Site icon Hallocy

Παραλίες από τον Ιούλιο στην Κύπρο

Με μικρή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων προχωρά το πιθανότερο η κυβέρνηση αρχές Μαΐου, εάν και εφόσον οι επιδημιολογικοί δείκτες και ο επιπολασμός της πανδημίας στην Κύπρο το επιτρέψουν. Κρίσιμα θεωρούνται τα δεδομένα που θα προκύψουν την ερχόμενη βδομάδα αφού θα διαφανεί κατά πόσον τηρήθηκαν τα μέτρα κατά τις μέρες των γιορτών του Πάσχα. 

Την ερχόμενη Τρίτη 28 Απριλίου η επιστημονική ομάδα σε συνεργασία με τη διυπουργική επιτροπή θα ενημερώσουν τον Πρόεδρο για την τελική τους πρόταση. Ακολούθως, το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνέλθει την Τετάρτη 29 Απριλίου για λήψη αποφάσεων.

Χθες η επιδημιολογική και επιστημονική ομάδα του Υπουργείου Υγείας μαζί με τον αρμόδιο υπουργό Κωνσταντίνο Ιωάννου βρέθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο ενημερώνοντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις προτάσεις τους σε σχέση με την αποκλιμάκωση των μέτρων. Στον κατάλογο με τις εισηγήσεις, όπως έγκυρα πληροφορείται ο «Π», περιλαμβάνεται από την επαναλειτουργία κάποιων επιχειρήσεων -υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις- μέχρι και τον εκκλησιασμό περί τα μέσα Ιουνίου, τηρουμένων, βεβαίως, των αποστάσεων και όλων των άλλων κανόνων που εμποδίζουν τη μεταδοτικότητα του ιού. Οι αποφάσεις θα ληφθούν από την πολιτεία, με τους επιστήμονες ωστόσο χθες να παρουσιάζονται συγκρατημένοι διαμηνύοντας ότι οι όποιες χαλαρώσεις στα μέτρα θα γίνονται σταδιακά και θα αξιολογούνται για διάστημα τουλάχιστον δύο βδομάδων.

Σταδιακή χαλάρωση

Σύμφωνα με πληροφόρηση του «Π», οι προτάσεις των επιστημόνων, οι οποίες βασίζονται στην επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει ο ιός την τελευταία βδομάδα, αφορούν:

Αρχές Μαΐου αύξηση στις διακινήσεις των πολιτών (λ.χ. από μία φορά την ημέρα σε δύο) και επαναλειτουργία κάποιων επιχειρήσεων (εργοτάξια, κομμωτήρια κ.λπ.) οι οποίες όμως θα πρέπει ελέγχονται σε σχέση με την εφαρμογή όλων των μέτρων (τήρηση αποστάσεων, εξυπηρέτηση συγκεκριμένου αριθμού πελατών κ.λπ.).
Μέσα Ιουνίου, υπό προϋποθέσεις, οι εκκλησίες θα αρχίσουν να δέχονται συγκεκριμένο αριθμό πιστών και έναρξη αθλητικών οργανώσεων χωρίς όμως παρουσία φιλάθλων.
Αναλόγως της εξέλιξης της επιδημιολογικής εικόνας του ιού, αρχές Ιουλίου ενδέχεται να επιτραπεί η μετάβαση πολιτών σε παραλίες.
Κατά τη σύσκεψη, οι επιστήμονες τόνισαν ότι η κάθε χαλάρωση θα πρέπει να εξετάζεται για περίοδο τουλάχιστον δύο βδομάδων -όσο είναι και ο χρόνος επώασης του ιού- και μόνο όταν διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει επίπτωση θα εξετάζεται η εκ νέου αποκλιμάκωση. Ο δε υπουργός Υγείας ανέφερε πως στους παράγοντες που θα ληφθούν υπ’ όψιν είναι η φύση της εργασίας των εταιρειών (εάν για παράδειγμα είναι υπαίθριες), η επίδραση στην οικονομία, εάν εξυπηρετούν κοινό κ.λπ. Τόνισε δε ότι θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος σε σχέση με την τήρηση των βασικών κανόνων που εμποδίζουν τη μεταδοτικότητα του ιού εάν και εφόσον αποφασιστεί η επανεκκίνηση της λειτουργίας συγκεκριμένων επιχειρηματικών κλάδων.

Ο δείκτης RO

Ιδιαίτερη μνεία στη σύσκεψη έγινε και στους δείκτες με τους οποίους οι επιστήμονες εξετάζουν την εξέλιξη της πανδημίας, και δη στον δείκτη RO, ο οποίος αναφέρεται στη μεταδοτικότητα του ιού (σε πόσους μεταδίδει ένα θετικό περιστατικό). Τα τελευταία δεδομένα σε ό,τι αφορά αυτό το μοντέλο μέτρησης είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά. Αρχικά, τα στοιχεία δείκνυαν ότι ένα θετικό κρούσμα μετέδιδε τον ιό σε άλλα τρία άτομα (σε κάποιες χώρες μέχρι και σε έξι). Σήμερα, φαίνεται πως η μεταδοτικότητα έχει περιοριστεί σε λιγότερο του ενός ατόμου. Βεβαίως, όπως εξήγησε η λοιμωξιολόγος δρ Μαρία Κολιού, πρόκειται για προκαταρκτικά στοιχεία για να οποία η ομάδα του Υπουργείου Υγείας αναμένει επίσημη ενημέρωση. Σημείωσε πάντως πως ο εν λόγω δείκτης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις, γενικώς, για τη χαλάρωση των μέτρων. Η κ. Κολιού κατέστησε ωστόσο σαφές πως η όποια χαλάρωση σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις θα πρέπει να συνοδεύεται από αυστηρούς ελέγχους για την τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής και των αποστάσεων. Οι δε πολίτες θα πρέπει να τηρούν ευλαβικά όλα τα μέτρα καθώς «όσο δεν υπάρχει εμβόλιο ο ιός θα κυκλοφορεί και θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί».

politis.com.cy

Exit mobile version