Site icon Hallocy

Δρ. Κωστρίκης: Αυτός ήταν ο ασθενής 0 στην Κύπρο

Τη δική του εκτίμηση αναφορικά με τον ασθενή 0 στην Κύπρο, δηλαδή τον άνθρωπο που πρώτος μετέφερε τον κορωνοϊό στη χώρα, διατύπωσε κατά την σημερινή διάσκεψη τύπου ο Δρ. Λεόντιος Κωστρίκης.

Ο Δρ. Κωστρίκης, μετά από σχετική ερώτηση, εξέφρασε την εκτιμηση ότι ο ασθενής 0 στη χώρα μας, ήταν ο Άγγλος που νοσηλευόταν στην εντατική μονάδα του ΓΝ Πάφου και ο οποίος ήταν το πρώτο θύμα του κορωνοϊού στην Κύπρο.

Ανησυχία για τα τεστ σε αλλοδαπούς

Ερωτηθείς σχετικά με τις ανησυχίες που εξέφρασε σήμερα το πρωί με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό για το γεγονός ότι σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού που αφορούν κυρίως αλλοδαπούς δεν έχουν γίνει έλεγχοι και για τους ασυμπτωματικούς φορείς του ιού, ο κ. Κωστρίκης έφερε το παράδειγμα της Ελλάδας όπου υπάρχουν χώροι όπου μένουν μαζικά αλλοδαποί αλλά και το παράδειγμα με το εργαστάσιο – αρτοποιό στην Αραδίππου «όπου άτομα ζούσαν σε κοντινά διαμερίσματα και εργαζόντουσαν μαζί».

Στην Κύπρο, είπε, δεν έχουν γίνει ακόμα μαζικές επιδημιολογικές μελέτες που αφορούν μη Κύπριους «και νομίζω ότι αυτό είναι εξαιρετικής σημασίας ενόψει του γεγονότος ότι πιθανολογείται να γίνεται και έναρξη των εργοταξίων όπου εργοδοτούνται αρκετοί αλλοδαποί. Επομένως νομίζω είναι ένα σημείο το οποίο πρέπει να το έχουμε υπόψη μας για να γίνουν πολυάριθμες επιδημιολογικές μελέτες για να έχουμε υπόψη μας πώς ήταν πριν ή πως μπορεί να εξελιχθεί η επιδημία σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο κρούσματα σε αυτές τις ομάδες του πληθυσμού.

Είπε, επίσης, ότι «η περίπτωση των ασυμπτωματικών είναι μια περίπτωση που είναι γνωστή υπό την έννοια κάποιος μπορεί να έχει τον ιό, να μην το γνωρίζει και μπορεί να τον μεταδώσει σε άλλα άτομα. Άρα είναι – ‘όπως έχω πει παλιά- ένα καλό κακό διότι μια σημαντική μερίδα των ατόμων που μολύνονται δεν έχουν κανένα σύμπτωμα και καμία ταλαιπωρία με τη νόσο αλλά υπάρχει αυτή η δυσκολία ότι εντοπίζονται δύσκολα…».

Σε ερώτηση προς τον κ. Λοΐζου αν υπάρχει ένδειξη για την μέχρι τώρα αποτελεσματικότητα της αντιιικής αγωγής που χορηγείται στους ασθενείς στις ΜΕΘ, είπε ότι «χρησιμοποιούνται όλα τα προβλεπόμενα σχήματα με βάση το πρωτόκολλο το οποίο έχει αποφασιστεί. Η αλήθεια είναι , όπως είπα και χθες, έχουμε πετύχει αρκετές μικρές νίκες δηλαδή βλέπουμε ότι η θεραπεία η οποία χορηγείται στους αρρώστους και στο πρώτο στάδιο του νοσοκομείου Αναφοράς και στις ΜΕΘ έχει αρχίσει πράγματι να έχει αποτελέσματα».

politis.com.cy

Exit mobile version