Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου

Κόβει το βήχα στους επικριτές για την παιδεία ο ΠτΔ και ξεκαθαρίζει το σκηνικό – Βίντεο

Έντονη συζήτηση παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, όσον αφορά στις αποφάσεις της Κυβέρνησης για επιστροφή όλων των μαθητών στα σχολεία, με τους εκπαιδευτικούς και τους εκπροσώπους των μαθητών να κατηγορούν την Κυβέρνηση για μονόπλευρη απόφαση. Οι τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών εταίρων οδήγησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τοποθετηθεί και να κόψει τον βήχα σε όσους αντιδρούν.

Με παρέμβασή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε έντονο ύφος, απάντησε στις επικρίσεις που δέχεται, για την απόφαση αυτή, ενώ παρέπεμψε σε προηγούμενα διαγγέλματά του, για τον τρόπου που λήφθηκε η απόφαση αυτή.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μέσα από πέντε σημεία, ανέλυσε τον τρόπο που έλαβαν την απόφαση αυτή, ενώ σημείωσε πως ο ίδιος θέλει να είναι σαφής ότι δεν θα επιτρέψουν οπισθοχώρηση.

Ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι, «επειδή μετά την απόφαση της Κυβέρνησης για επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης στις 21 Μαΐου, έχει δημιουργηθεί μία έντονη ανησυχία μεταξύ των πολιτών, των γονιών, των εκπαιδευτικών και των μαθητών, επιθυμώ να δηλώσω τα ακόλουθα:

α. Στο διάγγελμα της 29ης Απριλίου για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων είχα αναφέρει επί λέξει:«….οι αποφάσεις που περιλαμβάνουν τα μέτρα κατά την παρούσα ή τη δεύτερη φάση θα εξαρτηθούν απόλυτα από τους επιδημιολογικούς δείκτες και τις συστάσεις της επιστημονικής ομάδας», για να προσθέσω αμέσως μετά: «…..υπό την αίρεση των πιο πάνω τα μέτρα που αποφασίστηκαν», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Εξήγησε ότι τα πιο πάνω, τα επανέλαβε σε άλλες οκτώ αναφορές στο ίδιο διάγγελμα.

β. Στον τομέα της παιδείας, πέραν της εξαγγελίας για επιστροφή των τελειόφοιτων στις σχολικές μονάδες από τις 11 Μαΐου, ανέφερα επί λέξει: «…σε σχετικές ανακοινώσεις καθώς και αναφορές για όλες τις άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης, θα προβεί ο Υπουργός Παιδείας».

γ. Λαμβάνοντας υπόψη τις κρατούσες επιδημιολογικές συνθήκες, τις συστάσεις της επιστημονικής ομάδας, του χρόνου που απαιτείται για προετοιμασία των σχολικών μονάδων, των εκπαιδευτικών, των γονιών και όλων των άλλων εμπλεκομένων, η Κυβέρνηση αποφάσισε όπως επαναλειτουργήσουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης από την 21η Μαΐου, ημερομηνία έναρξης της 2ης φάσης άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Ξεκαθάρισε θέλει να είναι σαφής. «Απαραίτητες προϋποθέσεις υλοποίησης της πιο πάνω απόφασης, όπως και όλων των άλλων μέτρων που έχουν εξαγγελθεί, παραμένουν η επιδημιολογική κατάσταση, οι τελικές απόψεις των επιστημονικών συμβούλων και η αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων υγειονομικής προστασίας των εκπαιδευτικών, των παιδιών και όσων ευρίσκονται στο άμεσο περιβάλλον τους».

δ. Είναι απόλυτα κατανοητές οι ανησυχίες που εκφράζονται, πλην όμως δεν δικαιολογούνται αφού τα πάντα, και θέλω να το επαναλάβω με έμφαση, εξαρτώνται από τις κρατούσες κατά την υλοποίηση της απόφασης επιδημιολογικές συνθήκες και πάντα στη βάση των συμβουλών της επιστημονικής ομάδας, σημείωσε ο Πρόεδρος.

ε. Θέλω με έμφαση να τονίσω πως η Κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά, δεν θα επιτρέψουμε να καταστραφούν τα όσα μέσα από τις έγκαιρες αποφάσεις, τις θυσίες σας, αλλά και το κλίμα ενότητας που επικράτησε, συνέβαλαν στις καταγραφόμενες επιτυχίες, όπως επισήμανε.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι «επιθυμώ για άλλη μια φορά να τονίσω πως προτεραιότητα μας ήταν και παραμένει η διασφάλιση της υγείας, της ζωής και της ευημερίας των πολιτών. Η Κυβέρνηση δεν θα γίνει ποτέ συνεργός στην οπισθοδρόμηση».

 

reporter.com.cy

Διαβάστε επίσης