Site icon Hallocy

Άρση μέτρων: Tι αλλάζει από σήμερα 1η Ιουλίου

Περαιτέρω χαλαρώσεις εφαρμόζονται από σήμερα 1η Ιουλίου στους χώρους εστίασης και όσον αφορά τη διοργάνωση και διεξαγωγή συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων σε ανοικτούς χώρους, ενώ επαναλειτουργούν κλειστά θέατρα και σινεμά.

Όπως είχε ανακοινώσει το Υπουργείο Υγείας, λαμβάνοντας υπόψη τους υφιστάμενους επιδημιολογικούς δείκτες και τις προβλέψεις για την εξέλιξη της νόσου COVID-19, αποφασίστηκε όπως από την 1η Ιουλίου 2020 επιτραπεί η διοργάνωση και διεξαγωγή συναυλιών/θεατρικών παραστάσεων σε οργανωμένους ανοικτούς χώρους με προκαθορισμένες θέσεις και σύμφωνα με τις οδηγίες για τη λειτουργία υπαίθριων αμφιθεάτρων και διαχείρισης κοινού https://www.pio.gov.cy/coronavirus/pdf/erg40.pdf.
Ο μέγιστος αριθμός ατόμων που θα επιτρέπεται να βρίσκεται ταυτόχρονα στην αίθουσα του θεάτρου/κινηματογράφου θα υπολογίζεται με βάση το εμβαδόν του ωφέλιμου ανοικτού χώρου, και νοουμένου ότι θα δίνονται θέσεις με διαφορά δύο μέτρων ή δύο θέσεων ανάμεσα σε άτομα ή παρέες, όπως ζητηθεί.

Υπό το φως της πολύ καλής επιδημιολογικής εικόνας που παρατηρείται στην Κύπρο το τελευταίο διάστημα, το Υπουργείο Υγείας έχει προβεί ακόμη σε επικαιροποίηση του Πρωτοκόλλου, που αφορά στη λειτουργία των χώρων εστίασης, το οποίο τίθεται σε ισχύ από σήμερα, 1η Ιουλίου 2020.

Συγκεκριμένα, στο αναθεωρημένο Πρωτόκολλο τροποποιούνται τα ακόλουθα σε σχέση με τον μέγιστο αριθμό ατόμων που μπορεί να εξυπηρετείται στους χώρους εστίασης:

– Παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να ισχύει το μέτρο για τήρηση απόστασης 3 τ.μ. για εσωτερικούς χώρους και 2 τ.μ. για εξωτερικούς χώρους ανά άτομο, ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά μέτρα κάθε υποστατικού, ο μέγιστος αριθμός προσώπων που μπορούν να εξυπηρετούνται δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100 άτομα σε εσωτερικό χώρο και τα 200 άτομα σε εξωτερικό χώρο. Για παράδειγμα, εάν ένα υποστατικό διαθέτει 600 τ.μ. σε εξωτερικό χώρο και με βάση το μέτρο για τήρηση απόστασης 2 τ.μ. ανά άτομο, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μέχρι 300 άτομα, με τη νέα απόφαση, ο αριθμός των πελατών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 200. Εάν ένα υποστατικό διαθέτει 450 τ.μ. σε εσωτερικό χώρο και με βάση το μέτρο για τήρηση απόστασης 3 τ.μ. ανά άτομο, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μέχρι 150 άτομα, με τη νέα απόφαση, ο αριθμός των ατόμων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100.

– Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται αποκλειστικά και μόνο σε τραπεζοκαθίσματα. Εάν στις πιο πάνω επιχειρήσεις λειτουργούν μπαρ, απαγορεύεται η απευθείας εξυπηρέτηση των πολιτών σε αυτά και η χρησιμοποιούνται μόνο για την προπαρασκευή φαγητών και ποτών από το προσωπικό του υποστατικού.

