Hallocy

Δολοφονία στα Κλαυδιά: «Καίει» τον 23χρονο Ηλία Χάρπα ο διοικητής του

Πριν από έναν χρόνο ήταν η τελευταία βολή εφέδρων της μονάδας όπου υπηρετεί ως έφεδρος ο αδελφοκτόνος Ηλίας Χάρπας, 23 χρονών, από τα Κλαυδιά, ο οποίος προφυλακίστηκε χθες για οκτώ μέρες με διάταγμα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας.

Όπως προκύπτει από τις εξετάσεις που έκαναν οι ανακριτές του ΤΑΕ Λάρνακας, μέσω του διοικητή της μονάδας που εδρεύει στην Απλάντα και στην οποία ο ύποπτος υπηρετεί ως έφεδρος, την Τρίτη 5 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία εκτυλίχθηκε η ασύλληπτη οικογενειακή τραγωδία με θύμα την 21χρονη Μαρία Χάρπα, η συγκεκριμένη μονάδα δεν είχε προγραμματισμένη βολή.

Περαιτέρω, διαπιστώθηκε ότι η τελευταία βολή εφέδρων της μονάδας ήταν στις 17 Μαΐου 2019… Ο Ηλίας Χάρπας εμμένει ότι επρόκειτο για ατύχημα και ισχυρίστηκε στην Αστυνομία ότι την Τρίτη (5/5) είχε μεταβεί σε προγραμματισμένη βολή της μονάδας του στο στρατόπεδο της Απλάντας, στο χωριό Αναφωτία. Όπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια της βολής το στρατιωτικό του τυφέκιο, τύπου G3, παρουσίασε εμπλοκή και συμβουλεύτηκε τον οπλουργό της μονάδας, ο οποίος του είπε να καθαρίσει το όπλο όταν θα επιστρέψει στο σπίτι του. Όταν ο 23χρονος επέστρεψε στο σπίτι του και την ώρα που καθάριζε το όπλο του, στις 5.45 το απόγευμα, το G3 εκπυρσοκρότησε, με αποτέλεσμα η βολίδα να πετύχει την αδελφή του Μαρία, η οποία εκείνη τη στιγμή καθόταν απέναντί του στο σαλόνι της οικίας τους. Η σφαίρα έπληξε την άτυχη 21χρονη στο κεφάλι, επιφέροντας τον άμεσο θάνατό της. Την ώρα της τραγωδίας, εντός της οικίας βρισκόταν και η μητέρα των δύο παιδιών. Όταν άκουσε τον πυροβολισμό έτρεξε στο σαλόνι και αντίκρισε νεκρή την κόρη της. Οι ιατροδικαστές Α. Παπέττα, Ν. Χαραλάμπους, Ο. Ορθοδόξου και Σ. Σοφοκλέους διενήργησαν αυτοψία στη σκηνή και διαπίστωσαν ότι ο θάνατος της Μαρίας προκλήθηκε από πυροβολισμό στρατιωτικού τυφεκίου στην κροταφική χώρα. Οι ιατροδικαστές εξέτασαν και τον 23χρονο αδελφοκτόνο, κατόπιν συγκατάθεσης του ιδίου, ενώ από το σπίτι παραλήφθηκαν διάφορα τεκμήρια για περαιτέρω εξετάσεις.

Λείπουν οκτώ σφαίρες

Παρουσιάζοντας χθες τον ύποπτο στο δικαστήριο για σκοπούς προφυλάκισής του, ο αρχιλοχίας του ΤΑΕ Λάρνακας Χρ. Παναγιώτου κατέθεσε ότι το όπλο που χρησιμοποίησε ο Χάρπας εντοπίστηκε στη σκηνή της τραγωδίας και παραλήφθηκε για περαιτέρω εξετάσεις και βαλλιστικούς ελέγχους. Από την οικία του νεαρού παραλήφθηκε όλος ο στρατιωτικός εξοπλισμός που κατείχε ως έφεδρος της ΕΦ, μεταξύ των οποίων κι ένα σφραγισμένο σακούλι νάιλον που περιείχε 200 σφαίρες των 7,62 χιλ. Ωστόσο, το σακούλι έφερε μία τρύπα στο πάνω μέρος και από την καταμέτρηση που έγινε από τα μέλη της Αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι λείπουν οκτώ σφαίρες. Η νενομισμένη νεκροτομή στη σορό της Μαρίας αναμένεται να γίνει τις προσεχείς 2-3 μέρες, αφού προηγουμένως διενεργηθούν οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις για κορωνοϊό. Ο αρχηγός Αστυνομίας έδωσε οδηγίες στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας να ετοιμαστεί λεπτομερής έκθεση γεγονότων γύρω από τις συνθήκες διάπραξης της τραγωδίας. Η έκθεση αναμένεται να είναι έτοιμη τα επόμενα 24ωρα.

