Site icon Hallocy

Δρ. Καραγιάννης για σχολεία: Θα έχουμε μηδενικά κρούσματα μέχρι να ανοίξουν

«Δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία», δήλωσε στο ant1.com.cy o Δρ. Πέτρος Καραγιάννης.

Ότι οι ενδείξεις καταδεικνύουν πως θα έχουμε μηδενικά κρούσματα κορωνοϊού μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία, ανέφερε σε δηλώσεις του στο ant1.com.cy, το μέλος της Συμβουλευτικής Ομάδας του Υπουργείου Υγείας και Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας Δρ. Πέτρος Καραγιάννης.

Όπως αποκάλυψες χθες το ant1.com.cy, από τις 21 Μαΐου οι μαθητές όλων των βαθμίδων επιστρέφουν στα σχολεία μέχρι τις 26 Ιουνίου. Οι μαθητές θα πηγαίνουν σχολείο εκ περιτροπής, ενώ σε κάθε τάξη θα υπάρχουν μέχρι 12 μαθητές.

Μιλώντας στο ant1.com.cy, ο Δρ. Καραγιάννης, για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία, είπε πως επί καθημερινής βάσεως μόνο οι μισοί μαθητές θα είναι στο σχολείο, δεν θα είναι όλοι.

Σημείωσε δε, πως δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, ενώ παράλληλα τόνισε ότι αναμένεται πως θα έχουμε μηδενικά κρούσματα μέχρι τότε που θα ανοίξουν τα σχολεία. «Έτσι δείχνουν τα πράγματα. Αν θα γίνει αυτό δεν μπορούμε να μαντέψουμε από τώρα. Οι ενδείξεις δείχνουν ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα του μηδενισμού των κρουσμάτων. Επομένως, αν έχουμε μηδενικά κρούσματα, εγώ δεν βλέπω ότι θα υπάρξει πρόβλημα. Πρόβλημα μπορεί να υπάρξει αν δεν φτάσουμε στα μηδενικά κρούσματα», εξήγησε ο Δρ. Καραγιάννης.

Ερωτηθείς αν τελικά δεν φτάσουν στο μηδέν τα κρούσματα μέχρι τις 21 Μαΐου, κατά πόσο υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει διασπορά του μεταξύ των μαθητών, ο Δρ.Καραγιάννης απάντησε πως υπήρξαν και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα παιδιά δεν νοσούν και πως δεν είναι σαν τους ενήλικες. «Επομένως», συνέχισε, «αφού δεν νοσούν και αν προσέχουν και δεν φταρνίζεται το ένα παιδί μπροστά στο άλλο, ο ιός δεν μεταδίδεται και τόσο εύκολα. Φαίνεται ότι δεν υπάρχει μεγάλη μεταδοτικότητα μεταξύ των παιδιών. Όπως και να έχει, ελπίζω να μη φτάσουμε σε εκείνο το σημείο».

Η δεύτερη φάση το μεγάλο στοίχημα

Την ίδια ώρα, ο Δρ. Καραγιάννης επεσήμανε πως η δεύτερη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων είναι το μεγάλο στοίχημα της πανδημίας.

Μάλιστα, αποκάλυψε πως αρχικά προσανατολίζονταν να η δεύτερη φάση της χαλάρωσης των μέτρων θα άρχιζε στις 18 του μήνα, ωστόσο αποφάσισαν να την πάρουν μέχρι τις 21 Μαΐου, ούτως ώστε να δοθούν μερικές ημέρες παραπάνω για να εξετάσουν καλύτερα την πορεία του ιού και να είναι εντελώς βέβαιοι.

Επίσης, ο Δρ. Καραγιάννης εξηγεί πως «οι εμπειρίες και των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών που άνοιξαν τα μέτρα πιο γρήγορα από εμάς, θα μας δείξουν και τον δρόμο. Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχουν πρόβλημα».

Κληθείς να σχολιάσεις αν υπάρχει η πιθανότητα να απαλλαχτούμε από τον ιό πριν να βρεθεί το εμβόλιο, είπε πως «μπορεί να γίνει κι αυτό αλλά μπορεί να επανέλθει το Φθινόπωρο. Αυτή είναι η ανησυχία όλων».

 

Exit mobile version