Site icon Hallocy

Tα τσούγκρισαν εστιάτορες – Αστυνομία για τις καταγγελίες

Το σκληρό πρέσινγκ της Αστυνομίας προς τους ιδιοκτήτες εστιατορίων έφερε σύγκρουση για εξάντληση της αστυνομικής αυστηρότητας, ενώ σήμερα θα ξεκαθαρίσει κατά πόσο το μπαράκι Nava στον Πρωταρά θα παραμείνει κλειστό μετά τις καταγγελίες το τριήμερο του Κατακλυσμού. Θέμα ωστόσο φαίνεται να προκύπτει με τις άδειες λειτουργίας κάποιων υποστατικών, που ενώ έχουν υποβληθεί αιτήσεις, δεν έχουν ακόμα εξεταστεί.

Η Αστυνομία είχε εξαγγείλει από την περασμένη εβδομάδα ότι θα διενεργούσε αυστηρούς ελέγχους σε νυχτερινά μαγαζιά για να διαπιστωθεί κατά πόσο εφαρμόζονταν τα μέτρα και τα διατάγματα που αφορούν στην πανδημία του κορωνοϊού. Από δύο χιλιάδες και πλέον ελέγχους υποστατικών, προέκυψαν 47 καταγγελίες που αφορούσαν κυρίως ελλιπή σήμανση που είναι απαραίτητη τόσο για τις αποστάσεις όσο και για τα υπόλοιπα μέτρα που πρέπει να τηρούνται, ή επειδή το προσωπικό δεν έφερε γάντια ή μάσκες.

Φανερά ενοχλημένος εμφανίστηκε χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, Φάνος Λεβέντης, κακίζοντας τη στάση ορισμένων αστυνομικών. «Έχω καταγγελίες», είπε, «από ένα μικρό υποστατικό, ότι αστυνομικοί είχαν στήσει καραούλι και περίμεναν ένα μικρό σερβιτόρο που κατέβασε για δευτερόλεπτα τη μάσκα του για να αναπνεύσει οξυγόνο και με το που την τράβηξε πάνω, βρέθηκαν μπροστά του και έκοψαν πρόστιμο €300. Όταν ο ιδιοκτήτης έκανε το παράπονό του για αδικία προς τον νεαρό, του ζήτησαν άδεια ποτού, τους έδειξε την απόδειξη και τους είπε ότι την πλήρωσε και ότι περιμένει να του την εκδώσει το Δημαρχείο και τότε τον κατήγγειλαν γιατί δεν είχε στα χέρια του την άδεια ποτού».

Ο κ. Λεβέντης υποστήριξε ότι έχει ενώπιόν του καταγγελία από υποστατικό στη Λεμεσό, από το οποίο ζητήθηκαν τα μεσάνυχτα αρχιτεκτονικά σχέδια και αναφέρθηκε σε «μέγιστη πρόκληση», ενώ εξέφρασε αμφιβολίες για τη νομιμότητα του αιτήματος των αστυνομικών. «Γιατί δεν πήγαν μέρα να ζητήσουν όλα τα έγγραφα και πιστοποιητικά από ένα υποστατικό που λειτουργεί 20, 25 και 30 χρόνια νόμιμα;», διερωτήθηκε. «Αυτές οι συμπεριφορές πλήττουν και προκαλούν την καλή εικόνα της Αστυνομίας και τη συνεργασία που εμείς δεδηλωμένα θέλουμε να έχουμε και να διατηρήσουμε», συμπλήρωσε.

