Site icon Hallocy

Βηρυτός: Πάνω από 100 οι νεκροί, περίπου 4.000 τραυματίες και πολλοί αγνοούμενοι

Ώρα 9:17, Τετάρτη – Σωστικά συνεργεία συνέχιζαν το πρωί να αναζητούν επιζώντες σε μια θάλασσα από συντρίμμια μετά τις ισχυρές εκρήξεις οι οποίες συγκλόνισαν χθες το απόγευμα την πρωτεύουσα του Λιβάνου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 78 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι σχεδόν 4.000, σύμφωνα με τις λιβανέζικες αρχές, οι οποίες προειδοποιούν πως ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να γίνει ακόμη πιο βαρύς μέσα στην ημέρα.

Οι εκρήξεις σε αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού όπου βρίσκονταν επικίνδυνα υλικά προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές, βύθισαν στο πένθος την πρωτεύουσα του Λιβάνου – χώρας που ήδη πλήττεται σκληρά από τη βασανιστική, παρατεταμένη οικονομική κρίση και την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο λιβανέζος πρόεδρος Μισέλ Αούν τόνισε χθες βράδυ ότι 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή βομβών, είχαν αφεθεί για «χρόνια» σε αποθήκη στο λιμάνι χωρίς να εφαρμόζεται κανένα μέτρο ασφαλείας, γεγονός που χαρακτήρισε «απαράδεκτο».

Το υπουργικό συμβούλιο έχει συγκληθεί εκτάκτως και στη συνεδρίασή του σήμερα αναμένεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Δεν έχει ανακοινωθεί, επίσημα τουλάχιστον, τι ακριβώς προκάλεσε τις εκρήξεις. Πηγή προσκείμενη στις λιβανέζικες υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσε πως πιθανόν οφείλονταν σε ηλεκτροσυγκόλληση που γινόταν για να κλείσει τρύπα στην αποθήκη όπου ήταν αποθηκευμένο το νιτρικό αμμώνιο.

Για «τεράστια καταστροφή» μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Μαγιαντίν ο επικεφαλής της Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στον Λίβανο, ο Τζορτζ Κετάνι.

Ώρες μετά τις εκρήξεις, που σημειώθηκαν περί τις 18:00 (τοπική ώρα και ώρα Κύπρου), συνέχιζε να καίει πυρκαγιά στην περιοχή του λιμανιού, γεμίζοντας πορτοκαλί καπνό τον ουρανό της Βηρυτού, ενώ ο ήχος των κινητήρων ελικοπτέρων του στρατού και των σειρήνων των ασθενοφόρων συνεχιζόταν σχεδόν ασταμάτητα.

Στους μεγαλύτερους σε ηλικία κατοίκους της πρωτεύουσας του Λιβάνου, η καταστροφή ανακάλεσε τις μνήμες του εμφυλίου πολέμου (1975-1990) και των επακόλουθών του, όταν η πόλη βίωνε σφοδρούς βομβαρδισμούς, εκρήξεις αυτοκινήτων παγιδευμένων με εκρηκτικά, ισραηλινές επιδρομές…

Ορισμένοι κάτοικοι νόμισαν ότι είχε γίνει σεισμός. Σεισμολόγοι του USGS χαρακτήρισαν την ισχυρότερη έκρηξη ισοδύναμη με σεισμό 3,3 βαθμών.

Ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ διεμήνυσε ότι οι αρχές θα διενεργήσουν διεξοδική έρευνα για να εντοπιστούν οι υπαίτιοι για την έκρηξη σε αυτή την «επικίνδυνη» αποθήκη και να «πληρώσουν το τίμημα» για τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους.

Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Χαμάντ Χασάν δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι ο απολογισμός των θυμάτων των ισχυρών εκρήξεων έφθασε αργά χθες τους τουλάχιστον 78 νεκρούς και σχεδόν 4.000 τραυματίες.

«Υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι. Άνθρωποι ψάχνουν στα επείγοντα τους αγαπημένους τους και είναι δύσκολη η αναζήτηση αυτή μέσα στη νύχτα διότι έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση», είπε ο Χασάν.

