Site icon Hallocy

Επίδομα αγοράς και επισκευής ποδηλάτου – Πάει πρόταση στο υπουργικό

Η πανδημική κρίση εκτόξευσε τη χρήση ποδηλάτου και στην Κύπρο, ειδικά τις μέρες της καραντίνας. Μάλιστα τις πρώτες μέρες μετά την άρση των περιορισμών διακίνησης, ο κόσμος έξω από τα ποδηλατάδικα έκανε ουρές, είτε για να κάνει σέρβις το ποδήλατό του, είτε για να αγοράσει καινούργιο. Αυτό το timing θέλησε να «εκμεταλλευτεί» ο υπουργός Μεταφορών, ο οποίος μαζί με τους τεχνοκράτες του υπουργείου του ετοιμάζει, και πολύ σύντομα θα καταθέσει, πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο με μία σειρά κινήτρων και μέτρων για εδραίωση της ποδηλατοκίνησης στη χώρα μας.

Ο κ. Καρούσος πιστεύει ότι μπορεί και η Κύπρος να αποκτήσει κουλτούρα ποδηλάτου, ειδικά όταν καταστεί δύσκολη η διακίνηση με ΙΧ. Ο κ. Καρούσος ξέρει τι λέει γιατί είναι και ο ίδιος ποδηλάτης. Το χρησιμοποιούσε ενόσω ήταν δήμαρχος Αγίας Νάπας, περισσότερο για άθληση παρά για διακίνηση, ενώ εντός των επόμενων ημερών ετοιμάζεται να παραλάβει δύο ηλεκτρικά ποδήλατα, ένα για τον ίδιο και ένα για τη συνοδεία του, ώστε να διακινείται με το ποδήλατο σε υποχρεώσεις που θα έχει σε κοντινή απόσταση από το υπουργείο.

Μιλώντας στον «Π» ανέφερε πως μετά από μελέτη έχει επιλεγεί μία σειρά από μέτρα και δράσεις που θα ενταχθούν στην ολοκληρωμένη πρόταση προς το Υπουργικό. Μέτρα που είναι εφικτό να υλοποιηθούν και το κόστος των οποίων θα είναι αμελητέο σε σχέση με το όφελος που θα προσφέρουν.

Επιδότηση

Το πρώτο μέτρο αφορά τη μερική επιχορήγηση της αγοράς ποδηλάτου και της συντήρησης για την επισκευή του. Το συνολικό ποσό που θα μπει στον προϋπολογισμό, εάν περάσει η πρόταση, θα ανέλθει στις 300 χιλ. ευρώ. Η επιχορήγηση της συντήρησης θα κυμαίνεται από 50 έως 100 ευρώ και της αγοράς ποδηλάτου δεν θα ξεπερνά τα 300 ευρώ. Όπως μας ενημέρωσε ο υπουργός, παρόμοια κίνητρα εφάρμοσαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στη Γαλλία, όπως διαβάζουμε στο Euronews, υιοθέτησαν από τον περασμένο Μάιο ένα έκτακτο επίδομα για επισκευές ποδηλάτων ύψους 50 ευρώ, πιστεύοντας πως το ποδήλατο αποτελεί μία «πραγματική λύση μετακίνησης». Στους Γάλλους προσφέρονται επίσης δωρεάν μαθήματα ασφαλούς ποδηλασίας.

Ποδηλατοστάσεις

Άλλα μέτρα τα οποία θα προωθηθούν στο ίδιο πακέτο, είναι η ενίσχυση της σηματοδότησης του οδικού δικτύου ώστε να προσφέρεται μεγαλύτερη ασφάλεια για τους ποδηλάτες, η δημιουργία υποδομών, όπως χώροι στάθμευσης ποδηλάτων, αλλά και ποδηλατοστάσεις, όπως τις αποκάλεσε ο κ. Καρούσος. Δηλαδή, χώροι δίπλα από στάσεις λεωφορείων όπου θα μπορεί κάποιος να αφήνει το ποδήλατό του και να μπει στο λεωφορείο για να πάει στη δουλειά του. Θα δημιουργηθεί επίσης ένας χάρτης ποδηλατικών υποδομών, με τις ποδηλατολωρίδες εντός πόλεων και τους χώρους στάθμευσης ποδηλάτων που θα είναι διαθέσιμος στον κάθε χρήστη μέσω mobile application. «Πιστεύω ότι υπάρχει και διάθεση από τους πολίτες, αλλά και υποδομές, για χρήση του ποδηλάτου. Μένει να δώσουμε κάποια κίνητρα», σημείωσε ο υπουργός Μεταφορών.

Ένα άλλο μέτρο το οποίο θα προωθηθεί, είναι η καθιέρωση μιας μέρας την εβδομάδα για χρήση ποδηλάτου εντός πόλεων, κατά την οποία κάποιες περιοχές θα κλείνουν για τα αυτοκίνητα και θα επιτρέπεται μόνο η χρήση ποδηλάτου. Μία τέτοια περιοχή είναι το κέντρο της παλιάς πόλης όπου υπάρχει και σχετικό αίτημα από πολίτες, αλλά και ο δήμαρχος κ. Γιωρκάτζης δείχνει, εκτιμά ο κ. Καρούσος, έτοιμος για μια τέτοια απόφαση.

Τέλος, ο υπουργός είναι πεπεισμένος ότι τέτοιες πολιτικές συμβάλλουν και στη μείωση των εκπομπών θερμοκηπιακών αερίων.

politis.com.cy

Exit mobile version