Τρίτη, Μάιος 26

Κορωνοϊός και πλύσιμο χεριών – Τι δεν κάνουμε σωστά;

Υπάρχουν μερικά βασικά λάθη!

Τώρα που ο κορωνοϊός καλπάζει καλό είναι να γνωρίζουμε τι κάνουμε λάθος όταν πλένουμε τα χέρια μας, καθώς η υγιεινή είναι ένας από τα βασικότερα μέσα για να προστατευτούμε από τον συγκεκριμένο ιό, αλλά και από άλλες ασθένειες.

Το σωστό πλύσιμο των χεριών είναι πολύ σημαντικό ειδικά αυτές αυτές τις ημέρες που και οι εξελίξεις με το κορωνοϊό είναι ραγδαίες. Οι ειδικοί λένε ότι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να πλένουμε συχνά τα χέρια μας και αυτό γιατί ακουμπάμε πράγματα από τα οποία παίρνουμε μικρόβια και στη συνέχεια αυτά τα μεταφέρουμε, ειδικά αν αγγίξουμε μάτια και στόμα.

Υπάρχουν λοιπόν ορισμένα λάθη που κάνουμε όλοι μας σχεδόν όταν πλένουμε τα χέρια μας. Ποια είναι αυτά; Από το πόση ώρα πλένουμε τα χέρια μας, μέχρι και και το αν η πετσέτα που χρησιμοποιούμε είναι καθαρή, αυτά που μπορεί να κάνει κανείς λάθος είναι πολλά και καλό είναι τα γνωρίζουμε για να μπορέσουμε να προφυλάξουμε τον εαυτό μας.

Τι δεν κάνουμε σωστά όταν πλένουμε τα χέρια μας;
Η διάρκεια του πλυσίματος των χεριών
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ, 20 δευτερόλεπτα είναι το καλύτερο χρονικό διάστημα για να πλύνετε τα χέρια σας. Μελέτες δείχνουν ότι οι μικρότερες χρονικές περίοδοι μπορεί να μην είναι αποτελεσματικές στην απομάκρυνση των μικροβίων.

Κι επειδή μερικές φορές τα 20 δευτερόλεπτα φαίνονται περισσότερος χρόνος από ό,τι είναι, ένα καλός τρόπος για να περνά γρήγορα η ώρα, είναι να τραγουδήσετε το «Happy Birthday» δύο φορές, η όποιο ρεφρέν θέλετε από κάποιο αγαπημένο σας τραγούδι.

Δεν χρησιμοποιείτε σαπούνι
Κάποιοι λόγω βιασύνης ή αφηρημάδας, ξεπλένουν τα χέρια τους μόνο με νερό, χωρίς να χρησιμοποιούν σαπούνι. Αυτό είναι μεγάλο λάθος, καθώς τα σαπούνια έχουν την ιδιότητα να απομακρύνουν τόσο τη βρωμιά, όσο και τα μικρόβια από τα χέρια σας. Επιπλέον, όλοι τείνουμε να καθαρίσουμε τα χέρια μας πιο προσεκτικά όταν χρησιμοποιούμε σαπούνι και νερό σε σχέση με το αν βάζουμε μόνο νερό.

Επίσης, σε περίπτωση που αναρωτιέστε αν πρέπει να πιάσετε πρώτα το σαπούνι ή να βρέξετε πρώτα τα χέρια σας, οι ειδικοί συνιστούν να τοποθετήσετε τα χέρια σας κάτω από τρεχούμενο νερό (ζεστό ή κρύο), να κλείσετε τη βρύση και μετά να βάλετε σαπούνι.

Σας ξεφεύγουν κάποια σημεία
Υπάρχουν μερικές περιοχές που οι περισσότεροι από εμάς παραλείπουν στο πλύσιμο των χεριών: αυτά είναι κυρίως το πίσω μέρος των χεριών μας, το σημείο μεταξύ των δακτύλων μας, και κάτω από τα νύχια μας. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να βεβαιωθείτε ότι καθαρίζετε αυτά τα σημεία.

Δεν στεγνώνετε τα χέρια σας
Εάν πλένετε καλά τα χέρια σας, αλλά στη συνέχεια τα αφήνετε βρεγμένα, κάνετε μισή δουλειά. Τα μικρόβια μπορούν να μεταφερθούν ευκολότερα από και προς τα βρεγμένα χέρια, έτσι μετά το πλύσιμο να στεγνώνετε τα χέρια σας πολύ καλά.

Δεν πλένετε συχνά τις πετσέτες σας
Εάν στεγνώνετε τα χέρια σας με μια βρώμικη πετσέτα, μπορεί να τρίβετε τα μικρόβια στα καθαρά χέρια σας. Ειδικά κατά τη διάρκεια της εποχής του κρυολογήματος και της γρίπης, πρέπει να πλένετε τις πετσέτες ακόμα πιο συχνά. Φροντίστε να μην ξεμείνετε ποτέ από καθαρές πετσέτες.

Επίσης. τα βακτήρια ευδοκιμούν σε υγρές πετσέτες, οπότε βεβαιωθείτε ότι τις έχετε κρεμάσει έτσι ώστε να στεγνώσουν πολύ καλά μεταξύ χρήσεων.

Βασίζεστε μόνο στο αντισηπτικό χεριών
Ενώ το απολυμαντικό χειρός μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμο για όταν δεν μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε κάποιον νιπτήρα ή νεροχύτη, ωστόσο δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως μόνιμη αντικατάσταση για το πλύσιμο με σαπούνι και νερό. Σκεφτείτε το απολυμαντικό χεριών ως μια προσωρινή λύση μέχρι να φτάσετε στο νεροχύτη.

Ακουμπάτε ένα βρώμικο πόμολο ή μια βρώμικη βρύση αμέσως μετά το πλύσιμο
Για να αποφύγετε να ξανακολλήσετε μικρόβια στα χέρια που μόλις πλύνατε, προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε μια χαρτοπετσέτα για να κλείσετε τη βρύση ή να ανοίξτε την πόρτα με το πόδι σας, αν μπορείτε. Στο σπίτι σας, να απολυμαίνετε τακτικά τα πόμολα και τις βρύσες.

 

Διαβάστε επίσης