Site icon Hallocy

Kωστρίκκης: «Τα κρούσματα τ/κ πιθανόν να μην αντιπροσωπεύουν πραγματικότητα»

Νέα τηλεδιάσκεψη θα έχει το μεσημέρι η Δικοινοτική Επιτροπή για την Υγεία, που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή επιδημιολόγων των δυο πλευρών και θα αποτελέσει συνέχεια της τηλεδιάσκεψης της 1ης Ιουνίου για συζήτηση των επιδημιολογικών στοιχείων, μετά τη συμφωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, προκειμένου να ανταλλαγούν απόψεις σχετικά με τη σταδιακή διάνοιξη των σημείων διέλευσης.

Αναμένουμε από την τ/κ πλευρά να μας παρουσιάσει ανάλυση της επιδημιολογικής εικόνας στα κατεχόμενα, όπως έπραξε η δική μας πλευρά στην προηγούμενη συνάντηση, δήλωσε στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο ο Καθηγητής Βιολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Λεόντιος Κωστρίκης.

«Αυτό που είναι πασιφανές και δεν χρειάζεται να μας το πουν αλλά εγώ θα το αναφέρω σήμερα το μεσημέρι είναι ότι στα κατεχόμενα έγιναν πέντε φορές λιγότεροι διαγνωστικοί έλεγχοι από ότι στις ελεύθερες περιοχές», είπε.

Πρόσθεσε πως «οι αριθμοί που παρουσιάζουν πιθανότατα να μην αντιπροσωπεύουν τους πραγματικούς αριθμούς .Εάν κάναμε και εμείς πέντε φορές λιγότερους διαγνωστικούς ελέγχους θα είχαμε μηδενικά κρούσματα εδώ και πολύ καιρό».

Εμείς, είπε, έχουμε ελέγξει το 12% του πληθυσμού και είμαστε πίσω σε διαγνωστικούς ελέγχους μόνο από τη Φινλανδία και τη Μάλτα.

Όσον αφορά τα άτομα που θα έρχονται από τα αεροδρόμια ο Δρ. Κωστρίκης είπε πως θα πρέπει να προσέξουμε τα εισαγόμενα κρούσματα από τα αεροδρόμια ή από τα οδοφράγματα ώστε να μην ξεφύγουν. «Θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί τώρα».

«Θα πρέπει να μας εξηγήσουν με πιο επιστημονικό κριτήριο και με ποια επιστημονικά κριτήρια έχουν καταρτήσει τους καταλόγους των χωρών στις κατηγορίες. Επίσης εάν θα ανοίξουν τα οδοφράγματα εμείς θέλουμε να ξέρουμε από που έρχονται οι πτήσεις. Πιστεύω ότι πρέπει να καταρτήσουμε μια κοινή επιστημονική γραμμή στην κατάταξη των χωρών. Εάν δεν γίνει αυτό με τα αεροδρόμια θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί οδοφράγματα», είπε ο δρ. Κωστρίκης.

Τέλος δήλωσε ότι έχει την εντύπωση πως η ψευδοκυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει από μόνη της τα οδοφράγματα, χωρίς τη δική μας συγκατάθεση.

sigmalive.com

Exit mobile version