Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου

Κλείνει από τη Δευτέρα η Λεωφόρος Μακαρίου–Oι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Την κατανόηση του κοινού για την ταλαιπωρία που θα υποστεί από αύριο, Δευτέρα 13 Ιουλίου, ημέρα έναρξης των έργων στην Λεωφόρο Μακαρίου, στο κέντρο της Λευκωσίας, ζητά ο Δήμαρχος της πρωτεύουσας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα έργο ριζικής αναβάθμισης ολόκληρου του εμπορικού κέντρου της πόλης, με την ολοκλήρωση και της πλατείας Ελευθερίας.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Δήμαρχος Λευκωσίας είπε ότι έπειτα από δεκαετίες αποψίλωσης του κύριου εμπορικού άξονα της πρωτεύουσας, είτε από άναρχη πολεοδομική πολιτική, είτε λόγω της δημιουργίας περιφερειακών εμπορικών κέντρων και αξόνων, η Λεωφόρος Μακαρίου είχε μια φθίνουσα εμπορική πορεία. «Αυτό σκοπεύουμε να το αλλάξουμε με μια ριζική αναβάθμιση», ανέφερε, φέροντας ως παράδειγμα την αλλαγή στην όψη της οδού Στασικράτους στο κέντρο, με ισοεπίπεδα πεζοδρόμια, νέο φωτισμό, αισθητικά αναβάθμιση του χώρου, ευκολία πρόσβασης, πολλά δέντρα για σκίαση και νέες υπηρεσίες κοινής ωφελείας.

Κλείνει από τον κόμβο με την Σπύρου Κυπριανού μέχρι το κτίριο 360

Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο, πρόσθεσε, και οι εργασίες που αρχίζουν αύριο και θα διαρκέσουν 13 μήνες αφορούν το κομμάτι από τον κόμβο των Λεωφόρων Σπύρου Κυπριανού, Διγενή Ακρίτα και Μακαρίου, μέχρι και το ψηλό κτίριο 360 στην Μακαρίου. Όλο το έργο που αφορά τις παρόδους της Λεωφόρου Μακαρίου και την οδό Αναστάσιου Λεβέντη θα διαρκέσει, είπε, 26 μήνες.

Μόλις ολοκληρωθεί το πρώτο κομμάτι της Λεωφόρου Μακαρίου, μέχρι το κτίριο 360, ανέφερε ο κ. Γιωρκάτζης, θα ακολουθήσει το υπόλοιπο κομμάτι, μέχρι την Λεωφόρου Ευαγόρου που θα διαρκέσει άλλους 6-7 μήνες. Η λεωφόρος θα είναι κλειστή συνολικά 19 με 20 μήνες, διευκρίνισε.

Ο Δήμαρχος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η περιοχή θα γίνει αισθητικά και λειτουργικά πιο ελκυστική, ώστε οι πολίτες να προτιμήσουν να την επισκεφθούν για να περπατήσουν, να αφιερώσουν λίγο χρόνο έξω αντί σε κλειστά εμπορικά κέντρα.

Ταλαιπωρία και διευκολύνσεις

Μικρή ταλαιπωρία θα υπάρχει για τους πολίτες στην αρχή των έργων ανάπλασης της λεωφόρου εκτίμησε ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης «μέχρι ο κόσμος να εξοικειωθεί με την αλλαγή». Υπενθύμισε ότι είχαν γίνει επιπρόσθετες ρυθμίσεις και στην περίπτωση της Λεωφόρου Ομήρου, όπου είχαν δημιουργηθεί αρχικά ουρές λόγω του κλεισίματος αλλά η ταλαιπωρία «μειώθηκε αισθητά». Υπενθύμισε επίσης ότι το έργο που αφορά τον δρόμο – ο υπόγειος χώρος στάθμευσης δεν ολοκληρώθηκε ακόμα – παραδόθηκε εντός χρονοδιαγραμμάτων και προϋπολογισμού.

Τις πρώτες 3-4 μέρες, ανέφερε, η Αστυνομία θα βρίσκεται μαζί με την υπηρεσία Τροχαίας του Δήμου στους δρόμους, ώστε να βοηθήσουν στην επίλυση τυχόν προβλημάτων και να μειώσουν την ταλαιπωρία όσο αυτό είναι εφικτό.

«Ζητούμε την υπομονή και την κατανόηση των συμπολιτών μας, πιστεύουμε ότι στην αρχή θα υπάρξει κάποια ταλαιπωρία. Αλλά, ευελπιστούμε ότι σιγά σιγά με τις ρυθμίσεις και τις διορθωτικές ενέργειες που θα γίνονται, η ταλαιπωρία θα μειωθεί. Είναι αλήθεια ότι όταν προσπαθείς να αναβαθμίσεις τον κύριο οδικό άξονα της Λευκωσίας και να διορθώσεις προβλήματα δεκαετιών, απαιτούνται έργα που δυστυχώς προκαλούν ταλαιπωρία», είπε.

