Site icon Hallocy

Έκρηξη στη Βηρυτό: Αγνόησαν προειδοποιήσεις – Έως 300.000 οι άστεγοι

Έως 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς στέγη στη Βηρυτό, ενώ όπως ανακοινώθηκε, η σύζυγος του Ολλανδού πρεσβευτή στον Λίβανο τραυματίστηκε σοβαρά από τις εκρήξεις στη Βηρυτό.

Συγκεκριμένα, έως 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς στέγη στη Βηρυτό μετά τις εκρήξεις που συγκλόνισαν το λιμάνι, δήλωσε ο κυβερνήτης της πρωτεύουσας Μαρουάν Αμπούντ, εκτιμώντας πως το κόστος των ζημιών θα ξεπεράσει τα τρία δισεκατομμύρια δολάρια.

“Έκανα μια περιοδεία στη Βηρυτό, οι ζημιές μπορεί να ανέρχονται από τρία έως πέντε δισεκατομμύρια δολάρια”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κυβερνήτης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αναμένει την εκτίμηση των ειδικών και των μηχανικών.

“Σχεδόν το 50% της Βηρυτού έχει καταστραφεί ή έχει υποστεί ζημιές” εκτίμησε, με 250.000 έως 300.000 ανθρώπους να έχουν μείνει άστεγοι.

Εξάλλου, ο Λίβανος διαθέτει πλέον αποθέματα σιτηρών για “λίγο λιγότερο” από έναν μήνα, μετά την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού που κατέστρεψε τα κεντρικά σιλό, δήλωσε στο Reuters ο Υπουργός Οικονομίας Ραούλ Νέχμε.

“Αναζητούμε αποθηκευτικούς χώρους”, είπε προσθέτοντας ότι ο Λίβανος χρειάζεται αποθέματα για τουλάχιστον τρεις μήνες για να υπάρξουν οι προϋποθέσεις διατροφικής ασφάλειας.

Η έκρηξη, η ισχυρότερη που σημειώθηκε ποτέ στην Βηρυτό, μετέτρεψε την περιοχή σε ερείπια αχρηστεύοντας το κεντρικό λιμάνι εισόδου για τις εισαγωγές ειδών διατροφής για τα έξι εκατομμύρια των κατοίκων του Λιβάνου.

Τα σιλό της Βηρυτού είχαν δυναμικότητα 120.000 τόνων σιτηρών, σύμφωνα με τον Αχμεντ Τάμερ, διευθυντή του λιμανιού της Τρίπολης, της δεύτερης σε μέγεθος πόλης της χώρας.

Το λιμάνι της Τρίπολης, το δεύτερο σε μέγεθος λιμάνι του Λιβάνου, δεν διαθέτει υποδομές αποθήκευσης, αλλά αποθέματα σιτηρών μπορούν να μεταφερθούν σε αποθήκες που απέχουν 2 χιλιόμετρα από το λιμάνι.

Δείτε σημερινό βίντεο με drone της Guardian, όπου αποτυπώνεται το μέγεθος της τραγωδίας:

Αμέλεια δείχνουν οι αρχικές έρευνες
Παράλληλα με τις προσπάθειες των αρχών για τη διάσωση των εγκλωβισμένων και τη στέγαση των αστέγων, εξελίσσονται και οι έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι αιτία της έκρηξης είναι η αδράνεια και αμέλεια ετών, σχετικά με την αποθήκευση εξαιρετικά εκρηκτικού υλικού στο λιμάνι της Βηρυτού. Ήδη από τις πρώτες ώρες μετά την έκρηξη, ο πρωθυπουργός και η προεδρία δήλωσαν χθες πως 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή βομβών, ήταν αποθηκευμένα επί έξι χρόνια στο λιμάνι χωρίς οποιαδήποτε μέτρα ασφαλείας.

«Είναι αμέλεια», δήλωσε η επίσημη πηγή στο Reuters και πρόσθεσε πως το θέμα της ασφαλούς αποθήκευσης είχε εγερθεί σε πολλές επιτροπές και δικαστές και «τίποτα δεν έγινε» προκειμένου να εκδοθεί μια εντολή απομάκρυνσης ή καταστροφής του εξαιρετικά εύφλεκτου υλικού. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι μια πυρκαγιά ξεκίνησε από την αποθήκη 9 του λιμανιού και επεκτάθηκε στην αποθήκη 12, όπου ήταν αποθηκευμένο το νιτρικό αμμώνιο.

Αγνόησαν τα έγγραφα και τις ειδοποιήσεις

Ο Μπάντρι Ντάχερ, γενικός διευθυντής των Τελωνείων του Λιβάνου, δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο LBCI πως τα τελωνεία είχαν στείλει έξι έγγραφα στο δικαστικό σώμα προειδοποιώντας ότι το υλικό συνιστούσε απειλή. «Ζητήσαμε την επανεξαγωγή του αλλά αυτό δεν συνέβη. Αφήνουμε τους ειδικούς και εκείνους που τους αφορά να προσδιορίσουν γιατί», είπε ο Ντάχερ. Άλλο πρόσωπο που σχετίζεται με υπάλληλο ανέφερε ότι ομάδα που είχε επιθεωρήσει το νιτρικό αμμώνιο πριν από έξι μήνες προειδοποίησε πως αν δεν μετακινηθεί «θα ανατινάξει όλη τη Βηρυτό».