Η καταστροφή στη Βηρυτό σημειώθηκε τρεις ημέρες προτού δικαστήριο που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ εκδώσει την ετυμηγορία του στη δίκη τεσσάρων υπόπτων, που συνδέονται με το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, για τη βομβιστική επίθεση στην οποία σκοτώθηκε ο τότε πρωθυπουργός Ράφικ αλ Χαρίρι και άλλοι 21 άνθρωποι το 2005. Η επίθεση εκείνη είχε γίνει σε περιοχή που απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Βηρυτού.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ότι το Ισραήλ – το οποίο έχει εμπλακεί επανειλημμένα σε πόλεμο με τον Λίβανο – δεν έχει καμία σχέση με την καταστροφή και πρόσθεσαν ότι η χώρα τους είναι έτοιμη να προσφέρει ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια.

Τη βοήθειά τους προσέφεραν επίσης το Ιράν – που διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τη Χεζμπολάχ – και η Σαουδική Αραβία, δύο χώρες που ανταγωνίζονται για επιρροή στον Λίβανο και στην περιοχή, καθώς και αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε χθες Τρίτη στον Λευκό Οίκο, που ήταν κυρίως αφιερωμένη στις προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «φρικτή επίθεση» τις εκρήξεις στη Βηρυτό, μιλώντας περί έκρηξης «μιας βόμβας κάποιου είδους» επικαλούμενος αξιωματούχους, ειδικούς και στρατηγούς. Ωστόσο, δύο αξιωματούχοι της κυβέρνησής του, που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, σημείωσαν πως τα πρώτα στοιχεία έρχονται σε αντίθεση με την εκτίμηση του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα πως επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια.

Εκρήξεις στη Βηρυτό: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί

Ξεπερνούν τους 100 οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των εκρήξεων χθες το απόγευμα στη Βηρυτό, γνωστοποίησε η Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στον Λίβανο.

Μέλη του προσωπικού της πρεσβείας της Γερμανίας στον Λίβανο μεταξύ των τραυματιών

Μέλη του προσωπικού της πρεσβείας της Γερμανίας στον Λίβανο τραυματίστηκαν στις ισχυρές εκρήξεις που συγκλόνισαν χθες Τρίτη το λιμάνι της Βηρυτού, ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Έχουμε επίσης τραυματίες μεταξύ του προσωπικού της πρεσβείας. Λαμβανομένων υπόψη των εκτεταμένων ζημιών στην αστική ζώνη της Βηρυτού, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε προς το παρόν το ενδεχόμενο και άλλοι Γερμανοί υπήκοοι να είναι μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών”, εξηγείται σε ανακοίνωση της γερμανικής διπλωματίας.

Το κτίριο της πρεσβείας της Γερμανίας, όχι μακριά από το λιμάνι της Βηρυτού, υπέστη ζημιές, χωρίς η σοβαρότητά τους “να μπορεί ακόμη να αποτιμηθεί προς το παρόν”, διευκρίνισε το γερμανικό ΥΠΕΞ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, διαμέσου της εκπροσώπου της Ουλρίκε Ντέμερ, δήλωσε “σοκαρισμένη” μετά την καταστροφή στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Εξέφρασε τα συλλυπητήριά της σε “αυτούς που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα” και ευχήθηκε “ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες”. Ακόμη, η καγκελάριος Μέρκελ υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή της θα προσφέρει “υποστήριξη στον Λίβανο”, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Η Βρετανία προσφέρει τη βοήθειά της στον Λίβανο, Βρετανοί διπλωμάτες τραυματίστηκαν

Το Ηνωμένο Βασίλειο εξέφρασε τη βούλησή του να βοηθήσει τον Λίβανο μετά τις πολύ ισχυρές εκρήξεις στη Βηρυτό οι οποίες στοίχισαν τη ζωή μέχρι στιγμής σε 78 ανθρώπους και τραυμάτισαν σχεδόν 4.000, συμπεριλαμβανομένων μελών του βρετανικού διπλωματικού προσωπικού, που πάντως δεν θεωρείται ότι κινδυνεύει η ζωή τους.

“Οι φωτογραφίες και τα βίντεο από τη Βηρυτό απόψε συγκλονίζουν”, ανέφερε μέσω Twitter ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, διαβεβαιώνοντας ότι οι “όλες σκέψεις του και οι προσευχές του” αφορούν τα θύματα της καταστροφής.

“Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να προσφέρει την υποστήριξή του με όλους τους πιθανούς τρόπους”, και “στους Βρετανούς υπηκόους που είναι μεταξύ των πληγέντων”, πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του, ο Ντόμινικ Ράαμπ, εξέφρασε από την πλευρά του την “αλληλεγγύη” του ΗΒ στον λαό του Λιβάνου, διαβεβαιώνοντας επίσης ότι η βρετανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη “να προσφέρει τη βοήθεια και την υποστήριξή της” στη Βηρυτό και “στους Βρετανούς υπηκόους” στη χώρα αυτή.

Εκπρόσωπος των υπηρεσιών του ανέφερε πως “μικρός αριθμός” των υπαλλήλων της πρεσβείας της Βρετανίας τραυματίστηκε και δέχθηκε ιατρικές περιποιήσεις, πάντως δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή κάποιου μέλους της βρετανικής διπλωματικής αποστολής. “Πρόκειται για μια κατάσταση που εξελίσσεται γρήγορα και την παρακολουθούμε από κοντά”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις και συμπλήρωσε πως “είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε προξενική συνδρομή σε Βρετανούς υπηκόους που επλήγησαν” με οποιονδήποτε τρόπο.

Τα νοσοκομεία της Βηρυτού είχαν κορεστεί χθες βράδυ από την πλημμύρα των τραυματιών που διακομίστηκαν σε αυτά μετά τις εκρήξεις, οι οποίες συγκλόνισαν την πρωτεύουσα του Λιβάνου χθες περί τις 18:00 (τοπική ώρα). Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ δήλωσε νωρίτερα ότι οι εκρήξεις οφείλονταν κυρίως στην πυροδότηση ποσότητας 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που όμως χρησιμοποιείται επίσης για την κατασκευή βομβών, που βρίσκονταν ουσιαστικά παρατημένη σε αποθήκη στο λιμάνι.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Γαλλική βοήθεια στο Λίβανο στέλνει ο Μακρόν

Η κυβέρνηση της Γαλλίας θα στείλει στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και “πολλούς τόνους υγειονομικού υλικού” στη Βηρυτό, την πρωτεύουσα του Λιβάνου η οποία συγκλονίστηκε χθες από δύο ισχυρές εκρήξεις που άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 78 νεκρούς, σχεδόν 4.000 τραυματίες και εκτεταμένες υλικές καταστροφές, γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μέσω Twitter.

“Εντατικολόγοι θα μεταβούν επίσης στη Βηρυτό το ταχύτερο δυνατόν για να ενισχύσουν τα νοσοκομεία. Η Γαλλία ήδη άρχισε” να στέλνει γιατρούς, πρόσθεσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.

Ο πρόεδρος Μακρόν διαβεβαίωσε χθες βράδυ τον Λιβανέζο ομόλογό του Μισέλ Αούν ότι η Γαλλία θα προσφέρει υποστήριξη στη χώρα του και θα στείλει “μέλη σωστικών συνεργείων και μέσα” στη Βηρυτό. Κατά τη διάρκεια συνδιάλεξης τους, εξέφρασε “την υποστήριξη του ιδίου και της Γαλλίας στον λιβανέζικο λαό”, ανέφερε το Ελιζέ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε χθες βράδυ.

Είναι καθ’ οδόν σωστικά συνεργεία και μέσα προς τον Λίβανο, πρόσθεσε η προεδρία της Γαλλίας, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Νωρίτερα χθες, ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την “αδελφική αλληλεγγύη” της χώρας του στους Λιβανέζους μετά την καταστροφή, διαβεβαιώνοντας πως “η Γαλλία στέκεται στο πλευρό του Λιβάνου.

Πάντα”, σε μήνυμά του, συνταγμένο στα γαλλικά και στα αραβικά, που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ώρα 3:30, Τετάρτη – Το Al Jazeera μεταδίδει ότι σύμφωνα με τις αρχές του Λιβάνου, οι νεκροί από τις εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού είναι 78 και οι τραυματίες πάνω από 4000.

Ώρα 22:55, Τρίτη – Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου, οι νεκροί από τις απογευματινές εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού έχουν φθάσει τους 50, οι μέχρι στιγμής τραυματίες είναι περίπου 3000, ενώ υπάρχουν πολλοί εγκλωβισμένοι κάτω από τα συντρίμμια. Συνεχίζεται το τιτάνιο έργο των διασωστών.

