Site icon Hallocy

Τι γίνεται όταν μας «κλέψουν» το SMS διακίνησης;

Στέλνεις το ένα και μοναδικό σου ημερήσιο αίτημα στο 8998 για να λάβεις άδεια για κατ’ εξαίρεση μετακίνηση. Κι ενώ αναμένεις περιχαρής να πάρεις θετική απάντηση, το σύστημα σου βγάζει κόκκινο λέγοντας πως έχεις ήδη αξιοποιήσει το δικαίωμα, ενώ εσύ δεν το έχεις πράξει! Τι μπορεί στ’ αλήθεια να συνέβη; Και πώς «διορθώνεις» το λάθος που μάλλον έγινε;

Όπως μας πληροφορεί ο υφυπουργός Έρευνας, καθημερινά υπάρχει ένας αριθμός συμπολιτών μας που κάνουν χρήση τον αριθμό ταυτότητας κάποιου άλλου. Δεν είναι μια «πρακτική» που γίνεται σε μεγάλη κλίμακα, λέει. Καθημερινά οι περιπτώσεις αυτές είναι μερικές δεκάδες και όπως εκτιμά ο Κυριάκος Κόκκινος μάλλον θα πρόκειται για λάθος, διότι για να το κάνει κάποιος εσκεμμένα δεν έχει νόημα. Μάλλον όσοι βάζουν έναν άλλο αριθμό ταυτότητας, είναι πεπεισμένοι πως πρόκειται για τον δικό τους. «Εάν εγώ δηλώσω κάποιον άλλο αριθμό ταυτότητας για να βγω έξω, με σκοπό να βγω και δεύτερη φορά αργότερα την ίδια μέρα με τον δικό μου αριθμό, δεν θα μπορώ να το πράξω. Σε αυτή την περίπτωση το σύστημα θα μου πει πως ήδη εξάντλησα το δικαίωμά μου για κατ’ εξαίρεση μετακίνηση». Όπως εξηγεί ο υφυπουργός, δεν μπορείς από το ίδιο κινητό να πάρεις δύο εγκρίσεις την ίδια μέρα, έστω κι εάν είναι διαφορετικός ο αριθμός ταυτότητας. Το ίδιο ισχύει και εάν προσπαθήσει κάποιος με άλλο κινητό να χρησιμοποιήσει την ίδια ταυτότητα.

Όπως επισημαίνει, η χρήση άλλης ταυτότητας πλην της δικής μας είναι παράνομη και εάν μας ελέγξει η Αστυνομία και δεν υπάρχει ταύτιση με το sms που στείλαμε, όχι μόνο θα κληθούμε να πληρώσουμε 300 ευρώ πρόστιμο, αλλά θα καταγγελθούμε και για ποινικό αδίκημα. Οι παθόντες μπορούν στο μεταξύ να καλούν στο 80012012 όπου, κάνοντας υπεύθυνη δήλωση ότι ο αριθμός ταυτότητάς τους έχει χρησιμοποιηθεί από άλλον, μπορούν να εξασφαλίσουν άδεια κατ’ εξαίρεση μετακίνησης. Στις περιπτώσεις που κάποιος διαπιστώσει πως για πάνω από μία φορά κάποιος του «έκλεψε» την ταυτότητα, θα πρέπει να το καταγγείλει στην Αστυνομία. Έως σήμερα έγιναν 20-25 καταγγελίες.

politis.com.cy

Exit mobile version