Ο κ. Γιωρκάτζης διευκρίνισε επίσης ότι με το έργο δεν κλείνουν οι χώροι στάθμευσης που υπάρχουν στην περιοχή, θα συνεχίσει να υπάρχει πρόσβαση, λέγοντας ότι ο Δήμος προσπαθεί να εξεύρει λύσεις και άλλους χώρους στάθμευσης για πολυκατοικίες με γραφεία, οι ένοικοι και οι υπάλληλοι των οποίων δεν θα έχουν πρόσβαση σε υπόγειους χώρους στάθμευσης επί της Λεωφόρου Μακαρίου.

Πόροι έργου και διαπραγμάτευση με εργολάβο

Το όλο έργο για την αναβάθμιση της Λεωφόρου Μακαρίου, των παρόδων και της οδού Αναστάσιου Λεβέντη θα κοστίσει λίγο λιγότερο από 12 εκ ευρώ, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος, σημειώνοντας ότι πρόκειται για κονδύλια από την Κυπριακή Δημοκρατία, το Ταμείο Συνοχής και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ.

Ο κ. Γιωρκάτζης είπε ότι βρίσκονται σε διαπραγμάτευση με τον εργολάβο του έργου ώστε με μια μικρή αύξηση του κόστους, της τάξης του 7-8% στον προϋπολογισμό, να μειωθεί ο χρόνος του έργου κατά 12-15%.

Στο πλαίσιο αυτού του έργου, συμπλήρωσε, έχουν ολοκληρωθεί οι αναπλάσεις τεσσάρων δρόμων, “έχουν ευρωπαϊκό πλέον χαρακτήρα και ευελπιστούμε ότι όλο το εμπορικό κέντρο θα μοιάσει πλέον αυτό που βλέπετε σήμερα στην οδό Στασικράτους”.

Αναλυτικά οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

§ Οι οδοί Αγίας Ελένης, Γρηγορίου Ξενοπούλου, Μπουμπουλίνας και Ήρας μέχρι τη συμβολή τους με την οδό Στασάνδρου μετατρέπονται σε αμφίδρομα αδιέξοδα. Παράλληλα διατηρούνται οι υφιστάμενες θέσεις στάθμευσης των οδών Μπουμπουλίνας, Αγίας Ελένης και Γρηγορίου Ξενοπούλου. Ακυρώνονται οι κατά μήκος θέσεις των οδών Ήρας και τμήμα της Άννης Κομνηνής. Σημειώνεται ότι για την διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων στάθμευσης στις οδούς Αγίας Ελένης και Γρηγορίου Ξενοπούλου, θα πραγματοποιηθούν κατασκευαστικές εργασίες μείωσης του υφιστάμενου πεζοδρομίου για διαπλάτυνση του υφιστάμενου δρόμου. Θα παραμείνουν οι θέσεις στάθμευσης στην μια πλευρά τους

§ Τμήμα της οδού Άννης Κομνηνής θα παραμείνει κλειστό, από τη Λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου μέχρι πριν τη συμβολή της με οδό Φιλιππίας. Η οδός Άννης Κομνηνής θα παραμείνει μονόδρομος και παράλληλα θα πραγματοποιηθεί προσωρινή μονοδρόμηση της οδού Φιλιππίας με φορά προς την οδό Κρήτης, προκειμένου να επιτευχθεί απρόσκοπτη αριστερόστροφη κίνηση προς την οδό Στασάνδρου.

§ Στην οδό Κρήτης θα διατηρηθεί η υφιστάμενη κατάσταση (μονόδρομος με φορά προς την οδό Στασάνδρου.

§ Ως βασική παρακαμπτήρια κίνηση από το νότο προς την Λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου θα αποτελεί η διαδρομή από Λεωφόρο Διγενή Ακρίτα προς οδό Κρήτης προς οδό Στασάνδρου με προορισμό το ανοιχτό κομμάτι της Λεωφ. Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’. Σημειώνεται ότι παράλληλη διοχέτευση κίνησης ως παρακαμπτήρια οδός μπορεί να χρησιμοποιείται και η οδός Κυπράνορος (παράλληλη της οδού Κρήτης με μονόδρομη κατεύθυνση προς την οδό Στασάνδρου).

§ H αντίστροφη παρακαμπτήρια κίνηση θα είναι από το ανοιχτό κομμάτι της Λεωφ. Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ στις οδούς Στασάνδρου – Πινδάρου, με τελική κατεύθυνση την Λεωφόρο Διγενή Ακρίτα, μέσω Ευγενίας Θεοδότου.

Διαβάστε επίσης