Δευτέρα, 6 Ιουλίου

Τι είναι Avigan και σε ποιους ασθενείς με κορωνοϊό θα χορηγηθεί στην Κύπρο

Στην Κύπρο θα φτάσει τις επόμενες το φαρμακευτικό προϊόν Avigan 200 mg που θα χορηγηθεί σε 20 ασθενείς που νοσηλεύονται με τη νόσο COVID-19, οι οποίοι θα ενταχθούν στην κλινική μελέτη που πραγματοποιούν οι αρμόδιες Αρχές της Ιαπωνίας.

Το Avigan παράγεται από εταιρεία στην Ιαπωνία και βρίσκεται στο στάδιο της κλινικής δοκιμής για να διαπιστωθεί εάν μπορεί να χορηγηθεί ως θεραπεία του ιού. Πρόκειται για ένα φάρμακο που εγκρίθηκε

Παράγεται από θυγατρική της Fujifilm
Το Avigan, γνωστό Favipiravir ως παράγεται από θυγατρική της γνωστής εταιρείας φωτογραφικών μηχανών Fujifilm, η οποία ασχολείται και με τον τομέα της υγείας(τη Fujifilm Toyama Chemical Co Ltd). Το φάρμακο είχε εγκριθεί για χρήση στην Ιαπωνία το 2014. Εγκρίθηκε για παρασκευή από κινεζική φαρμακοβιομηχανία, για χρήση κατά της γρίπης σε ενήλικες. Το 2016 η ιαπωνική κυβέρνηση είχε αποστείλει Favipiravir στο πλαίσιο βοήθειας για την αντιμετώπιση του Έμπολα στη Γουϊνέα.

Στην Ιαπωνία η Fujifilm παρασκευάζει Avigan μόνο κατόπιν παραγγελιών από την κυβέρνηση και δεν έχει στόχο πωλήσεων για το φάρμακο, όπως ανέφερε στο Reuters, αξιωματούχος της εταιρείας. Το Favipiravir έχει βρεθεί αποτελεσματικό, χωρίς εμφανείς παρενέργειες, στο να βοηθά τους ασθενείς να αναρρώσουν, είπε ο Ζανγκ Σινμίν, αξιωματούχος του υπουργείου Επιστημών και Τεχνολογίας της Κίνας, σε συνέντευξη Τύπου.

Σε κλινική δοκιμή στο Σεντσέν με 80 συμμετέχοντες, οι ασθενείς που πήραν Favipiravir είχαν, όπως ανέφερε, μεγαλύτερη βελτίωση στο στήθος και χρειάστηκαν πιο λίγο χρόνο για να βρεθούν αρνητικοί στον ιό.

Όπως αναφέρει ο Guardian, γιατροί στην Ιαπωνία χρησιμοποιούν το ίδιο φάρμακο στο πλαίσιο κλινικών μελετών σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια συμπτώματα.

Σε ποιους θα χορηγηθεί στον Κύπρο
Ο καθηγητής μικροβιολογίας /Μοριακής Ιολογίας της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Λευκωσίας, Πέτρος Καραγιάννης ανέφερε στον REPORTER πως πρόκειται για «φάρμακο που ενεργεί σε πολλούς RNA ιούς και φαίνεται πως έχει δραστικότητα και κατά του συγκεκριμένου ιού. Γι’ αυτό μπαίνει σε κλινικές μελέτες για να δούμε πόσο βοηθητικό μπορεί να είναι».

Οι ασθενείς στους οποίους θα χορηγηθεί στην Κύπρο, όπως ανέφερε πρέπει όπωσδήποτε να δέχονται ενδονοσοκομειακή φροντίδα και θα επιλεγούν στη βάση πρωτοκόλλου που υπάρχει από την εταιρεία που παράγει το φάρμακο. «Δεν είναι στην κρίση του γιατρού. Όλα εξαρτώνται από το πρωτόκολλο. Όταν το φάρμακο χρησιμοποιήθηκε στην Άπω Ανατολή, στην Κίνα συγκεκριμένα έδειξε καλά αποτελέσματα. Επομένως, τώρα διευρύνεται το φάσμα των κλινικών μελετών για να δούμε εάν τα ίδια αποτελέσματα θα έχουμε και στη Δύση. Όταν γίνονται τέτοιες πολυκεντρικές μελέτες, μπαίνουν άτομα διαφόρων εθνοτήτων ανα το παγκόσμιο για να διαφανεί εάν έχει σε όλα τα άτομα την ίδια δραστικότητα. Ένα φάρμακο για παράδειγμα μπορεί να μην έχει την ίδια αποτελεσματικότητα σε όλους τους λαούς».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αλήθεια», τη συζήτηση για το Avigan άνοιξε Κύπριος γιατρός που νόσησε από κορωνοϊό και ζήτησε το συγκεκριμένο φάρμακο από την Ιαπωνία.

Διαβάστε επίσης