Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου

Οι οικογενειακές συνάξεις, τα πάρτι και οι σούβλες είχαν το τίμημα τους…

Το τίμημα της απειθαρχίας ήταν τα 58 νέα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν από τους ειδικούς του Υπουργείου Υγείας, διαμηνύοντας πως πρόκειται για αποτέλεσμα της συμπεριφοράς μας που επιδείξαμε τις προηγούμενες ημέρες.

Οι βόλτες στα παράλια, οι οικογενειακές συνάξεις και τα πάρτι σε οικίες, οι σούβλες στα βουνά και όλα όσα έκανε μερικοί πολίτες, που αντί να αυτοπεριοριστούν συνέχισαν ακάθεκτοι να αψηφούν τον κίνδυνο, ήταν η αιτία να μεγαλώσει η αλυσίδα της μετάδοσης, αφού κάποιες επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων δεν περιορίζονταν σις3-5, όπως ήταν το αναμενόμενο, αλλά σε δεκαπέντε. Κάτι το οποίο έφερε διασπορά στην κοινότητα, παρά τις δραματικές εκκλήσεις που απηύθυναν καθημερινά όλοι αρμόδιοι.

Η μεγάλη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων προκαλεί θυμό, αφού η χώρα μας ήταν ανάμεσα σε αυτές που έλαβαν άμεσα και δραστικά μέτρα, ωστόσο εξαιτίας της ανωριμότητας και της ανευθυνότητας που επέδειξε μερίδα πολιτών, η κατάσταση έφθασε σε οριακό σημείο, και εύλογα διερωτάται κάποιος εάν έφθασε επιτέλους η ώρα να αναλάβει ο κάθε ένας πολίτης τις ευθύνες του, ώστε να προστατευτούμε και να προστατεύσουμε όλους τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. Και σε όλα αυτά, λαμβάνοντας υπόψη πως μέχρι στιγμής εννέα άτομα έχασαν την ζωή τους, ενώ άλλα έντεκα δίνουν μάχη στις Εντατικές.

«O αυξημένος αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι ο καθρέφτης της συμπεριφοράς που επιδείξαμε τις προηγούμενες μέρες. Είναι προφανές ότι δεν εφαρμόσαμε όλοι τα περιοριστικά μέτρα, γεγονός που συνέτεινε στη διασπορά του ιού στην κοινότητα», υπογράμμισε ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Λεόντιος Κωστρίκης, κατά τη διάσκεψη Τύπου.

Τα κρούσματα απειθαρχίας, είχαν ως αποτέλεσμα η Κυβέρνηση να λάβει ακόμη πιο αυστηρά μέτρα, ώστε να συμβάλει στον πόλεμο κατά τις εξάπλωσης του ιού, ενώ ουκ ολίγες φορές, όλοι οι αρμόδιοι και ο υπουργός Υγείας, διαμήνυσαν πως η κατάσταση είναι οριακή.

Μπορεί οι αριθμοί να δείχνουν πως γίνεται σωστή ιχνηλάτηση, εξου και ο μεγάλος αριθμός των δειγμάτων (σ.σ ξεπέρασαν τις 8 χιλιάδες), εντούτοις εάν συνεχίσουν τα κρούσματα απειθαρχίας η κατάσταση θα ξεφύγει και τότε θα γίνουμε μάρτυρες τραγικών αποτελεσμάτων.

«Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ως επιστημονική επιτροπή εισηγηθήκαμε τη λήψη πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων. Εάν δεν αντιληφθούμε ότι ανάμεσά μας κυκλοφορεί ένας θανατηφόρος ιός τότε δεν θα τα καταφέρουμε. Η τήρηση των μέτρων προφύλαξης είναι επιλογή ζωής. Οτιδήποτε άλλο οδηγεί στο χειρότερο σενάριο, το οποίο δυστυχώς πολύ δύσκολα θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε. Εάν δεν θέλουμε να βιώσουμε τις απελπιστικές εικόνες που έζησαν στην Ιταλία και αλλού θα πρέπει να αποφύγουμε τα λάθη που έκαναν. Εμείς στην Κύπρο πήραμε μέτρα εγκαίρως, αλλά για να είναι αποτελεσματικά θα πρέπει να τα εφαρμόζουμε», υπέδειξε ο Καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης.

reporter.com.cy

Διαβάστε επίσης