– Η πιο πάνω ρύθμιση ισχύει μόνο για τις πιο κάτω κατηγορίες χώρων εστίασης που προβλέπονται στο Διάταγμα του Υπουργού Υγείας, ημερομηνίας 5 Ιουνίου 2020:

Εστιατόρια
Ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα
Ταβέρνες
Καφετέριες
Πιτσαρίες
Μπυραρίες, σνακ-μπαρ και μπαρ
Καφενεία
Κυλικεία ή/και χώρους εστίασης σχολείων, αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων, κτλ.

Τονίζεται ότι οι πιο πάνω ρυθμίσεις αφορούν μόνο τους χώρους εστίασης όπως παρουσιάζονται πιο πάνω. Σε σχέση με τις μαζικές συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους, όπως είναι, μεταξύ άλλων, οι γάμοι, οι βαφτίσεις, τα φεστιβάλ, και οποιαδήποτε άλλη μορφή μαζικής συνάθροισης, εξακολουθεί να ισχύει το όριο των 75 ατόμων σε εσωτερικούς χώρους είτε 150 ατόμων σε εξωτερικούς χώρους.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι η διοργάνωση και η διεξαγωγή συναυλιών επιτρέπεται ΜΟΝΟ σε υπαίθρια αμφιθέατρα και όχι σε οποιονδήποτε άλλο υπαίθριο χώρο (π.χ. γήπεδα), και νοουμένου ότι τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες που προβλέπονται στο Πρωτόκολλο για τη λειτουργία υπαίθριων αμφιθεάτρων.

Διευκρινίζεται ότι η πιο πάνω ρύθμιση θα επαναξιολογείται στη βάση των επιδημιολογικών δεικτών όπως θα έχουν διαμορφωθεί τη δεδομένη στιγμή.

Οδηγίες για τη λειτουργία κλειστών θεάτρων και κινηματογράφων

Εννοείται ότι οι πιο κάτω κανόνες ισχύουν επιπρόσθετα, στα πρωτόκολλα για θεατρικές/ κινηματογραφικές/ τηλεοπτικές παραγωγές και τα πρωτόκολλα για ασφάλεια στην εργασία που έχουν ήδη δημοσιευτεί για προστασία στο χώρο εργασίας, όπου εφαρμόζεται.

Πρόσθετοι κανόνες ασφάλειας και υγείας για τα θέατρα και τους κινηματογράφους

Σήμανση – ενημέρωση: Ανάρτηση στην είσοδο του θεάτρου/κινηματογράφου ευδιάκριτης επιγραφής στην οποία να αναφέρεται ο μέγιστος αριθμός ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται ταυτόχρονα στην αίθουσα του θεάτρου/κινηματογράφου (40%-50% της συνολικής χωρητικότητας του θεάτρου/κινηματογράφου), τα απλά μέτρα προστασίας (αποστασιοποίηση 2 μέτρα), ατομική υγιεινή (καλό πλύσιμο και απολύμανση των χεριών, αποφυγή φταρνίσματος και βήχα), αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων ή αλλαγής θέσεων. Η ευθύνη τήρησης του μέγιστου αριθμού ατόμων βαραίνει τον υπεύθυνο του θεάτρου/κινηματογράφου.

Διατίθενται εισιτήρια όπου είναι δυνατό από ηλεκτρονικές πλατφόρμες και επιτρέπεται η διάθεση μόνο συγκεκριμένων θέσεων ώστε αν επιτυγχάνεται η κοινωνική αποστασιοποίηση, π.χ. διατίθενται θέσεις σε κάθε άλλη σειρά του θεάτρου/κινηματογράφου, για κάθε κράτηση θέσεων παραμένουν δύο κενές μεταξύ τους κλπ. Οι θέσεις θα πωλούνται ανά θέση και σε πακέτα των 2 ή 3 ή 4 θέσεων ώστε να δίνεται η ευχέρεια σε οικογένειες ή/και παρέες να καθίσουν μαζί. Έτσι, όπως και στα εστιατόρια, άτομα που συναινούν να καθίσουν μαζί, μπορούν να το κάνουν, τηρώντας αποστάσεις από αγνώστους.

