Site icon Hallocy

Κορωνοϊός: Σε καραντίνα 2 κρουαζιερόπλοια με 1.300 ανθρώπους -Σχεδόν 154.000 κρούσματα στον κόσμο

Σε καραντίνα στη Χιλή δύο κρουαζιερόπλοια, λόγω του κορωνοϊού

Σχεδόν 154.000 τα κρούσματα κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο

Δύο κρουαζιερόπλοια, με περίπου 1.300 επιβαίνοντες, τέθηκαν σε καραντίνα στη Χιλή, λόγω του κορωνοϊού.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί προσεγγίζει τους 154.000, ενώ έχουν καταγραφεί περίπου 5.800 θάνατοι, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters. Στην Ελλάδα, το πρωί της Κυριακής, ανακοινώθηκε ο τέταρτος θάνασος από τον ιό.

Ένας 85χρονος Βρετανός που αποβιβάστηκε από το ένα κρουαζιερόπλοιο- το Silver Explorer- βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Το πλοίο είναι πλέον σε καραντίνα ανοιχτά του λιμανιού της πόλης Κάστρο και ο ασθενής μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. Στο κρουαζιερόπλοιο παραμένουν 111 επιβάτες και 120 μέλη πληρώματος.

Το δεύτερο κρουαζιερόπλοιο, το Azamara, τέθηκε σε καραντίνα κοντά στο λιμάνι του Τσακαμπούμπο έπειτα από την αναφορά για ύποπτα κρούσματα. Στο πλοίο επιβαίνουν 665 επιβάτες και 389 μέλη πληρώματος, αλλά απαγορεύθηκε η αποβίβαση.

3.800 τα κρούσματα στη Γερμανία

Στο μεταξύ, στη Γερμανία, τα κρούσματα του κορωνοϊού έφτασαν τα 3.800, ενώ οχτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Τα μέτρα περιορισμού ενισχύονται, προκειμένου να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού. Ήδη έχει περιοριστεί αισθητά η κίνηση στους δρόμους, ενώ από τη Δευτέρα θα είναι κλειστά τα σχολεία σχεδόν σε όλη τη χώρα, τα καφέ, τα εστιατόρια, τα γυμναστήρια, τα μουσεία και οι κινηματογράφοι.

Η Γερουσία του Βερολίνου ανακοίνωσε ότι απαγορεύονται όλες οι συγκεντρώσεις άνω των 50 ατόμων, με αποτέλεσμα οι εκκλησίες είτε να κλείσουν, είτε να λειτουργούν με ολιγομελές ποίμνιο. Πάντως, σήμερα στη Βαυαρία θα γίνουν κανονικά οι δημοτικές εκλογές και περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι καλούνται στις κάλπες.

Θετική σε κορωνοϊό και η σύζυγος του Σάντσεθ

Η Μπεγόνια Γκόμεθ, σύζυγος του πρωθυπουργού της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό.

Στην Ισπανία ανακοινώθηκαν χθες εκτεταμένα μέτρα απομόνωσης σε όλη τη χώρα σε μια προσπάθεια να ανασχεθεί η εξάπλωση του ιού. Τόσο ο Σάντσεθ όσο και η σύζυγός του είναι καλά, βρίσκονται στην οικεία τους και εφαρμόζουν τα προληπτικά μέτρα που έχουν ορίσει οι υγειονομικές αρχές, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ήδη σε κατ’οίκον απομόνωση έχει μπει και ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τρουντό τις τελευταίες ημέρες. Και στη δική του περίπτωση, το μέτρο αποφασίστηκε όταν βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό η σύζυγός του, επιστρέφοντας από ταξίδι στη Βρετανία.

Βρετανία: Έκκληση από τα σούπερ μάρκετ για τις αγορές πανικού

Τα σούπερ μάρκετ στη Βρετανία κάλεσαν τους καταναλωτές να σταματήσουν τις αγορές πανικού λόγω του κορωνοϊού, τονίζοντας ότι αγοράζουν περισσότερα πράγματα από όσα χρειάζονται, με αποτέλεσμα να τα στερούνται συμπολίτες τους.

Η Συνομοσπονδία Λιανικού Εμπορίου δημοσιεύει επιστολή με την έκκλησή της προς τους καταναλωτές σε όλες τις εφημερίδες εθνικής κυκλοφορίας στη Βρετανία.

