Site icon Hallocy

Διάταγμα Μετακινήσεων: Μέχρι τρεις ώρες η κατ’ εξαίρεση διακίνηση

Όλοι οι επιβαίνοντες του οχήματος θα πρέπει να έχουν τα σχετικά έντυπα.

Αυξάνονται μέρα με την μέρα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο αφού χθες, απόγευμα Δευτέρας ανακοινώθηκαν άλλα 21 ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 116. Δώδεκα από τα νέα κρούσματα αφορούν άτομα που εντοπίστηκαν μέσω της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, τρία εξ αυτών συνδέονται με το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, έξι αφορούν πρόσωπα, τα οποία επέστρεψαν από Ευρωπαϊκές χώρες και αφού εκδήλωσαν συμπτωματολογία ενημέρωσαν τις αρχές.

Η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας έχει ήδη αρχίσει την ιχνηλάτηση των επαφών των νέων αυτών κρουσμάτων.

Σημειώνεται ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στα κατεχόμενα φθάνουν τα 40 συνολικά.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση λαμβάνει αυστηρότερα μέτρα για περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη να ανακοινώνει στο χθεσινό του διάγγελμα απαγόρευση της άσκοπης κυκλοφορίας από τις 18.00 το απόγευμα σήμερα.

Διευκρινίσεις από τον Υφυπουργό Καινοτομίας
Παίρνοντας το λόγο ο Υφυπουργός Καινοτομίας διευκρίνισε για τα νέα μέτρα:

«Κατ’ εξαίρεση οι πολίτες για να διαχειριστούμε τα προβλήματα που προκύπτουν μπορεί να αιτηθούν ένα έντυπο διακίνησης ή ένα SMS που δεν έχει στόχο ούτε να αστυνομεύσει ούτε να τιμωρήσει αυτούς που κάνουν κατάχρηση αυτού του κατ΄εξαίρεση δικαιώματος. Το πόσο μπορεί να το κρατήσουμε αυτό το κατ’ εξαίρεση θα εξαρτηθεί από την κατάχρηση που μπορεί να δούμε να γίνεται.

Σε αυτό το στάδιο έχουμε υλοποιήσει μια διαδικασία για αίτημα έγκρισης που είναι απλή και χαλαρή. Όσο οι εξελίξεις προχωρούν θα επαναξιολογείται και θα δούμε αν επιβάλλονται πιο αυστηροί μηχανισμοί ελέγχου που θα είναι στη λογική της τιμωρίας αν είσαι εκτός για αχρείαστο λόγο. Δύο κατηγορίες εντύπων εργαζόμενος που του επιτρέπει το διάταγμα να κινηθεί για εργασιακούς λόγους να μπορεί να εκτυπώσει αυτό το έντυπο συμπληρωμένο από τον εργοδότη, ή για αυτοεργοδοτούμενος να συμπληρώσει για τον εαυτό του με υπεύθυνο τρόπο.

Δεύτερο έντυπο για κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις. Παρότρυνση προς τους πολίτες η κατ’ εξαίρεση αίτηση για φαρμακεία ή γιατρό θα πρέπει να γίνεται με ένα αίτημα μέσω SMS μέσω του οποίου 89898 το λόγο που επικαλείσαι τον αριθμό ταυτότητας και τον Ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής που διαμένεις και θα το στείλεις. Εντός 10-15 δευτερολέπτων μήνυμα αν αυτό εγκρίνεται και για πόσο χρονικό διάστημα. Οι εγκρίσεις θα δίνονται για τρεις ώρες. Αν χρειαστεί δεύτερη φορά; Θα πάρεις δεύτερη έγκριση και ελπίζω να μην γίνεται κατάχρηση αυτού του αιτήματος.

Διαζευγμένος που πάει να πάρει το παιδί του και να το επιστρέψει. Εμπίπτει την κατηγορία 8 που είναι για οποιονδήποτε άλλο λόγο.»

Σε ερώτημα αναφορικά με το πώς ορίζονται οι γειτνιάζουσες περιοχές ο ίδιος απήντησε:

«Δεν γίνεται να βάζεις ότι θα επισκεφθείς φαρμακείο και να εντοπίζεσαι από τον Άγιο Δομέτιο στη Λάρνακα για παράδειγμα. Σημαίνει ότι προσπάθησε να ξεγελάσει το σύστημα.

Παράκληση, όσο λιγότεροι στο αυτοκίνητο τόσο το καλύτερο. Πρέπει να έχεις πολύ καλό λόγο για να έχεις τέσσερα άτομα στο αυτοκίνητο. Δεν είναι παράπτωμα, όμως ας σεβαστούμε την κατάσταση. Όλοι οι επιβαίνοντες σε όχημα θα πρέπει να έχουν σχετική έγκριση.»

Ερωτηθείς για το αν θα μπορούν παιδιά να επισκέπτονται γονείς ή φίλους ανέφερε:

«Αν είναι κοινωνικού τύπου, να πάω στους φίλους μου, όχι δεν επιτρέπεται. Μην βάλετε το νούμερο 8 για να πάτε για καφέ σε φίλους.»

Ο κ. Κόκκινος διευκρίνισε ότι σε περίπτωση που κάποιος χρειάζεται περισσότερο χρόνο μπορεί να αιτηθεί ανανέωση του χρόνου διακίνησης αφού πρώτα επεξηγήσει τον λόγο.

Καταλήγοντας αναφέρθηκε σε 2 ακόμη εξαιρέσεις που αφορούν αδιαζευγμένους γονείς και άτομα με χρόνιες παθήσεις που χρειάζονται εξειδικευμένες θεραπείες.

Διευκρινίσεις από τον Υπουργό Εσωτερικών
«ΟΠρόεδρος χτες μίλησε για πόλεμο για ένα πόλεμο όπου θα κερδίσουμε αν μείνουμε στα σπίτια μας τα δικά μας καταφύγια η πλειοψηφία των πολιτών είναι έτοιμη να πειθαρχήσει ανθρωπιστικό και πατριωτικό καθήκον» τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών μιλώντας στη Διάσκεψη Τύπου για τη διευκρίνιση των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Ο ίδιος δήλωσε ότι οι οδηγίες του ΠτΔ είναι σαφής, να γίνει ό,τι είναι δυνατόν να διασφαλιστεί η εφαρμογή των μέτρων.

«Δεν είναι υπερβολή ότι είμαστε υποχρεωμένοι να χτίσουμε σε λίγες μέρες νέους μηχανισμούς διοίκησης προσαρμοσμένους στην καθημερινότητα που μας επέβαλε ο κορωνοϊός. Δεν είναι υπερβολή ότι είμαστε υποχρεωμένοι να χτίσουμε σε λίγες μέρες νέους μηχανισμούς διοίκησης προσαρμοσμένους στην καθημερινότητα που μας επέβαλε ο κορωνοϊός.»

Προκειμένου να μεταβεί κάποιος στην εργασία του θα απαιτείται βεβαίωση που θα εκδοθεί μια φορά και θα υπογραφεί από τον εργοδότη ή το ίδιο πρόσωπο αν είναι αυτοεργοδοτούμενο.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι αυτή η μεθοδολογία επιδέχεται περαιτέρω αυστηρότητας αν διαπιστωθεί στην εξέλιξη της πορείας ότι γίνεται κατάχρηση της εξουσίας. Καταλήγοντας, σημείωσε ότι «δεν είναι αυτοσκοπός η τιμωρία, αλλά να στείλουμε το μήνυμα ότι η Κύπρος έχει ανάγκη αυτά τα μέτρα για να ελέγξουμε τα κρούσματα».

 

Exit mobile version