Οι ταξιθέτες/τριες του θεάτρου τοποθετούν τους θεατές στις θέσεις που αναγράφονται στο εισιτήριο τους και κατά τη διάρκεια της παράστασης βεβαιώνονται ότι δεν υπάρχουν μετακινήσεις. Κατά το ίδιον, οι εργαζόμενοι του κινηματογράφου τοποθετούν τους θεατές στις θέσεις που αναγράφονται στο εισιτήριο τους και κατά τη διάρκεια της προβολής της ταινία βεβαιώνονται ότι δεν υπάρχουν μετακινήσεις. Όπου είναι δυνατό, υπάρχει ξεκάθαρη σήμανση των θέσεων που παραμένουν κενές λόγω των αποστάσεων που πρέπει να τηρούνται.

Οι ταξιθέτες/τριες/θυρωροί/εργαζόμενοι κινηματογράφου κατά τη διάρκεια της παράστασης/εκδήλωσης/προβολή ταινίας όταν θα έρχονται σε επαφή με το κοινό θα πρέπει να φορούν μάσκα μίας χρήσης με ορθό τρόπο η οποία θα αλλάζεται σε περίπτωση διαβροχής ή αναλόγως των οδηγιών χρήσης της. Συνίσταται η χρήση αντισηπτικού σπρέι και η αποφυγή χειρισμού των εισιτηρίων.

Η είσοδος στο θέατρο/κινηματογράφο γίνεται από δύο ή περισσότερες εισόδους για να αποφευχθούν τα σημεία συμφόρησης (bottlenecks), αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα στο χώρο. Ένας τουλάχιστον ταξιθέτης/εργαζόμενος κινηματογράφου κατευθύνει το κοινό και ώστε να αποφεύγονται τα σημεία συμφόρησης.

H έξοδος από το θέατρο/κινηματογράφο αξιοποιεί το σύνολο των εξόδων κινδύνου του θεάτρου/κινηματογράφου ώστε να αποφεύγεται η συμφόρηση.

Η έξοδος από το θέατρο/κινηματογράφο δεν γίνεται ταυτόχρονα για όλους τους θεατές και συντονίζεται από τους ταξιθέτες/εργαζόμενους κινηματογράφου και από προφορικές οδηγίες από τα μεγάφωνα του θεάτρου/κινηματογράφου. Οι θεατές θα πρέπει να ενημερώνονται πριν την έναρξη της παράστασης/προβολής ταινίας για τους κανόνες, όπως και πως, μετά το πέρας της παράστασης/εκδήλωσης/προβολής ταινίας θα πρέπει να αναμένουν στις θέσεις τους μέχρι να τους υποδείξουν οι ταξιθέτες/τριες/εργαζόμενοι κινηματογράφου πως μπορούν να αποχωρήσουν. Η αποχώρηση γίνεται αρχίζοντας με τη σειρά θεατών που είναι πιο κοντά στην έξοδο και τυχόν τροχοκαθίσματα και συνεχίζεται σειρά με σειρά ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός.

Πρόσβαση στα καμαρίνια για το κοινό: Δεν επιτρέπεται η επίσκεψη στα καμαρίνια μετά το πέρας της παράστασης/εκδήλωσης για συγχαρητήρια, ώστε να προφυλάσσονται τόσο οι συντελεστές της εκδήλωσης όσο και το κοινό, αλλά και να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Μετά την κάθε παράσταση/προβολής ταινίας θα πρέπει να γίνεται απολύμανση του θεάτρου/κινηματογράφου.

Το/Ο θέατρο/κινηματογράφος είναι υποχρεωμένο να παρέχει στους εργαζόμενους τον απαραίτητο ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό.

Ο διαχειριστής/υπεύθυνος του κάθε θεάτρου/κινηματογράφου έχει το δικαίωμα να ζητήσει σε όποιον δεν συμμορφώνεται με τα πιο πάνω να αποχωρήσει.

Πηγή: philenews

Exit mobile version