Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου

Δεν ανοίγουν τα σχολεία, προειδοποιεί το προσωπικό

Εάν δεν διορθωθούν οι στρεβλώσεις που παρατηρούνται σε θέματα του εργασιακού του καθεστώτος, το Βοηθητικό Γραμματειακό Προσωπικό (ΒΓΠ) των δημοτικών σχολείων, ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να αρχίσει η νέα σχολική χρονιά. Αυτό αναφέρει σε υπόμνημα που κατέθεσε στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής η Ομάδα Πρωτοβουλίας ΒΓΠ, σημειώνοντας παράλληλα πως αν δεν βρεθούν λύσεις: α) θα απέχει από οποιαδήποτε καθήκοντα πέραν του καθηκοντολογίου του, β) θα επιμείνει στη διερεύνηση της καταγγελίας που υπέβαλε στην επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σχετικά με διαρροή προσωπικών δεδομένων σε δημοτικά σχολεία, και γ) θα καταγγείλει την Κυπριακή Δημοκρατία για μη εφαρμογή της νομοθεσίας για προστασία προσωπικών δεδομένων, αλλά και για μη συμμόρφωση με οδηγίες για τις διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Το ζήτημα με το εργασιακό καθεστώς των περίπου 300 εργαζομένων ως ΒΓΠ σε δημοτικά σχολεία απασχόλησε και στο πρόσφατο παρελθόν την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, με τους εμπλεκόμενους φορείς να ζητούν από τα υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών να υποβάλουν σχετικές πιστώσεις ούτως ώστε να διορθωθούν τα προβλήματα που παρατηρούνται. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έγινε κάτι τέτοιο με φορείς να επιρρίπτουν ευθύνες στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο επικαλούμενο την πανδημία, δεν υπέβαλε σχετικό σημείωμα στο υπουργείο Οικονομικών. Στο υπουργείο Παιδείας απευθύνθηκε και η επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Ειρήνη Λοϊζίδου – Νικολαΐδου, καθώς προέβη σε συγκεκριμένες συστάσεις, δίνοντας του μάλιστα, προθεσμία τοποθέτησης μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Η εμπλοκή της Επιτρόπου στο όλο ζήτημα προέκυψε έπειτα από καταγγελία που δέχθηκε με βάση την οποία, σύμφωνα με τους όρους και τις συνθήκες εργοδότησης ΒΓΠ δημοτικών σχολείων, «το ΒΓΠ έρχεται καθημερινά σε επαφή και επεξεργάζεται απλά και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα στη σχολική μονάδα όπου υπηρετεί μέσω διαφόρων πράξεων επεξεργασίας, όπως παραλαβή/ καταχώρηση/ αποστολή αλληλογραφίας, τήρηση μητρώου, καταχωρήσεις, διεκπεραίωση εγγραφών μαθητών, καταχώρηση στοιχείων μαθητών στο μαθητολόγιο και μητρώο, και δακτυλογραφική εργασία όπως πρακτικά και αλληλογραφία».

Στο πλαίσιο της συζήτησης έγινε λόγος ακόμα και για φύλαξη προσωπικών δεδομένων παιδιών σε «ανοικτά» προγράμματα, με τα πυρά να στρέφονται στο υπουργείο Παιδείας ότι στο τέλος της μέρας, αναθέτονται τα δεδομένα αυτά σε προσωπικό που δεν είναι υπό την ευθύνη του. Κι αυτό διότι, το ΒΓΠ είναι υπό τις Σχολικές Εφορείες.

Στο σημείο αυτό τέθηκε εκ νέου η ανάγκη αναβάθμισης του ΒΓΠ, η επιμόρφωση και η αξιολόγηση του. Μεταξύ των πάγιων αιτημάτων του είναι:

>> Η απασχόληση του να γίνει 12μηνη (τώρα είναι 10μηνη).

>> Μονιμοποίηση στη βάση ενός συγκεκριμένου σχεδίου υπηρεσίας.

>> Αναγνώριση της προϋπηρεσίας του και παραχώρηση όλων των ωφελημάτων.

>> Καθορισμός ενός εργοδότη και συγκεκριμένων όρων εργασίας και καθηκόντων.

>> Επέκταση ωραρίου στις 38 περιόδους εβδομαδιαίως για όλες τις σχολικές μονάδες (τώρα είναι ανάλογος ο χρόνος με τον αριθμό μαθητών).

>> Εξυπηρέτηση μίας σχολικής μονάδας (όχι δύο κύκλων, ούτε νηπιαγωγείων στην περιοχή).

Δημιουργία συντεχνίας

Στις 9 Ιουλίου 2020 υποβλήθηκε στον έφορο Συντεχνιών, καταστατικό της νεοσυσταθείσας Παγκύπριας Συντεχνίας Βοηθητικού Γραμματειακού Προσωπικού Δημόσιων Δημοτικών Σχολείων και Δημόσιων Νηπιαγωγείων, υπό την προεδρία της Φάνης Παπαβασιλείου. Επίσημα, η συντεχνία ζητά:

>> Μονιμοποίηση και τερματισμό της σύναψης διαδοχικών συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου.

>> Αναδιάρθρωση της μισθοδοσίας στις ανάλογες κλίμακες και τις απαιτούμενες προσαυξήσεις.

>> Απάλειψη δυσμενούς μεταχείρισης και διαχωρισμού σε υπαλλήλους πολλών ταχυτήτων και κατηγοριών.

>> Ένταξη στο ταμείο προνοίας και σε ένα αξιοπρεπές σχέδιο συνταξιοδότησης.

>> Διασαφήνιση των όρων εργασίας και δη εκείνου που αναφέρει «και οτιδήποτε ανατεθεί από τον διευθυντή χωρίς να περιορίζει τον ρόλο και τις ευθύνες του».

>> Ενιαία πολιτική αντιμετώπισης από όλες τις Σχολικές Εφορείες/ Κοινοτικές Αρχές

>> Συμμόρφωση με ρήτρες σχετικών ευρωπαϊκών διατάξεων

Σημειώνεται ότι ο θεσμός του ΒΓΠ δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 2007 και σταδιακά το προσωπικό εντάχθηκε (το 2011) στην αρχική κλίμακα Ε5 με την οποία δεν συμφωνεί καθώς αυτή αναφέρεται σε χειρωνακτική εργασία και κλητήρες. Εδώ και εννέα χρόνια παραμένει καθηλωμένο στην εν λόγω κλίμακα.

«Όλα καταλήγουν στο γραφείο της γραμματέως»

Στον φόρτο εργασίας που έχουν καθημερινά αναφέρθηκαν μέλη ΒΓΠ, εξηγώντας στην Επιτροπή Παιδείας τα πολλά και διαφορετικά καθήκοντά που καλούνται να διεκπεραιώσουν και μάλιστα τα οποία τους αναθέτουν διάφοροι φορείς, όπως Σχολικές Εφορείες, υπουργείο Παιδείας, διευθυντές σχολείων και εκπαιδευτικοί. «Όλα καταλήγουν στο γραφείο της γραμματέως. Τα πάντα πάνε εκεί», επεσήμανε χαρακτηριστικά μέλος ΒΓΠ σχολείου. Άλλο μέλος ανέφερε πως το 90% της δουλειάς που έχουν να διεκπεραιώσουν έχει να κάνει με ζητήματα του υπουργείου Παιδείας, το οποίο όμως δηλώνει πως «δεν είναι ο εργοδότης του».

.philenews.com

Διαβάστε επίσης