Site icon Hallocy

Αστείες και φθηνές δικαιολογίες από πολίτες στη Λεμεσό: Έβγαλε βόλτα το καναρίνι του

Κωμικοτραγικές καταστάσεις δημιουργούνται καθημερινά στους δρόμους της Λεμεσού από τις δικαιολογίες που εκφράζουν οι πολίτες όταν εντοπίζονται από τους αστυνομικούς να παρανομούν στη διάρκεια των ελέγχων που γίνονται για τις κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις των πολιτών.

Πέραν της δικαιολογίας πολίτη από τη Λάρνακα που βρέθηκε στη Λεμεσό για να δανειστεί «Χούβερ» από φίλο του ώστε να καθαρίσει το σπίτι του, αστυνομικοί ακούν διάφορα που πολλές φορές προκαλούν γέλιο αλλά και προβληματισμό. Όπως αναφέρει στον «Π» μέλος περιπόλου, το απόγευμα της Τετάρτης 30χρονη οδηγός ισχυρίστηκε ότι βγήκε άρον-άρον για να αγοράσει σερβιέτες και δεν πρόλαβε να στείλει μήνυμα, ήταν μάλιστα βιαστική καθώς, όπως ανέφερε στον αστυνομικό, «βρισκόταν σε κατάσταση ανάγκης». Όταν δε ο αστυνομικός της ανέφερε ότι βρίσκεται πολύ μακριά από τον τόπο διαμονής της, όπου υπήρχαν περίπτερα και φαρμακεία (καθώς οι υπεραγορές ήταν κλειστές), εκείνη απλώς απάντησε ότι δεν της άρεσαν όσες βρήκε διότι έψαχνε συγκεκριμένη μάρκα!

Κτηνοτρόφος στη μαρίνα
Ένας άλλος από την περιοχή των Πολεμιδιών, σύμφωνα με το ίδιο μέλος της υπηρεσίας, ανέφερε ότι πήγαινε να ταΐσει τις «κατσέλλες» του για να μην ψοφήσουν. Μόνο που, αντί στην κτηνοτροφική περιοχή ή στο σπίτι του, ο πολίτης καταγγέλθηκε όταν βρέθηκε στην περιοχή της μαρίνας! Κάποιος άλλος πολίτης αποφάσισε να πάρει περίπατο το… καναρίνι του. Έβαλε το κλουβί στο αυτοκίνητο και βγήκε σεργιάνι. Όταν τον σταμάτησαν για έλεγχο, αναφέρθηκε στο δικαίωμα του να βολτάρει το κατοικίδιό του χωρίς την αποστολή μηνύματος. Μόνο που ο πολίτης εντοπίστηκε στην τουριστική περιοχή Γερμασόγειας, αντί σε χωριό της επαρχίας όπου διαμένει.

Πέραν των προαναφερθέντων περιστατικών, οι πιο κοινές δικαιολογίες αφορούν ψώνισμα σε υπεραγορά ή φαρμακεία, φροντίδα των χωραφιών και των ζώων τους αφού, σύμφωνα με την Αστυνομία, οι μισοί σχεδόν πολίτες που εντοπίζονται χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά δηλώνουν… αγρότες ή κτηνοτρόφοι. Βέβαια οι παρανομούντες καταγγέλλονται, αφού σύμφωνα με την Αστυνομία «η εφαρμογή των μέτρων προστασίας που λαμβάνονται είναι πάνω απ’ όλα ζήτημα δημόσιας υγείας και άπτεται άμεσα της προστασίας των πολιτών. Έχοντας πλήρη συναίσθηση της επικινδυνότητας από την εξάπλωση το ιού, προτεραιότητα της Αστυνομίας είναι η προστασία των πολιτών και η συμμόρφωση στα διατάγματα». Όπως αναφέρει εκπρόσωπος της υπηρεσίας, οι φθηνές δικαιολογίες δεν λαμβάνονται υπόψη, ούτε επηρεάζουν τους αστυνομικούς στο να κάνουν το καθήκον τους.

Αρκετές οι καταγγελίες
Αρκετές ήταν και στη διάρκεια της χθεσινής μέρας οι καταγγελίες πολιτών που παρανόμησαν. Από τις έξι το πρωί μέχρι τις έξι το απόγευμα έγιναν 50 καταγγελίες. Σύμφωνα με την Αστυνομία, διενεργήθηκαν συνολικά 2.094 έλεγχοι. Από τις πενήντα καταγγελίες, οι τριάντα πέντε αφορούσαν οδηγούς αυτοκινήτων, οι δε έντεκα καταγγελίες αφορούσαν πεζούς πολίτες. Καταγγέλθηκαν επίσης τέσσερα συνολικά εργοτάξια, στα οποία εντοπίστηκαν πέραν των τριών εργαζομένων όπως προνοεί το διάταγμα.

Μέτρα από τον δήμο
Στο μεταξύ αυξημένα μέτρα για καλύτερη προστασία των κατοίκων της πόλης από την πανδημία του κορωνοϊού ανακοίνωσε χθες και ο Δήμος Λεμεσού. Η νέα σειρά δράσεων του δήμου περιλαμβάνει επέκταση απολυμάνσεων, εντατικοποίηση ελέγχων και ενημέρωσης ξένων υπηκόων, αλλά και ζωντανές διαδικτυακές παραστάσεις.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση, στο πλαίσιο υλοποίησης των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί, αποφασίστηκε το πρόγραμμα απολύμανσης χώρων που αποτελούν εστίες μετάδοσης του ιού (π.χ. στάσεις λεωφορείων, κάδοι σκυβάλων κ.λπ.) να επεκταθεί σταδιακά σε όλες τις συνοικίες της πόλης από ειδικά εξοπλισμένα συνεργεία του δήμου, με στόχο να καλυφθούν όλες οι γειτονιές της Λεμεσού.

Αυξάνονται επίσης οι περιπολίες του Τμήματος Τροχονομίας για τήρηση των μέτρων απαγόρευσης πρόσβασης σε δημόσιους χώρους, όπως ο Δημόσιος Κήπος, το Πολυλειτουργικό Παραθαλάσσιο Πάρκο, η Ακτή Ολυμπίων, πάρκα, πλατείες κ.ά. Ο δήμος ενημέρωσε επίσης πως σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ψυχολόγων ειδικοί κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι του Δήμου Λεμεσού παρέχουν εξειδικευμένη υποστήριξη σε όσους πολίτες έχουν ανάγκη και δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες λόγω των περιοριστικών μέτρων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Λεμεσού συνεχίζεται και η λειτουργία του Κέντρου Έκτακτης Ανάγκης για τις ευάλωτες ομάδες δημοτών και όσοι χρειάζονται βοήθεια μπορούν να καλούν τη Γραμμή Έκτακτης Βοήθειας στο 77 77 77 88 καθημερινά από τις 08.00 π.μ. μέχρι και τις 14.00.

politis.com.cy

Exit mobile version