Site icon Hallocy

Πόσο κοστίζει το τεστ κορωνοϊού; 55, 80 ή 110 ευρώ;

Τα €55 είναι ένα ικανοποιητικό ποσό χρέωσης για τις εξετάσεις για τον κορωνοϊό, ανέφερε ο λειτουργός ελέγχου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης.

Μιλώντας στον «ΠΟΛΙΤΗ 107.6» και την εκπομπή Πρωινή Επιθεώρηση, ο κ. Πετρίδης εξήγησε ότι το συγκεκριμένο ποσό προσφέρει και μια ικανοποιητική κερδοφορία σε «αυτόν που θα το διενεργήσει».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν σταλεί στην Ελεγκτική Υπηρεσία, η τιμή των αναλωσίμων ανέρχεται στα €29 ανά εξέταση, ο στυλεός για τη δειγματοληψία έχει κόστος περί τα €5, ενώ υπάρχουν και κάποια επιπλέον έξοδα στον ιδιωτικό τομέα (τηλεφωνήτρια, νοσοκόμα για τη δειγματοληψία κ.λπ.).

Ο κ. Πετρίδης τόνισε ότι το Υπουργείο Υγείας πρέπει να εξετάσει εις βάθος το θέμα των χρεώσεων για τις εξετάσεις για τον κορωνοϊό, ώστε να εισαχθούν οι κατάλληλες ασφαλιστικές δικλείδες για προστασία των πολιτών από φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Πρόσθεσε παράλληλα ότι τα πιο πάνω στοιχεία είναι προκαταρκτικά και το θέμα της κοστολόγησης εξακολουθεί να διερευνάται.

Τέλος, εκτός από τις χρεώσεις για τις εξετάσεις για κορωνοϊό, ο κ. Πετρίδης σημείωσε ότι τρέχει επίσης και έλεγχος για τις συμβάσεις, έτσι ώστε να διαφανεί εάν τα εργαστήρια έχουν την ορθή πιστοποίηση διενέργειας ελέγχων.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Διευθυντών Κλινικών Εργαστηρίων Χάρης Χαριλάου, απέρριψε κατηγορηματικά τις καταγγελίες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας περί αισχροκέρδειας.

Παρουσίασε μάλιστα τα δικά του στοιχεία για τον τρόπο κοστολόγησης, σύμφωνα με τα οποία το κόστος για τα τεστ κορωνοϊού ανέρχεται γύρω στα €80, συν ποσοστό κέρδους.

Ερωτηθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι συγκεκριμένο ιδιωτικό εργαστήριο χρεώνει €55 ανά εξέταση, ο κ. Χαριλάου είπε ότι «πιθανό να επιχορηγείται από κάποιον ιδιώτη».

Καταλήγοντας, ο κ. Χαριλάου είπε ότι δεν του ζητήθηκε ποτέ από την Ελεγκτική Υπηρεσία να καταθέσει τις δικές του απόψεις και στοιχεία για το θέμα.

politis.com.cy

Exit mobile version