Site icon Hallocy

Κρίσιμο 10μερο, στη στροφή, η αρχή της σταδιακής άρσης – Τι ανοίγει πρώτο

Στο κρίσιμο δεκαήμερο που οδεύει προς την εκκίνηση της χαλάρωσης των μέτρων μπήκαμε από χθες, Δευτέρα του Πάσχα.

Οι ειδικοί εκφράζουν μεν αισιοδοξία για τα μειωμένα κρούσματα των τελευταίων ημερών, ωστόσο όλα μπορούν να ανατραπούν όπως τονίζουν μέσα σε λίγες μέρες εάν ξεφύγουμε και δεν ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών. Οι ενδεχόμενες, μεμονωμένες, μετακινήσεις ή και συγκεντρώσεις τις μέρες του Πάσχα δεν αποκλείεται να μεταβάλουν τους χαμηλούς – θετικούς αριθμούς των τελευταίων ημερών.

Αυτό που άπαντες τονίζουν πάντως, είναι ότι η όποια σταδιακή άρση των μέτρων θα πρέπει να συνοδεύεται με τις βασικές αρχές. Όπου βασικές αρχές δηλαδή νοείται η συχνή πλύση και απολύμανση χεριών, η χρήση μάσκας ειδικά αν βρισκόμαστε σε χώρους όπου υπάρχει πολυκοσμία καθώς και η διατήρηση της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος είπε ότι το κλειδί για την σταδιακή άρση βρίσκεται αποκλειστικά και μόνο στους ειδικούς. Αύριο Τετάρτη, ο Πρόεδρος θα τύχει ενημέρωσης από την επιστημονική ομάδα σε σύσκεψη στο Προεδρικό.

Μια από τις σκέψεις που γίνονται είναι η αύξηση των μηνυμάτων για κατ’ εξαίρεση μετακίνηση σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο. Αντί ένα μήνυμα για παράδειγμα, να μπορούν οι πολίτες να αποστέλλουν τρία μηνύματα.

Η χαλάρωση των μέτρων θα αφορά αρχικά τους ανοικτούς χώρους. Για παράδειγμα άσκηση σε πάρκα και όχι στον κλειστό περίγυρο του οικοδομικού τετραγώνου, όπως είναι σήμερα. Ακολούθως σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο ενδεχομένως η άρση των μέτρων να αφορά εργοτάξια που νοείται ότι είναι εξωτερικός χώρος και δεν απασχολούνται πολλά άτομα.

Σημειώνεται ότι σε δηλώσεις του στο SigmaLive ο δρ.Κωστρίκης, μέλος της επιστημονικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας, ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να ανοίξουν πρώτες θα ήταν και τα κομμωτήρια, τα σαλόνια ομορφιάς. Και ο δρ.Κωστρίκης συμπεριέλαβε στις επιχειρήσεις που ενδεχομένως θα μπορούσαν να ανοίξουν πρώτες και τα μικρά εργοτάξια. Τόνισε ωστόσο ότι θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Όσοι υπάλληλοι μπορούν να εργάζονται από το σπίτι καλό θα ήταν να συνεχίσουν, είπε ο δρ.Κωστρίκης, ενώ ανέφερε ότι επιχειρήσεις και χώρους στους οποίους συναθροίζεται αρκετός κόσμος, όπως εμπορικά κέντρα, εκκλησίες, θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά.

Όσο αφορά τα σχολεία, σημείωσε πως θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον δυο εβδομάδες από την σταδιακή άρση των πρώτων μέτρων και εάν διαπιστωθεί ότι όλα βαίνουν καλώς, τότε θα πρέπει να συζητηθεί εάν θα ανοίξουν.

Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε ισχύ διάταγμα το οποίο απαγορεύει μέχρι τις 30 Απριλίου 2020, όλες τις εκδηλώσεις και/ή συγκεντρώσεις και/ή συναθροίσεις.

sigmalive.com

Exit mobile version