Site icon Hallocy

Η «πεθερά» στο πλευρό της μαθήτριας που έγραψε άρθρο για τα θρησκευτικά

Mε μια ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook η Έλενα Γαλαταριώτη, την οποία γνωρίσαμε μέσα από τον ρόλο της πεθεράς την περίοδο του εγκλεισμού, εκφράζει τη στήριξή της στη μαθήτρια που έχει γράψει άρθρο για το μάθημα των θρησκευτικών.

Ακολουθεί αυτούσια η ανάρτησή της:

Ένα κορίτσι τόλμησε! Τόλμησε να εκφράσει άποψη. Και έγινε χαμός!
Αχ κορίτσι μου. Αχ μικρή μου έφηβη που τόλμησες να έχεις άποψη – και όχι μόνο να έχεις άποψη αλλά και να την εκφράσεις δημόσια.
Σε χλεύασαν, σου επιτέθηκαν, σε πρόσβαλαν, σε ράπισαν δημόσια. Σε είπαν μουσουλμάνα, κομμουνίστρια, μασόνο και άλλα πολλά γιατί τόλμησες να θίξεις ότι σκέφτονται εκατοντάδες παιδιά στην ηλικία σου αλλά δεν είχαν την τόλμη, το θάρρος και την ευφράδεια σου να το εκφράσουν. Δε σε γνωρίζω καρδιά μου, δε ξέρω καν το όνομά σου. Μπορεί να μη συμφωνώ καν με όσα έγραψες, αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Σε θαυμάζω! Αλήθεια σε θαυμάζω και σου απευθύνω το λόγο, νιώθοντας ‘μικρή’ μπροστά σου. Αυτό που χρόνια προσπαθεί να κάνει η δική μου η γενιά το έκανες εσύ με τη πένα σου. Αυτό που έπρεπε να κάνει το εκπαιδευτικό μας σύστημα, δηλαδή να διαμορφώσει ανθρώπους με κριτική σκέψη και θάρρος της γνώμης τους το έκανες εσύ μπροστά στον υπολογιστή σου. Δε σε γνωρίζω καρδούλα μου. Το μόνο που θέλω να σου πω είναι να μη χάσεις ποτέ αυτή τη σπίθα. Γιατί θέλει μεγάλο θάρρος η ψυχή για να τολμήσει σ’αυτή την καταπιεστική, θεοκρατούμενη, φαλοκρατική, κοινωνία να μιλήσει. Και όταν καταλαγιάσει αυτός ο χαμός και οι λεκτικές επιθέσεις που δέχεσαι από όλους αυτούς που απλά δεν έχουν την ίδια άποψη μαζί σου, και όταν ηρεμήσει η εφηβική σου ψυχούλα από όλα αυτά που σου έχουν καταλογίσει – να νιώσεις περήφανη καρδιά μου. Να κλείσεις τα μάτια να κοιτάξεις πίσω και να πεις πως κάποτε ήθελες να αλλάξεις τον κόσμο, όπως η Μαλάλα, όπως χιλιάδες αλλά φυμωμένα παιδιά, μόνο που εσύ δεν έμεινες στη σκέψη. Εσύ πήρες το μόνο όπλο που έχεις – μια πένα – και έδωσες τη μάχη σου. Άνθρωποι σαν εσένα αλλάζουν τον κόσμο καρδούλα μου, να το θυμάσαι αυτό. Είτε συμφωνούμε είτε όχι μαζί σου εσύ να νιώσεις περήφανη γιατί άντεξες να πολεμήσεις γι’ αυτό που πιστεύεις. Το μόνο που εύχομαι είναι το παράδειγμα σου να το ακολουθήσουν και άλλα παιδιά και είθε η δική σου η γενιά να μάθει να δίνει μάχες σαν και την δική σου. Και το κυριότερο κορίτσι μου, εύχομαι η δική σου γενιά να δείχνει ανοχή, πολιτισμικό επίπεδο και κυρίως σεβασμό στην διαφορετική άποψη γιατί η δική μου απέτυχε οικτρά σ’ αυτό.
Ε.Γ.

politis.com.cy

Exit mobile version