Παρασκευή, Μάιος 29

Ξεκινά διαδικασία ελέγχου ασθενών με συμπτώματα κορωνοϊού, που δεν έχουν ταξιδεύσει

Σε μια προσπάθεια να αυξηθούν οι έλεγχοι για να διαπιστωθεί ενδεχόμενη διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα Υπουργείο Υγείας και ΟΚΥπΥ, υιοθετούν μια πρακτική έτσι ώστε να διενεργούνται εξετάσεις και σε άτομα που δεν έχουν ταξιδεύσει και δεν θεωρούνται επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος.

Όπως ανέφερε στον REPORTER ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ Πάμπος Χαριλάου, ήδη στάληκε αλγόριθμος στους προσωπικούς γιατρούς, έτσι ώστε να γνωρίζουν πώς να χειρίζονται το κάθε περιστατικό.

«Το πρώτο screening θα γίνεται από τον προσωπικό ιατρό. Εάν ο ίδιος κρίνει πως ο ασθενής έχει ύποπτα συμπτώματα, τότε θα τον παραπέμπει σε ιατρείο Δημόσιας Υγείας (ιατρείο γρίπης). Από το ιατρείο Δημόσιας Υγείας ο ασθενής με ύποπτα συμπτώματα, παραπέμπεται στη Μονάδα βραχείας νοσηλείας και εκεί μπαίνει η συμβολή του ΟΚΥπΥ», ανέφερε ο κ. Χαριλάλου.

Σε κάθε νοσοκομείο θα δημιουργηθούν ειδικοί θάλαμοι νοσηλείας ύποπτων περιστατικών, που αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο στα Νοσοκομεία Λεμεσού και Λευκωσίας. Εκεί θα παραπέμπονται οι ασθενείς με συμπτώματα, ενώ όσους είναι ήπια θα καλούνται να μένουν σε αυτοπεριορισμό στα σπίτια τους.

«Εάν μετά τις εργαστηριακές εξετάσεις, ένας ασθενείς διαπιστωθεί ότι είναι θετικός στον ιό, τότε θα μεταφέρεται στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, που είναι το Νοσοκομείο Αναφοράς», κατέληξε ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι ταξίδευσαν στο εξωτερικό και όσοι ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, μπορούν να καλούν και να το δηλώνουν στο 1420.

Διαβάστε επίσης