Το Reuters επικαλείται δύο έγγραφα, βάσει των οποίων τα Τελωνεία του Λιβάνου είχαν ζητήσει από το δικαστικό σώμα το 2016 και το 2017 να ζητήσει από «την αρμόδια ναυτιλιακή υπηρεσία» να επανεξαγάγει ή να εγκρίνει την πώληση του νιτρικού αμμωνίου, το οποίο είχε απομακρυνθεί από ένα φορτηγό πλοίο, το Rhosus, και είχε εναποτεθεί στην αποθήκη 12, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του λιμανιού. Παρόμοια αιτήματα φέρεται ότι είχαν υποβληθεί το 2014 και το 2015.

Πώς βρέθηκε το νιτρικό αμμώνιο στις αποθήκες

ΤοShiparrested.com, ένα βιομηχανικό δίκτυο που ασχολείται με νομικές υποθέσεις, είχε αναφέρει το 2015 ότι το Rhosus, που είχε σημαία Μολδαβίας, έδεσε στη Βηρυτό τον Σεπτέμβριο του 2013 λόγω τεχνικών προβλημάτων κατά το ταξίδι του από τη Γεωργία στη Μοζαμβίκη με 2.750 τόνους νιτρικού αμμωνίου.

Κατά την επιθεώρηση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου και λίγο μετά εγκαταλείφθηκε από τους ιδιοκτήτες του, με αποτέλεσμα διάφοροι πιστωτές να προβάλουν νομικές διεκδικήσεις.

«Λόγω των κινδύνων που συνδέονταν με την παραμονή του νιτρικού αμμωνίου πάνω στο πλοίο, οι λιμενικές αρχές άδειασαν το πλοίο και μετέφεραν το φορτίο του στις αποθήκες του λιμανιού», ανέφερε.

Ευρωκοινοβούλιο

Στο μεταξύ, την αλληλεγγύη της ΕΕ στον λαό του Λιβάνου εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Νταβίντ Σασόλι σε μήνυμά του στο τουίτερ, ανέφερε: “Είμαστε σοκαρισμένοι από τα τραγικά γεγονότα στη Βηρυτό. Οι σκέψεις μας είναι σε εκείνους που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν από την έκρηξη, τις οικογένειές τους και όσους βοηθούν στην πρώτη γραμμή” και τόνισε ότι “η ΕΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της και είναι έτοιμη να στηρίξει σε αυτές τις δύσκολες ώρες”.

Η ΕΕ στέλνει διασώστες

“Μοιραζόμαστε το σοκ και τη θλίψη του λαού της Βηρυτού μετά τη θανατηφόρα έκρηξη που έχει κοστίσει πολλές ζωές και άφησε πολλούς άλλους τραυματίες”, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων Janez Lenarčič σχετικά με την έκρηξη στη Βηρυτό του Λιβάνου, απευθύνοντας τα συλλυπητήρια της ΕΕ “σε όλους εκείνους που έχουν χάσει τους αγαπημένους τους”.

Όπως σημειώνει, “σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει την πλήρη υποστήριξή της στον λαό του Λιβάνου. Ως άμεσο πρώτο βήμα, ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ ενεργοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος των λιβανικών αρχών”.

“Ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ συντονίζει τώρα την επείγουσα ανάπτυξη περισσότερων από 100 υψηλής εκπαίδευσης πυροσβεστών, με οχήματα, σκύλους και εξοπλισμό, που ειδικεύονται στην αναζήτηση και διάσωση σε αστικά περιβάλλοντα”, ανακοίνωσε ο Επίτροπος σημειώνοντας ότι “θα συνεργαστούν με τις αρχές του Λιβάνου για να σώσουν ζωές επί του εδάφους”.

“Ήδη, οι Κάτω Χώρες, η Ελλάδα και η Τσεχία έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους σε αυτήν την κρίσιμη επιχείρηση. Η Γαλλία, η Πολωνία και η Γερμανία έχουν επίσης προσφέρει βοήθεια μέσω του μηχανισμού και περισσότερα κράτη μέλη μπορούν να προσφέρουν υποστήριξη”, αναφέρει.

“Η ΕΕ έχει επίσης ενεργοποιήσει το δορυφορικό σύστημα χαρτογράφησης Copernicus για να υποστηρίξει τις λιβανικές αρχές στην εκτίμηση της έκτασης της ζημιάς. Στεκόμαστε δίπλα στον Λίβανο και τον λαό του και είμαστε έτοιμοι να κινητοποιήσουμε περαιτέρω βοήθεια”, κατέληξε ο Επίτροπος.

Ολλανδία

Η σύζυγος του Ολλανδού πρεσβευτή στον Λίβανο τραυματίστηκε σοβαρά από την τεράστια έκρηξη που σημειώθηκε χθες στο λιμάνι της Βηρυτού, ανακοίνωσε σήμερα το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών.

Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε πως η σύζυγος του Ολλανδού πρεσβευτή νοσηλεύεται. Όπως είπε ο εκπρόσωπος, η έκρηξη προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στην ολλανδική πρεσβεία, τραυματίζοντας επίσης άλλους τέσσερις ανθρώπους που συνδέονταν με αυτήν.

ΚΥΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP- Reuters /ΔΝ/ΓΒΑ

Exit mobile version