Σημειώνεται ότι το σενάριο της τρομοκρατίας φαίνεται να απομακρύνεται, για την ώρα τουλάχιστον, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών του Λιβάνου ξεκαθάρισε ότι το τραγικό περιστατικό προκλήθηκε από νιτρικό αμμώνιο ενώ υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Λιβάνου υπογράμμισε ότι οι ισχυρές εκρήξεις οφείλονται σε εκρηκτικές ύλες που είχαν κατασχεθεί και φυλάσσονταν εδώ και χρόνια σε αποθήκη.

Αξιοσημείωτα μεγάλο είναι το κύμα συμπαράστασης που φτάνει από όλο τον κόσμο, ενώ συνεχώς στέλνονται μηνύματα στήριξης από κυβερνήσεις. Η τραγωδία στη Βηρυτό έχει συγκλονίσει ολόκληρο τον πλανήτη, με τα μεγαλύτερα διεθνή πρακτορεία να σημειώνουν ότι εκτυλίσσεται σε μια περίοδο που η οικονομία της χώρας έχει καταβαραθρωθεί.

Ώρα 21:59, Τρίτη – Τουλάχιστον 30 είναι οι νεκροί και 3.000 οι τραυματίες από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα το απόγευμα στο λιμάνι της Βηρυτού, σύμφωνα με μια προκαταρκτική εκτίμηση που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού είχε δηλώσει λίγα λεπτά νωρίτερα ότι οι τραυματίες στην πόλη ξεπερνούν τους 2.200 και είναι δεδομένο ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τοπικά ΜΜΕ έδειχναν εικόνες ανθρώπων, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν κάτω από ερείπια, κάποιοι τραυματισμένοι μετά τις τεράστιες εκρήξεις.

Πηγή ασφαλείας επιβεβαίωσε ότι δύο εκρήξεις σημειώθηκαν στην περιοχή του λιμανιού της πόλης, της μεγαλύτερης αστικής περιοχής του Λιβάνου, προκαλώντας τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων.

Οι ισχυρές εκρήξεις που συγκλόνισαν σήμερα το λιμάνι της Βηρυτού ενδέχεται να οφείλονται σε «εκρηκτικές ύλες» που είχαν κατασχεθεί και φυλάσσονταν «εδώ και χρόνια» σε μια αποθήκη, εκτιμά ένας υψηλόβαθμο στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου.

«Φαίνεται ότι υπήρχε μια αποθήκη που περιείχε υλικά τα οποία είχαν κατασχεθεί εδώ και χρόνια και φαίνεται ότι επρόκειτο για άκρως εκρηκτικές ύλες», είπε ο γενικός διευθυντής της Γενικής Ασφάλειας, Αμπάς Ιμπραχίμ, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους της τηλεόρασης ενώ κατευθυνόταν στο σημείο της καταστροφής.

«Οι αρμόδιες υπηρεσίες διενεργούν έρευνα, θα μας πουν ποια ήταν ή φύση του συμβάντος», πρόσθεσε.

Η περιοχή του λιμανιού έχει αποκλειστεί από τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες επιτρέπουν πρόσβαση μόνο σε ασθενοφόρα, πυροσβεστικά οχήματα και σε συγγενείς ανθρώπων, οι οποίοι εργάζονταν στην περιοχή που έχει πληγεί.

Μια τεράστια πυρκαγιά μαινόταν στο λιμάνι

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο οποίος βρέθηκε επί τόπου είπε ότι όλα τα καταστήματα στην εμπορική συνοικία Χάμρα έχουν υποστεί ζημιές, ολόκληρες βιτρίνες έχουν καταστραφεί, παράθυρα έχουν θρυμματιστεί και πολλά αυτοκίνητα έχουν καταστραφεί.

Τραυματίες περπατούσαν στους δρόμους, ενώ έξω από το Ιατρικό Κέντρο Κλεμενσό δεκάδες τραυματίες πολλοί εξ αυτών καλυμμένοι στο αίμα, προσπαθούσαν να εισαχθούν στο κέντρο, περιλαμβανομένων και παιδιών.

Κατεστραμμένα αυτοκίνητα έχουν εγκαταλειφθεί στο δρόμο με τους αερόσακους να έχουν ενεργοποιηθεί.

