Site icon Hallocy

Ο κορωνοϊός επανήλθε σε άτομα που θεραπεύτηκαν

Ο κορωνοϊός «επιστρέφει» στην Πάφο, όχι όμως υπό τη μορφή νέων κρουσμάτων. Τις τελευταίες ημέρες κάνει την επανεμφάνισή του σε πολίτες οι οποίοι είχαν ασθενήσει το προηγούμενο διάστημα, αποθεραπεύθηκαν, είχαν δύο αρνητικά αποτελέσματα σε αντίστοιχες εργαστηριακές εξετάσεις, αλλά στη συνέχεια και με την πάροδο μερικών ημερών, παρουσίασαν και πάλι θετικά αποτελέσματα προκαλώντας αναστάτωση στον τοπικό πληθυσμό.

Το φαινόμενο παρατηρήθηκε μέχρι τώρα σε τέσσερις συνολικά περιπτώσεις στην επαρχία της Πάφου. Η μια περίπτωση, η πρώτη που καταγράφηκε, αφορούσε νοσηλεύτρια του νοσηλευτηρίου της πόλης η οποία είχε χαρακτηριστεί από τους επιστήμονες, την περασμένη εβδομάδα ως «αμφιλεγόμενο» περιστατικό.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, όμως, ο κορωνοϊός «επανεμφανίστηκε» σε άλλους τρεις πολίτες, με αποτέλεσμα η είδηση που κυκλοφόρησε πολύ γρήγορα στην τοπική κοινωνία, να προκαλέσει αναστάτωση και έντονη ανησυχία για αναζωπύρωση της επιδημίας στην επαρχία της Πάφου.

Σε αντίθεση όμως με τους πολίτες, οι επιστήμονες δεν φαίνεται να ανησυχούν. Το φαινόμενο αυτό, όπως εξήγησε ο καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκκης, «αν και σπάνιο έχει καταγραφεί και σε άλλα σημεία του πλανήτη και δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία αφού τα άτομα που θετικοποιούνται μετά την αποθεραπεία τους είναι πολύ δύσκολο να μεταδώσουν εκ νέου τον ιό σε άλλους ανθρώπους». Σύμφωνα με τον καθηγητή, «όταν ένας άνθρωπος μολύνεται, ο ιός αρχίζει να κάνει τον κύκλο ζωής του, το ιικό φορτίο αυξάνεται και το τεστ που γίνεται είναι θετικό.

Στη συνέχεια, όμως, ενεργοποιείται το ανοσοποιητκό σύστημα του ατόμου και σε κάποια στιγμή το ιικό φορτίο χαμηλώνει και αρνητικοποιείται το δείγμα που σημαίνει ότι δεν είναι ανιχνεύσιμος ο ιός. Για να αποθεραπευτεί κάποιος χρειάζεται δύο αρνητικές ενδείξεις σε δύο συνεχόμενες ημέρες. Σε ορισμένα άτομα, μετά από παρέλευση μιας εβδομάδας ή και περισσότερο, ο ιός ξαναγίνεται ανιχνεύσιμος. Αλλά αυτό το θετικό δεν σημαίνει ότι και ο ιός είναι μεταδοτικός. Δεν είναι παράξενο αυτό το εύρημα, έχει καταγραφεί και στο εξωτερικό. Σε κάποια φάση το δείγμα θα γίνει αρνητικό ξανά».

philenews.com

Exit mobile version