Υπό εξέταση το περιβάλλον του υπόπτου

Όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, οι ανακρίσεις για διαλεύκανση της υπόθεσης βρίσκονται σ’ εξέλιξη και το ανακριτικό έργο που υπολείπεται είναι μεγάλο. Ο μάρτυρας της Αστυνομίας ανέφερε ότι θα ληφθούν περίπου 30 καταθέσεις από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον του υπόπτου και του θύματος, από τους περιοίκους, από τη μονάδα στην οποία υπηρετεί ως έφεδρος ο 23χρονος καθώς και από τον κοινοτάρχη του χωριού Κλαυδιά. Περαιτέρω, ο ύποπτος αναμένεται να υποβληθεί και σε ψυχιατρική εξέταση, ενώ από την οικία του λήφθηκαν δείγματα πυρίτιδας, που θα σταλούν για εξετάσεις. Οι ισχυρισμοί του περί ατυχήματος κι εκπυρσοκρότησης του τυφεκίου του την ώρα που το καθάριζε θα τύχουν ενδελεχούς διερεύνησης. Επίσης, η Αστυνομία πρόκειται να πάρει καταθέσεις και από το Γραφείο Ευημερίας Λάρνακας, προκειμένου να διαφανεί εάν ο ύποπτος ή η οικογένειά του παρακολουθείτο από λειτουργό τους και αν ναι, για ποιους λόγους. Ο Ηλίας Χάρπας εμφανίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου φορώντας προστατευτική μάσκα στο πρόσωπο και γάντια στα χέρια, στο πλαίσιο των προστατευτικών μέτρων για τον κορωνοιό. Παρουσιάστηκε χωρίς δικηγόρο και δεν έφερε ένσταση στην κράτησή του. Ήταν ανέκφραστος και δεν ανέφερε οτιδήποτε καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Η διαδικασία προφυλάκισής του διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, ενώ ούτε στους δημοσιογράφους επετράπη η είσοδος στο δικαστικό μέγαρο στο πλαίσιο των προστατευτικών μέτρων για την πανδημία. Κανείς από τους οικείους του δεν παρευρέθηκε στο δικαστήριο.

Ερωτηματικά για το όπλο

Η εφημερίδα μας επικοινώνησε και με το Κ.Σ. Κλαυδιών. Όλοι ήταν συντετριμμένοι από την ανείπωτη τραγωδία που συνέβη στη μικρή κοινότητα. Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου δεν θέλησε να προβεί σε δηλώσεις. Όπως μας λέχθηκε, ωστόσο, το συμβούλιο ουδέποτε απέστειλε επιστολή είτε στο ΓΕΕΦ, είτε στην Αστυνομία, προκειμένου να πάρουν το όπλο του 23χρονου. Πάντως, πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η μητέρα στο πρόσφατο παρελθόν είχε κάνει διαβήματα, μέσω της Αστυνομίας, για να κατασχεθούν τα όπλα που ήταν στο σπίτι και πως πριν από μερικούς μήνες κατασχέθηκαν τα κυνηγετικά όπλα που ανήκαν στον πατέρα. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν, ακόμα, ότι υπήρχαν προστριβές και καβγάδες μεταξύ μελών της οικογένειας, ενώ έγινε λόγος και για παράξενη συμπεριφορά του 23χρονου, πληροφορίες που διερευνώνται από τους ανακριτές της υπόθεσης. Ο νεαρός εργαζόταν στη φάρμα που διατηρούσε η οικογένειά του, ενώ η αδελφή του ήταν υπάλληλος σε υπεραγορά στο Κίτι. Η πιο ευτυχισμένη μέρα της Μαρίας έμελλε, δυστυχώς, να είναι και μοιραία για τη ζωή της. Ανήμερα των γενεθλίων της, είχε δεχθεί πρόταση γάμου από τον σύντροφό της και το βράδυ της Τρίτης επρόκειτο να γίνουν οι αρραβώνες. Ήταν δύο μηνών έγκυος κι έκανε όνειρα για να δημιουργήσει τη δική της οικογένεια. Προγραμμάτιζε, μάλιστα, να μετακομίσει στο σπίτι του αρραβωνιαστικού της.

politis.com.cy

Exit mobile version