Site icon Hallocy

Οι τρεις νεκροί και τα 124 κρούσματα δεν αφήνουν περιθώρια

Λίγες ώρες μετά την εφαρμογή των νέων οδηγιών της Κυβέρνησης που περιορίζουν στο ελάχιστο τις διακινήσεις πολιτών, κι ενώ τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας ανήλθαν σε 124 με τους θανάτους να αυξάνονται σε τρεις, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη για να τηρηθούν κατά γράμμα οι νέοι κανόνες.

Όπως είναι φυσικό, ένα τόσο ριζοσπαστικό μέτρο, εν καιρώ ειρήνης, που εξαγγέλθηκε, μάλιστα, υπό τέτοιες συνθήκες προκαλεί σύγχυση και αναστάτωση, ανάμεσα στους πολίτες. Όσο περνούν οι μέρες, ωστόσο, αναμένεται ότι θα υπάρξει προσαρμογή στα νέα δεδομένα αλλά και προσθαφαιρέσεις στο διάταγμα, εάν κριθούν αναγκαίες για σκοπούς ομαλοποίησης.

Το θέμα είναι οι εξαιρέσεις, που δόθηκαν για διευκόλυνση των πολιτών, να μην γίνουν οι κανόνες μιας απείθαρχης μερίδας άλλων, που θα θέσουν και πάλι σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Είναι γι’ αυτό το λόγο που τονίζεται η αξία της ατομικής ευθύνης. Διότι όσοι Αστυνομικοί κι αν βγουν στους δρόμους, ακόμα κι αν βγουν στρατιώτες, εάν ο κάθε πολίτης της χώρας δεν αντιληφθεί το μέγεθος της προσωπικής του ευθύνης, δεν θα πετύχει το εγχείρημα και θα έρθουν νέα ακόμη πιο επώδυνα μέτρα. Και τα πιο σκληρά μέτρα, είναι το καλό σενάριο. Το κακό είναι η ραγδαία διασπορά του ιού, που θα προκαλέσει ενδεχομένως την κατάρρευση του συστήματος υγείας. Και σε αυτό το σενάριο θα θρηνήσουμε πολλά θύματα. Ήδη μετρούμε τους θανάτους τριών συνανθρώπων μας, που προσβλήθηκαν με κορωνοϊό. Το γεγονός, δε ότι ο ένας εξ’ αυτών ο 58χρονος πιλότος είχε, όπως ανακοινώθηκε, ελεύθερο ιατρικό ιστορικό, δεν αντιμετώπιζε άλλα προβλήματα υγείας δηλαδή, οφείλει να μας προβληματίσει.

Τα λίγα πρώτα εικοσιτετράωρα από την εφαρμογή του μέτρου περιορισμού των διακινήσεων, θα υπάρξει ελαστικότητα από πλευράς Αστυνομίας. Ωστόσο, οι έλεγχοι θα γίνονται σταδιακά πιο αυστηροί και σε όσους δεν ακολουθούν τη νενομισμένη διαδικασία, θα δίδεται εξώδικο 150 ευρώ. Οι γνωστοί, άγνωστοι του διαδικτύου που έσπευσαν και πάλι να προκαλέσουν χάος καλώντας τους πολίτες να μην ακολουθήσουν τα μέτρα προκάλεσαν την οργή του Προέδρου της Δημοκρατίας, που προειδοποίησε με ανάρτησή του, με πιο αυστηρά μέτρα. «Επειδή γίνεται προσπάθεια παρερμηνείας των επεξηγήσεων του Υπουργού Εσωτερικών και του Υφυπουργού Καινοτομίας, θέλω να κάνω ξεκάθαρο: Εάν υπάρξει κατάχρηση ή ανυπακοή στα νέα μέτρα, το επόμενο βήμα θα είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας, χωρίς εξαιρέσεις», διεμήνυσε χθες βράδυ ο Νίκος Αναστασιάδης.

Οι πολίτες, λοιπόν, καλούνται ξανά ν’ αναλάβουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης σε αυτόν τον πόλεμο και να περιορίσουν τις διακινήσεις τους. Εάν θα βγουν για δουλειά ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο πρέπει να έχουν συμπληρώσει το σχετικό έντυπο. Τους δίδεται ακόμη η επιλογή να στείλουν ένα απλό SMS στον αριθμό 8998 για σκοπούς μετακίνησης. Στο μήνυμα οι πολίτες θα πρέπει να επιλέγουν τον λόγο μετακίνησης τους που αντιστοιχεί σε ένα αριθμό και ακολούθως, το αριθμό ταυτότητας ή διαβατηρίου και τον ταχυδρομικό κώδικα της οικίας τους. Το χρονικό περιθώριο που έχουν στη διάθεση τους οι πολίτες για μετακίνηση είναι τρεις ώρες.

Πλέον, δεν υπάρχουν δικαιολογίες για κανέναν μας. Είτε κάνουμε αυτό που μας λένε, αυτό που οφείλουμε δηλαδή, είτε θα κλαίμε επί ερειπίων. Η πορεία της πανδημίας, δείχνει ότι το επόμενο δεκαήμερο είναι το πιο κρίσιμο, ίσως και για το υπόλοιπο της ζωής μας. Γι’ αυτό #ΜένουμεΣπίτι και βάζουμε ο καθένας το δικό του λιθαράκι, σε αυτή τη μεγάλη μάχη.

reporter.com.cy

Exit mobile version