην οικογενειακή επιχείρηση.

Παρότι έχει εμφανιστεί δύο φορές στο Met Gala και σε διάφορα άλλα γκαλά πλάι σε προσωπικότητες της μόδας όπως η Naomi Campbell, η Anna Dello Russo και ο Jonathan Newhouse, δεν αποδέχεται για τον εαυτό της τον χαρακτηρισμό «infuencer», δηλώνοντας ότι απλώς αγαπάει τη μόδα και καμιά φορά τραβάει φωτογραφίες για να τις ανεβάσει στα social media.

Αυτό όμως ήταν αρκετό για να γίνει στόχος. «Κατανοώ απολύτως τα ακραία συναισθήματα στη φάση υστερίας που βρίσκεται αυτήν τη στιγμή ο κόσμος με την εξάπλωση της επιδημίας» λέει. «Όλα αυτά που γράφτηκαν όμως βασίζονται σε μια φαντασιακή εκδοχή της αλληλουχίας των γεγονότων».

Μαζί με την αδελφή της, ταξίδεψε από το Λονδίνο στο Μιλάνο στις 18 Φεβρουαρίου για το σόου του Gucci («κανείς δεν μιλούσε τότε ακόμα για τον ιό», λέει) και στις 25 του ίδιου μήνα πήραν το Eurostar με προορισμό το Παρίσι για την επίδειξη του Saint Laurent. Η Ιταλία είχε ήδη γίνει τότε το επίκεντρο του κορωνοϊού στην Ευρώπη.

Gucci fall 2020 fashion show , Μιλάνο, 18 Φεβρουαρίου 2020

«Νιώθαμε κι οι δύο μια χαρά» λέει. «Πήγαινα στο γυμναστήριο, πήγαινα στη δουλειά…». Μέχρι τις 2 Μαρτίου που άρχισε να βήχει. Την επόμενη μέρα έμαθε ότι είχε μολυνθεί.

Οι υπεύθυνοι του Saint Laurent αρνήθηκαν να σχολιάσουν την υπόθεση. Αντίθετα, εκπρόσωπος του Gucci δήλωσε στους New York Times μέσω email: «Παρότι έχουν περάσει ήδη 21 μέρες από εκείνη την επίδειξη, μόλις πληροφορηθήκαμε την ασθένεια της κυρίας Nguyen, ενημερώσαμε σχετικά όλους τους προσκεκλημένους που κάθονταν τότε κοντά της. Μας ευχαρίστησαν και μας διαβεβαίωσαν ότι είναι καλά».

Όσο για την ίδια, ελπίζει το τεστ της επόμενης Δευτέρας να βγει αρνητικό, δηλώνοντας επίσης ότι προσπαθεί να μείνει όσο γίνεται μακριά από τα social media προς το παρόν.

Με στοιχεία από τους New York Times

 

Διαβάστε επίσης