Site icon Hallocy

Παρατείνει την περίοδο χάριτος η ΑΗΚ

Βροχή τηλεφωνημάτων δέχεται τις τελευταίες μέρες η ΑΗΚ από καταναλωτές ηλεκτρισμού που δηλώνουν αδυναμία να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, είτε για οικονομικούς λόγους, είτε για πρακτικά προβλήματα που προκαλούνται από τα κυβερνητικά μέτρα για περιορισμό στο σπίτι και μείωση των μετακινήσεων.

Ήδη από την περασμένη Κυριακή, η ΑΗΚ αποφάσισε ότι για την περίοδο 16-23 Μαρτίου δεν θα προβαίνει σε διακοπή της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας για μη πληρωμή λογαριασμού. Οι πληροφορίες του «Πολίτη» αναφέρουν ότι τη Δευτέρα η ΑΗΚ, εκτός απροόπτου, θα ανακοινώσει παράταση της περιόδου χάριτος για πελάτες με απλήρωτους λογαριασμούς, καθώς η έκρυθμη κατάσταση παρατείνεται και τα οικονομικά προβλήματα πολλών καταναλωτών επιδεινώνονται.

Ανησυχία
Ωστόσο, στην ΑΗΚ ανησυχούν για το ενδεχόμενο κατάχρησης της διευκόλυνσης που παρέχει ο οργανισμός σε άτομα που για σημαντικά και πραγματικά κωλύματα δεν μπορούν να πληρώσουν τη δεδομένη στιγμή. Από τα τηλεφωνήματα που δέχονται αρμόδιοι λειτουργοί συνάγεται ότι είναι σημαντικό το ποσοστό πελατών που δηλώνει (και έχει) αδυναμία να πληρώσει, αλλά είναι ορατό το ενδεχόμενο η απουσία του μπαμπούλα της αποκοπής της ηλεκτροδότησης να σπρώξει κάποιους άλλους να αξιοποιήσουν την απόφαση της ΑΗΚ, ακόμα και αν έχουν την οικονομική ή πρακτική ευχέρεια να πληρώσουν.
Αυτό που επίσης ανησυχεί την ΑΗΚ, δεδομένου ότι η πολυεπίπεδη κρίση που προκαλεί η πανδημία φαίνεται ότι θα τραβήξει σε μάκρος, είναι η αναπόφευκτη συσσώρευση μεγάλων οφειλών από μερίδα καταναλωτών, οι οποίες δύσκολα θα μπορούν να εξοφληθούν μετά την ομαλοποίηση της κατάστασης, με συνέπεια αυτοί οι καταναλωτές να εγκλωβιστούν σε μια μακρά περίοδο αδυναμίας ανταπόκρισης. Αν όντως εκμεταλλευτούν την έκρυθμη κατάσταση και καταναλωτές (οικιακοί, εμπορικοί ή και βιομηχανικοί) που μπορούν να πληρώσουν αλλά ίσως το αποφύγουν για την ώρα, το πρόβλημα και για τους καταναλωτές και για την ΑΗΚ θα μεγαλώσει.

Δύο κατηγορίες
Σοβαρότερο πρόβλημα έγκαιρης εξόφλησης της ΑΗΚ επικαλούνται δύο κατηγορίες καταναλωτών:
-Άτομα, κυρίως μεγάλης ηλικίας, που δεν χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα οποία δηλώνουν ότι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν βοήθεια από συγγενικά τους πρόσωπα για να πληρώσουν μέσω διαδικτύου, με μια από τις επιλογές που παρέχει η ΑΗΚ. Λόγω των αυτοπεριορισμών στις μετακινήσεις και τις ιδιαίτερες εκκλήσεις προς άτομα άνω των 60-65 ετών να αποφύγουν επισκέψεις σε δημόσιες υπηρεσίες και τις επαφές με άλλο κόσμο, πολλοί πελάτες της ΑΗΚ δηλώνουν αδυναμία να πληρώσουν και ζητούν να τους δοθεί μεγαλύτερη περίοδος χάριτος.

-Φυσικά και νομικά πρόσωπα που είχαν άμεσες οικονομικές συνέπειες από τα περιοριστικά μέτρα που λήφθηκαν ως προς τη λειτουργία μεγάλου αριθμού επαγγελματικών υποστατικών, είτε γιατί έκλεισαν προσωρινά οι χώροι εργασίας τους, είτε εργάζονται λιγότερες ώρες, είτε γιατί μειώθηκε η κατανάλωση. Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν και πολλοί αυτοεργοδοτούμενοι, αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Από την περασμένη Δευτέρα τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πελατών της ΑΗΚ δεν δέχονται πληρωμές λογαριασμών. Αν και η ισχύς του μέτρου αυτού λήγει τη Δευτέρα 23/3, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα παραταθεί.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε πληρωμή του λογαριασμού τους με τους ακόλουθους τρόπους:
-Μέσω της ιστοσελίδας της ΑΗΚ www.eac.com.cy, κάτω από τις Υπηρεσίες Προμήθειας, επιλέγοντας εξόφληση λογαριασμού.
-Μέσω της δωρεάν εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα EAC Mobile App.
-Μέσω των ιστοσελίδων τραπεζικών ιδρυμάτων.
-Μέσω των αυτόματων ταμειακών μηχανών των τραπεζών.

Οι λειτουργοί εξυπηρέτησης πελατών της ΑΗΚ θα βρίσκονται στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πελατών και θα εξυπηρετούν τους πελάτες τηλεφωνικώς. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι τα ακόλουθα: ΚΕΠ Λευκωσίας 22202000, ΚΕΠ Στροβόλου 22201000, ΚΕΠ Κακοπετριάς 22922417 & 22923197, ΚΕΠ Λεμεσού 25205000 , ΚΕΠ Πλατρών 25813034, ΚΕΠ Λάρνακας 24204000.

politis.com.cy

Exit mobile version