Ένα τεράστιο σύννεφο μαύρου καπνού καλύπτει ολόκληρη την περιοχή του λιμανιού, είπε ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Ο ήχος από τις εκρήξεις έγινε αισθητός σε ολόκληρη την πόλη και ακόμα πιο μακριά και υπήρξε διακοπή ρεύματος σε ορισμένες περιοχές.

Οι εκρήξεις συνέβησαν μια περίοδο που ο Λίβανος υποφέρει από την χειρότερη οικονομική κρίση εδώ και δεκαετίες, η οποία έχει βυθίσει σχεδόν τον μισό πληθυσμό στη φτώχεια. Συνέβησαν επίσης καθώς ο Λίβανος αναμένει την απόφαση δικαστηρίου την Παρασκευή για την δολοφονία το 2005 του πρώην Πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, ο οποίος σκοτώθηκε σε μια βομβιστική επίθεση με φορτηγό.

Τέσσερα φερόμενα ως μέλη του Σιιτικού Μουσουλμανικού φονταμεταλιστικού κινήματος Χεζμπολάχ δικάζονται ερήμην σε δικαστήριο στην Ολλανδία για την έκρηξη αυτοκτονίας, η οποία είχε προκαλέσει το θάνατο του Χαρίρι και ακόμα 21 ανθρώπων.

Η ένταση μεταξύ του Λιβάνου και του γειτονικού Ισραήλ βρίσκεται επίσης στα ύψη μετά που το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι αντιμετώπισε προσπάθεια διείσδυσης ως και πέντε οπλισμένων μελών της Χεζμπολάχ, ισχυρισμό τον οποίο η τελευταία αρνείται.

Εθνική καταστροφή… Χιροσίμα

Ο κυβερνήτης της Βηρυτού Μαρουάν Αμπούντ χαρακτήρισε «εθνική καταστροφή» παρόμοια με τους βομβαρδισμούς στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, την έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα στο λιμάνι της πρωτεύουσας και είχε ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί σχεδόν η μισή πόλη.

Ο Αμπούντ είπε ότι έχει χαθεί η επικοινωνία με μια ομάδα πυροσβεστών που είχε σπεύσει στο σημείο της καταστροφής. «Μια ομάδα 10 ανθρώπων έφτασε στο σημείο. Αυτό που συνέβη είναι παρόμοιο με αυτό που έγινε στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Έφτασαν εκεί και εξαφανίστηκαν. Είναι εθνική καταστροφή για τον Λίβανο. Δεν ξέρουμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε αυτό», πρόσθεσε.

Περισσότερες από 30 ομάδες διασωστών βοηθούν τους τραυματίες, μετέδωσε το πρακτορείο NNA, επικαλούμενο πηγές του Ερυθρού Σταυρού.

Η ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στις 17.11, τοπική ώρα (και ώρα Κύπρου). Είχε προηγηθεί μια μικρότερης ισχύος και πέντε λεπτά αργότερα αναδύθηκε μαύρος και λευκός καπνός. Μετά την έκρηξη, μια στήλη κόκκινου καπνού υψώθηκε στον ουρανό.

«Αισθάνθηκα σαν να γινόταν σεισμός και μετά, ακολούθησε η τεράστια ανάφλεξη και τα τζάμια έσπασαν. Ήταν πιο ισχυρή έκρηξη από εκείνη που σκότωσε τον (πρώην πρωθυπουργό) Ραφίκ Χαρίρι το 2005», είπε μια Λιβανέζα κάτοικος στο κέντρο της πόλης.

Συγκαλείται εκτάκτως το Ανώτατο Συμβούλιο Αμυνας

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν συγκάλεσε εκτάκτως το Ανώτατο Συμβούλιο Αμυνας, μετά τις βίαιες εκρήξεις που συγκλόνισαν το απόγευμα το λιμάνι της Βηρυτού. Ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ κήρυξε εθνικό πένθος για αύριο, στη μνήμη των θυμάτων της έκρηξης.

Μεταξύ των τραυματιών είναι και ο Ναζάρ Ναζαριάν, ο γενικός γραμματέας του κόμματος Καταέμπ, μετέδωσε το Al Arabiya. Σύμφωνα με άλλο, τοπικό μέσο ενημέρωσης, το Lebanon24, ο Ναζαριάν έχει πέσει σε κώμα.

Exit mobile version