Τις καταγγελίες αυτές κλήθηκε χθες να σχολιάσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Σαββίδης, ο οποίος ουσιαστικά υπεραμύνθηκε των χειρισμών της Αστυνομίας για καταγγελίες υποστατικών που εντοπίστηκαν να παραβιάζουν τα σχετικά διατάγματα στη βάση του Περί Λοιμοκάθαρσης Νόμου. Ο κ. Σαββίδης, αφού επεσήμανε ότι τα μέλη της Αστυνομίας επιβάλλουν ποινές που προνοούνται από τον νόμο, απηύθυνε εκ νέου έκκληση στους επιχειρηματίες να τηρούν τα μέτρα και τους κανονισμούς επαναλειτουργίας των χώρων εστίασης. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι στόχος της Αστυνομίας είναι η διατήρηση της τάξης και της ασφάλειας, με τα νομικά «όπλα» που διαθέτει σήμερα. Ο Υπουργός εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι η Βουλή θα υπερψηφίσει το κυβερνητικό νομοσχέδιο που προνοεί αύξηση ποινών στους επιχειρηματίες, ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα των υποστατικών, ώστε να δοθούν περισσότερα όπλα στις Αρχές.

«Η ενημέρωση που έχω είναι ότι θα συζητηθεί την Τετάρτη (σ.σ. αύριο) στην Επιτροπή Νομικών και φαίνεται να υπάρχει συμφωνία για να οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Παρασκευής. Είμαστε σε επαφή και με τη Νομική Υπηρεσία, το μελέτησαν και εκεί, έχουμε τα σχόλια και θα προχωρήσουμε με τον προγραμματισμό».

Ο κ. Σαββίδης είπε ότι οι διαφορετικές απόψεις βουλευτών είναι ήσσονος σημασίας και ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες διαφοροποιήσεις στο χρονικό διάστημα για έκδοση του διατάγματος προσωρινού κλεισίματος ενός υποστατικού και αλλού, αλλά στη γενικότερη φιλοσοφία συμφωνούν.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, που σχολίαζε τις καταγγελίες του προέδρου του ΠΑΣΙΚΑ κ. Λεβέντη, είπε ότι ούτε κρύβονται οι αστυνομικοί, ούτε προσωπικό να κάνουμε αυτές τις ενέργειες διαθέτουμε. Ανέφερε ότι από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή έγιναν 2.245 έλεγχοι και έχουν προκύψει 47 καταγγελίες, τονίζοντας ότι από το γεγονός αυτό φαίνεται ότι δεν είναι αυτοσκοπός να καταγγέλλονται υποστατικά. Σε πέντε περιπτώσεις, είπε, οι καταγγελίες αφορούσαν υποστατικά στα οποία εντοπίστηκε μεγαλύτερος αριθμός ατόμων από τον επιτρεπόμενο, ενώ το 90% των καταγγελιών αφορούσαν παραβιάσεις των μέτρων ασφάλειας και υγιεινής.

«Προσωπικό εντοπίστηκε χωρίς γάντια και μάσκα, γεγονός που είναι ανησυχητικό. Αντιλαμβάνεστε ότι σε τέτοιες επιχειρήσεις είναι πολύ σημαντικό το προσωπικό να φέρει αυτό τον εξοπλισμό, φαίνεται να υπάρχει κάποια χαλάρωση και οι έλεγχοι θα συνεχιστούν για να υπάρχει συμμόρφωση», τόνισε ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας. Συνεχίζοντας, τόνισε ότι σε μια περίπτωση τερματίστηκε η λειτουργία υποστατικού στην επαρχία Πάφου, το οποίο καταγγέλθηκε από περίοικους με ενυπόγραφη επιστολή για οχληρία και κατασχέθηκε εξοπλισμός, ενώ καταχωρήθηκε υπόθεση ενώπιον δικαστηρίου.

Στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι πέρα από τη μη χρήση γαντιών και μασκών που είναι υποχρεωτικά για το προσωπικό, καταγγελίες γίνονται από την Αστυνομία για μη άδεια λειτουργίας επιχειρήσεων μετά από ελέγχους. Αρκετές επιχειρήσεις καταγγέλθηκαν για την μη εξασφάλιση άδειας λειτουργίας για το φετινό καλοκαίρι. Μάλιστα, όπως αναφέρουν επιχειρηματίες, αυτό ήταν αδύνατον καθώς πέρασε μια διάρκεια καραντίνας όπου οι Υγειονομικές Υπηρεσίες και γενικότερα οι υπηρεσίες που ασχολούνται με το θέμα έγκρισης και παραχώρησης πιστοποιητικού άδειας λειτουργίας, δεν λειτουργούσαν επαρκώς. Αποτέλεσμα, κάποιοι επιχειρηματίες να μην προλάβουν να κάνουν τις απαραίτητες διαδικασίες και παράλληλα, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες ακόμα να εξετάζουν αιτήσεις που έγιναν από επιχειρήσεις που λειτουργούν ακόμα και χωρίς άδεια.
Απαντώντας για καταγγελίες υποστατικών για έλλειψη αδειών που εκδίδονται από τοπικές Αρχές, ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας είπε ότι ορισμένα υποστατικά όντως δεν είχαν άδειες και δεν είχαν καν υποβάλει αίτηση, αλλά, πρόσθεσε, μαζί με τους αστυνομικούς, υπάρχουν λειτουργοί από δήμους, κοινότητες, Υγειονομείο και όποιος είναι αντίθετος με την καταγγελία αυτή, όταν πάει στο δικαστήριο μπορεί να καταθέσει στοιχεία και να επιχειρηματολογήσει περί του αντιθέτου.

Αυτό επιβεβαίωσε χθες και ο διευθυντής των Υγειονομικών Υπηρεσιών, Ηρόδοτος Ηροδότου, ο οποίος σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ ανέφερε ότι όντως εξετάζονται κάποιες αιτήσεις υποστατικών που λειτουργούν ίσως και χωρίς άδεια αυτή τη στιγμή, και στην περίπτωση που υπάρχουν καταγγελίες από την Αστυνομία, μπορεί ο πολίτης να προσφύγει στα δικαστήρια, για να υποστηρίξει γιατί λειτουργούσε χωρίς άδεια.

Το θέμα που έχει προκύψει με τις άδειες λειτουργίας των κέντρων αναψυχής και τις καταγγελίες από την Αστυνομία εγείρει η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, η οποία σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου της, Νεόφυτου Θρασυβούλου, έχει αποστείλει σχετική επιστολή στο υφυπουργείο Τουρισμού και στην Ένωση Δήμων.

Στην επιστολή της ΟΣΙΚΑ, αναφέρονται οι λόγοι που θα πρέπει να σταματήσουν οι έλεγχοι και οι καταγγελίες που γίνονται όσον αφορά στις άδειες λειτουργίας. Ο κ. Θρασυβούλου, μέσω της επιστολής του, ανακοινώνει πως λόγω των καταδικαστέων γεγονότων που παρατηρήθηκαν κατά το τριήμερο του Κατακλυσμού, έχει ξεκινήσει εκστρατεία ελέγχου στα κέντρα αναψυχής για τις άδειες λειτουργίας.

Σήμερα στο δικαστήριο για το Nava

Σήμερα, το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου θα ακούσει τους λόγους γιατί το προσωρινό διάταγμα που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα και αφορά στο κλείσιμο του κέντρου διασκέδασης Nava στον Πρωταρά, δεν πρέπει να παραμείνει σε ισχύ. Ο ιδιοκτήτης και ο διευθυντής του υποστατικού κλήθηκαν για να εμφανιστούν μαζί με τον δικηγόρο τους στο δικαστήριο, ώστε να εξηγήσουν γιατί να μην συνεχίσει να ισχύει το διάταγμα μέχρι εκδίκασης και των εννιά υποθέσεων που κατέθεσε στο δικαστήριο η Αστυνομία. Οι υποθέσεις αυτές αφορούν, οι πέντε παραβίαση του διατάγματος περί λοιμοκαθάρσεως νόμου και οι άλλες τέσσερις λειτουργία χωρίς άδεια από το υφυπουργείο Τουρισμού.

philenews.com

Exit mobile version