Site icon Hallocy

Κωστρίκης: Οι 3 λόγοι που πέτυχε η Κύπρος- Οι προϋποθέσεις για 2ο κύμα (vid)

Στις Τομές στα Γεγονότα ανάλυσε τα δεδομένα με τον κορωνοϊό στην Κύπρο ο Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Λεόντιος Κωστρίκης.

Αρχικά, ο ειδικός αναφέρθηκε στη μέθοδο των πολλαπλών διαγνώσεων, με την οποία θα αυξηθούν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι χωρίς επιπλέον κόστος για τη χώρα. Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε, βάζουν πολλαπλά δείγματα σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα και γίνεται μια εργαστηριακή εξέταση. Εάν είναι αρνητικό, τότε όλοι είναι καθαροί από τον ιό. Εάν βρεθεί θετικό, τότε θα πρέπει να γίνουν ξεχωριστά εξετάσεις στον καθένα, για να εντοπιστεί το θετικό κρούσμα. Συμπλήρωσε ότι μπορεί τα άτομα να είναι άσχετα μεταξύ τους, δεν προϋποθέτει αυτή η μέθοδος να έχουν κάποια σχέση.

Όσον αφορά στην κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο σήμερα, ο Δρ. Κωστρίκης ανέφερε ότι είναι πολύ ευτυχισμένος γιατί απολαμβάνουμε τους καρπούς της εξαιρετικής δουλειάς που έγινε. Τόνισε ότι η Κύπρος είναι από τις μοναδικές χώρες που κατάφεραν να εκριζώσουν τον ιό από την κοινότητα. Όσον αφορά στους λόγους που πέτυχε η Κύπρος, εξήγησε ότι σε αυτό συνέτεινε το έγκαιρο lockdown, η κόσμος που εφάρμοσε τα μέτρα και τα πολλά τεστ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο επιπολασμός του ιού είναι σχεδόν μηδενικός.

Σε ερώτηση εάν μπορούν να ανοίξουν άλλες δουλειές που επηρεάζονται από τα μέτρα απάντησε ότι η αυστηρότητα πρέπει να εξαντλείται στα αεροδρόμια και στα οδοφράγματα. Αυτό που έχει μείνει είναι οι εργασίες που έχουν να κάνουν με μεγάλες συναθροίσεις και σύμφωνα με τον ειδικό αναμένεται οι περιορισμοί να αρθούν σύντομα. Η κατάσταση πάει εξαιρετικά καλά και η κυβέρνηση θα ανοίξει και αυτές τις δουλειές.

Τέλος, όσον αφορά στο δεύτερο κύμα τόνισε ότι αυτό μπορεί να έρθει είτε εάν έχουμε πολλά εισαγόμενα κρούσματα είτε εάν υπάρχει μεγάλη εγχώρια αναζωπύρωση. Για το τελευταίο εξήγησε ότι δεν μπορεί να γίνει στην Κύπρο λόγω του χαμηλού επιπολασμού. Έτσι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στα αεροδρόμια μέχρι το τέλος του χρόνου τουλάχιστον που θα έχουμε αρκετά εμβόλια.

sigmalive.com

Exit mobile version