Site icon Hallocy

Αυξήθηκαν κατά εκατόν τα κρούσματα σε μία εβδομάδα στην Λευκωσία-Πού αποδίδεται

Κατά εκατόν αυξήθηκαν σε μία εβδομάδα τα κρούσματα στη Λευκωσία κάτι που θέτει και την Πρωτεύουσα στο μικροσκόπιο των επιστημόνων που παρακολουθούν την πορεία της νόσου στη χώρα μας.

Η αύξηση διαφαίνεται μέσα από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης που κατέγραψε τα δεδομένα μέχρι τις 31 Μαρτίου όπου τα κρούσματα ήταν 267 και μέχρι τις 7 Απριλίου όπου τα κρούσματα ήταν 493.

Μέχρι τις 31 Μαρτίου τα κρούσματα στη Λευκωσία ήταν 77 και αποτελούσαν το 29% παγκύπρια. Μέχρι τις 7 Απριλίου έγιναν 177 (35% παγκύπρια). Πλέον η Πρωτεύουσα είναι πρώτη σε απόλυτους αριθμούς.

Η Ομάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης επεξεργάζεται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Λευκωσίας και μέσω της ιχνηλάτησης προσπαθεί να εντοπίσει όλες τις εστίες κάποιες από τις οποίες συνδέονται με δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Καλέσαμε δύο από τους ειδικούς της ομάδας επιστημόνων του Υπουργείου Υγείας, να μας εξηγήσουν τους λόγους της αύξησης στη Λευκωσία.

«Κάποια κρούσματα ήταν σε νοσοκομεία. Είχαμε τα κρούσματα στο Μακάρειο και στο American Heart Center. Μετά υπήρξαν και μεταδόσεις σε επαφές. Είναι αναμενόμενο, αφού η Λευκωσία έχει μεγάλο πληθυσμό. Δεν είναι εστίες, όμως σαν της Πάφου και της Αραδίππου, για παράδειγμα. Είναι ελεγχόμενες εστίες», ανέφερε στον REPORTER o καθηγητής μικροβιολογίας/ μοριακής ιολογίας της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Από την πλευρά της η Λέκτορας του στο Ευρωπαικό Πανεπιστήμιο Ζωή-Δωροθέα Πανά, ανέφερε πως η ομάδα επιστημόνων συλλέγει τα δεδομένα και έχει εικόνα για κάθε επαρχία και αναλόγως αποφασίζει τις δράσεις.

«Συλλέγουμε τα δεδομένα και έχουμε εικόνα τι γίνεται σε κάθε επαρχία και προσπαθούμε να προσαρμοστούμε σε αυτά. Αυτό κάναμε σε Πάφο και Αραδίππου. Ενεργήσαμε άμεσα. Όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες, δεν έχουμε την ίδια επιδημιολογία εντός της χώρας. Εννοείται ότι σε κάποιες περιοχές λόγω των ιδιαιτεροτήτων τους είτε επειδή είναι μεγάλες περιοχές, είτε επειδή έχουν μεγάλα νοσοκομεία, έχουν κρούσματα. Πιο σημαντική όμως είναι η δράση, οι κινήσεις που κάνεις από τη στιγμή που τα ανιχνεύεις για να τα ελέγξεις. Αυτό γίνεται άριστα από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας και απόδειξη αυτού είναι αυτά που έγιναν στην Πάφο και την Αραδίππου. Κάνουμε, σας το λέω με όλη την ειλικρίνεια που με διακατέχει, υπεράνθρωπες προσπάθειες αυτή τη στιγμή η ομάδα για να μπορέσει να ανιχνεύσει τις επαφές και να κάνει γρήγορα την ιχνηλάτηση. Εννοείται ότι ανάλογα με τα δεδομένα που λαμβάνουμε έχουμε δραστηριότητες που βασίζονται πάνω σε αυτά».

Η αύξηση στις υπόλοιπες πόλεις
Την εβδομάδα 31/3 με 7/ 4 στη Λάρνακα, που είναι η δεύτερη σε αριθμούς, τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 49. Από 70 έγιναν 124 ( σ.σ τα 70 στο Δήμο Αραδίππου).

Στην Πάφο αυξήθηκαν κατά 29, από 61 σε 90, στη Λεμεσό κατά 28 αφού από 30 έγιναν 58 και στην Ελεύθερη Αμμόχωστο κατά 15, από 16 έγιναν 31.

Αύξηση κατά εννέα κρούσματα κατέγραψαν και οι Βρετανικές Βάσεις αφού στις 31 Μαρτίου ήταν 4 και στις 7 Απριλίου έγιναν 13

Πολλές οι φωτιές στην Αραδίππου-Συγκρατημένη αισιοδοξία
«Οι επιστήμονες πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι. Φαίνεται μεν ότι ελέγχθηκε η κατάσταση σε Πάφο και Αραδίππου, αλλά πρέπει να διατηρήσουμε αυστηρά τα μέτρα για να μην έχουμε αναζωπυρώσεις», ανέφερε η κ Πανά.

Η πιο δύσκολη κατάσταση παραμένει πάντως στην Αραδίππου, λόγω των πολλών αλυσίδων μετάδοσης.

«Πάντοτε όταν έχεις περισσότερες εστίες είναι ακριβώς όπως τις φωτιές είναι πολύ πιο δύσκολα διαχειρίσιμο επειδή αυτές οι μικρές φωτιές μπορεί να ενταθούν και να δημιουργήσουν μια μεγάλη πυρκαγιά. Όσο μεγαλύτερες μικροεστίες φωτιάς υπάρχουν σε μία κοινότητα τόσο πιο επικίνδυνο είναι και δυσχεραίνει το έργο ελέγχου. Παρόλα αυτά επειδή σχηματοποιήσαμε τείχη στη φωτιά αυτό φαίνεται σιγά, σιγά πως πετυχαίνει», σημείωσε η Λέκτορας στο Ευρωπαικό Πανεπιστήμιο.

Και κάλεσε τον κόσμο να μην χαλαρώσει τις γιορτές του Πάσχα.

«Η κατάσταση το τελευταίο διάστημα φαίνεται να είναι ελεγχόμενη και πρέπει να είμαστε μόνο συγκρατημένα αισιόδοξοι γιατί όπως και σε όλες τις επιδημίες η κατάσταση είναι δυναμική και μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατραπεί. Βλέπουμε το τελευταίο διάστημα ότι έχουμε σταθερούς αριθμούς επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Προσπαθούμε αυτή την περίοδο να δούμε την τάση που υπάρχει στην Κύπρο, να σταθεροποιήσουμε αυτούς τους χαμηλούς αριθμούς και να είμαστε πιο σίγουροι ότι έχουμε μπει σε μια φάση όπου ελέγχουμε επαρκώς την επιδημία στην κοινότητα. Άρα είναι εξαιρετικής σημασίας την περίοδο που διανύουμε να μην χαλαρώσουμε και να διατηρήσουμε τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας. Εάν για οποιοδήποτε λόγο γίνει χαλάρωση από τον κόσμο μπορεί ανά πάσα στιγμή η εικόνα που έχουμε τώρα να ανατραπεί. Και αυτό το λέω με αφορμή τις γιορτές του Πάσχα».

Exit mobile version