Site icon Hallocy

Αγία Σοφία: Επιταχύνονται οι εργασίες – Ξηλώθηκε η ταμπέλα του μουσείου [vids]

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τις 24 Ιουλίου, ημέρα, που όπως έχει ανακοινώσει ο Ταγίπ Ερντογάν, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία. Οι εργασίες μετατροπής της σε τζαμί είναι πυρετώδεις, με τεχνικά συνεργεία να αρχίζουν από το θόλο στο εξωτερικό του μνημείου. Ήδη έγινε και η «αποκαθήλωση» της ταμπέλας που έγραφε «Μουσείο Αγίας Σοφίας».

Παρών ήταν ο διευθυντής της ασφάλειας Κωνσταντινούπολης, Ζαφέρ Ακτάς, ο οποίος δήλωσε ότι «ήρθαμε εδώ σήμερα για να επιθεωρήσουμε τα μέτρα ασφαλείας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες μας στις 24 Ιουλίου θα μπορέσουν να προσευχηθούν άνετα και ειρηνικά». Τις εικόνες με τις εργασίες και όλες τις αλλαγές στην Αγία Σοφία μεταδίδουν συνεχώς τα τουρκικά ΜΜΕ.

Το ξήλωμα της ταμπέλας

Bild: Ο Ερντογάν σκοπεύει να κάνει κήρυγμα
Την ίδια ώρα, το σχέδιο του Ταγίπ Ερντογάν αποκαλύπτει η εφημερίδα Bild για τις 24 Ιουλίου. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα που επικαλείται διπλωματικούς κύκλους, αντί να ηγηθεί της προσευχής ο Ερντογάν θα κάνει κήρυγμα. Και το κήρυγμα θα έχει έναν και μόνο σκοπό, όπως αναφέρει το δημοσίευμα. Να ανεβάσει την δημοτικότητά του.

Κουρτίνες και σύστημα συσκότισης θα καλύψουν τις εικόνες
Το ζήτημα της κάλυψης των ψηφιδωτών και αγιογραφιών μέσα στην Αγία Σοφία κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής προσευχής απασχολεί έντονα την κυβέρνηση. Το θέμα απασχόλησε μάλιστα και τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος Ερντογάν τη Δευτέρα 13 Ιουλίου, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Χουριέτ».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να είπε ότι «οι εικόνες θα καλύπτονται μόνο κατά τη διάρκεια της λατρείας. Και υπάρχουν δύο μέθοδοι για αυτό. Η μία είναι να καλυφθούν με μια κουρτίνα, αλλά ερευνούμε αν έχουν αναπτυχθεί νέες τεχνικές. Και η δεύτερη είναι, όπως σε ορισμένα μουσεία στην Ευρώπη υπάρχουν συστήματα συσκότισης που χρησιμοποιούνται για μια ορισμένη περίοδο χωρίς να καταστρέψουν το έργο τέχνης, να φέρουμε και να χρησιμοποιήσουμε κι εμείς τον ίδιο τρόπο».

Exit mobile version