«Κατανοούμε τις ανησυχίες σας, αλλά το να αγοράζετε περισσότερα από όσα χρειάζεστε μερικές φορές σημαίνει ότι οι υπόλοιποι καταναλωτές θα τα στερηθούν. Υπάρχουν αρκετά (προϊόντα) για όλους, αν συνεργαστούμε», τονίζει η Έλεν Ντίκινσον εκτελεστική διευθύντρια της BRC στην επιστολή.

Σταματούν τα ΜΜΜ στη Σλοβενία

Στην Ιρλανδία καταγράφηκε δεύτερος θάνατος από τον κορωνοϊό, ενώ τα κρούσματα είναι πλέον 129. Ο πρώτος θάνατος ασθενούς από τον ιό καταγράφηκε στη Σλοβενία. Επρόκειτο για ηλικιωμένο με χρόνιο υποκείμενο νόσημα.

Παράλληλα, η χώρα αποφάσισε ότι από τη Δευτέρα σταματούν να κυκλοφορούν τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού. Έως τώρα έχουν επιβεβαιωθεί 181 κρούσματα στη Σλοβενία. Ήδη έχουν κλείσει σχολεία, σταμάτησαν οι σιδηροδρομικές συνδέσεις με την Ιταλία, ενώ ακυρώθηκαν οι περισσότερες δημόσιες εκδηλώσεις. Η Καθολική εκκλησία έχει ακυρώσει όλες τις λειτουργίες από την Παρασκευή.

Νότια Κορέα: Ζώνες καταστροφής οι πληγείσες περιοχές

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μου Τζε-ιν, χαρακτήρισε «ειδικές ζώνες καταστροφής» τις περιοχές που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό.

Στη χώρα ανακοινώθηκαν 76 νέα κρούσματα και τρεις ακόμη θάνατοι, μείωση που παρατηρείται για πρώτη φορά τις τελευταίες εβδομάδες. Συνολικά έως τώρα έχουν καταγραφεί 8.162 κρούσματα, τα περισσότερα στον κόσμο εκτός ηπειρωτικής Κίνας και έχουν πεθάνει 75 άνθρωποι, ενώ η επιδημία στη χώρα φαίνεται να καταγράφει καθοδική πορεία.

Την ίδια ώρα, επιβλήθηκαν αυστηρότεροι έλεγχοι στους ταξιδιώτες που φτάνουν στη Νότια Κορέα από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, την Ισπανία και την Ολλανδία. Ήδη ήταν σε ισχύ το ίδιο μέτρο για τις αφίξεις από την Ιταλία, το Ιράν και την Κίνα.

Η κατάσταση σε Κίνα και Ιαπωνία

Στην Κίνα ανακοινώθηκαν 20 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, φτάνοντας συνολικά τα 80.844. Στη χώρα έχουν χάσει τη ζωή τους 3.199 άνθρωποι έως τώρα.

Στην Ιαπωνία, ο αριθμός των κρουσμάτων ανέβηκε σε 1.484, ενώ 29 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Στον συνολικό απολογισμό των κρουσμάτων συμπεριλαμβάνονται και οι 697 επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess, το οποίο είχε μπει σε καραντίνα στη Γιοκοχάμα.

Κι άλλες χώρες με πρώτο κρούσμα

Στη λίστα των χωρών που έχει φτάσει ο κορωνοϊός προστέθηκαν το Ουζμπεκιστάν και η Δημοκρατία του Κονγκό. Και στις δύο περιπτώσεις το πρώτο κρούσμα αφορά άνθρωπο που έφτασε από το εξωτερικό.

Στο Αφγανιστάν από την άλλη καταγράφηκαν πέντε νέα κρούσματα και πλέον το σύνολό τους φτάνει σε 16. Πέντε νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Μπουρκίνα Φάσο, φτάνοντας συνολικά τα 7 στη χώρα, και αποφασίστηκε να κλείσουν όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

Νωρίτερα και διπλάσιες οι διακοπές του Πάσχα στο Μεξικό

Στο Μεξικό τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού έφτασαν πλέον τα 46 και η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας. Έτσι, ανακοινώθηκε ότι οι διακοπές του Πάσχα των καθολικών θα αρχίσουν νωρίτερα φέτος για τους μαθητές και τους φοιτητές, ενώ θα έχουν διπλάσια διάρκεια. Συγκεκριμένα, θα ξεκινήσουν στις 20 Μαρτίου και θα διαρκέσουν ένα μήνα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters, AFP, Xinhua

 

Exit mobile version