Site icon Hallocy

Τεστ που δίνει αποτέλεσμα σε 1 ώρα από Αγγλοκύπριο επιστήμονα

Ποιός είναι ο Chris Toumazou που βρίσκεται πίσω από το καινοτόμο τεστ του κορωνοϊού
Από 48 ώρες μέχρι και μερικές ημέρες πρέπει να περιμένει κάποιος ώστε να μάθει μετά από την εργαστηριακή εξέταση κατά πόσον είναι θετικός ή αρνητικός στον κορωνοϊό, προκαλώντας έτσι σημαντικά προβλήματα τόσο στην ιχνηλάτιση, τόσο και στην άμεση αντιμετώπιση της μεταδοτικότητας.

Αυτό ήρθε να το λύσει, ο καθηγητής Μηχανικής στο Imperial College του Λονδίνου, Chris Toumazou – με καταγωγή από την Κύπρο – ο οποίος σε συνεργασία με κλινικούς ερευνητές στο Imperial College ανέπτυξε νέο διαγνωστικό τεστ για τον κορωνοϊό που επιστρέφει αποτελέσματα εντός μίας ώρας χωρίς την ανάγκη αποστολής επιχρισμάτων σε εργαστήριο.

Μάλιστα, το εν λόγω τεστ θα είναι διαθέσιμο στους Βρετανούς σύντομα, έναντι προσιτής τιμής.

Ο Chris Toumazou μιλώντας στο Reuters ανέφερε πως με αυτό το τεστ θα μπορεί κάποιος να μάθει όχι μόνο αν είναι θετικός στον ιό, αλλά μάλιστα θα γνωρίζει εάν τώρα νόσησε ή αν βρίσκεται στο διάστημα αποθεραπείας.

Να σημειώσουμε πως το τεστ απαιτεί μόνο ένα ρινικό επίχρισμα και βασίζεται στο καινοτόμο συμπαγές σύστημα άμεσης ανάλυσης στοιχείων γενετικού κώδικα DNAnudge που έχει αναπτύξει ο Αγγλοκύπριος επιστήμονας, ενώ το νέο τεστ έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε περίπου 500 φορείς του κορωνοϊού σε τουλάχιστον τέσσερα νοσοκομεία του Λονδίνου.

Ποιός είναι ο Chris Toumazou

Είναι παιδί Ελληνοκυπρίων που μετανάστευσαν στη Βρετανία. Είναι καθηγητής, ερευνητής και εφευρέτης, καθώς σε αυτόν οφείλονται πρωτοποριακές καινοτομίες στον τομέα της βιοϊατρικής τεχνολογίας και γι’ αυτό εξάλλου θεωρείται πρωτοπόρος διεθνώς.

Σύμφωνα με το βιογραφικό του, σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Οξφόρδης (σήμερα Πανεπιστήμιο Oxford Brookes) όπου έκανε και το διδακτορικό του, ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησε μετα-διδακτορική έρευνα στο Imperial College, όπου σταδιακά αναρριχήθηκε σε ολοένα υψηλότερες θέσεις, όπως διευθυντής του Τμήματος Εμβιομηχανικής το 2001. Υπήρξε μάλιστα το 1995, σε ηλικία 33 ετών, ο νεαρότερος καθηγητής στο τμήμα ηλεκτρολόγων μηχανικών που είχε ποτέ το Imperial.

Το 2014 τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο «European Inventor Award 2014» στο πεδίο της έρευνας σχετικά με την εφεύρεση μιας γρήγορης γενετικής εξέτασης. Το καινοτομικό τεστ DNA – για το οποίο τιμήθηκε – μπορεί σε λιγότερα από 30 λεπτά να αποκωδικοποιήσει το γενετικό υλικό ενός ανθρώπου, χωρίς να χρειάζονται χρονοβόρες εργαστηριακές αναλύσεις.

Μεταξύ άλλων, η έρευνά του έχει οδηγήσει σε κοχλιακά εμφυτεύματα για κωφούς, ένα τεχνητό πάγκρεας για διαβητικούς, μία «έξυπνη» συσκευή νευρικής διέγερσης για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας κ.α.

Έχει εκδώσει περισσότερες από 750 έρευνες, κατέχει περισσότερες από 50 πατέντες και εργοδοτεί περισσότερα από 300 άτομα.

Τα βραβεία που έχει λάβει:

2016 Elektra Lifetime Achievement Award
Winner of the IEEE Biomedical Engineering Award
Winner of The IET 2014 Faraday Award
Winner of 2014 European Inventor Award, European Patent Office here
2013 Awarded Regius Professorship here
2013 Gabor Medal: “for success in applying semiconductor technology to biomedical and life-science applications, most recently to DNA analysis, Royal Society, 2013
e-Legacy Award for Medical Advances – DNA Electronics Ltd., voted by Electronic Product Design Readers and Electronic
IET Innovation Awards in Electronics, Emerging Technologies and Healthcare – DNA Electronics Ltd., 2010
Innovation Award, Times Higher (THES), 2009
Best British Inventions, BBC Focus Magazine, 2009
European Electronics Industry Award for R&D – DNA Electronics Ltd., Elektra09, 2009
Emerging Technology of the Year Award, National Microelectronics Institute, 2009
Winner of the World Technology Award for Health and Medicine, Sponsored by Time Magazine, World Technology Network, 2009
Innovation in Engineering Award, Institution of Engineering and Technology, 2008
Silver Medal for Pioneering Contributions to British Industry, Royal Academy of Engineering, 2007
Start-Up of the Year Award, National Microelectronics Institute, 2007
Outstanding Innovation Award, Oracle, 2006
IEEE Circuits and Systems Education Award for pioneering contributions to telecommunications and biomedical circuits and system, IEEE, 2005
The Clifford Patterson Lecture Prize Bronze Medal, The Royal Society, 2003
Recipient of the IEE Electronics Letters Premium Award, IEE, 1993
Recipient of the Outstanding Young Author Award, IEEE CAS, 1992
Recipient of the IEE Rayleigh Best Book Award, Imperial College is recognition of research in the Department of Electrical Engineering, 1991

offsite.com.cy

Exit mobile version