Site icon Hallocy

Με μάσκα για 6 μήνες τουλάχιστον

Δέκα νέα κρούσματα ανακοίνωσε χθες η επιδημιολογική ομάδα του Υπουργείου Υγείας, εν αναμονή της σημερινής συνεδρίας των επιδημιολόγων με τον υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου. Στη συνεδρία θα αξιολογηθούν η κατάσταση της πανδημίας στην Κύπρο, καθώς και το ενδεχόμενο επέκτασης των υφιστάμενων μέτρων που ισχύουν στην επαρχία Λεμεσού και στις υπόλοιπες επαρχίες για την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου. Παράλληλα, αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου η κατηγοριοποίηση της Ελλάδας, μετά και την κακή επιδημιολογική εικόνα που εξακολουθεί να παρουσιάζει η χώρα τις τελευταίες ημέρες.

Νέα κανονικότητα

Ο αριθμός των χθεσινών κρουσμάτων εμπνέει κάποια αισιοδοξία για τη μελλοντική πορεία του ιού στην κοινότητα, καθώς, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου Λεόντιος Κωστρίκης, αυτή τη στιγμή δεν είναι εφικτό να υπάρξουν μηδενικά κρούσματα. Τόνισε επίσης πως το ιδανικό είναι πέντε κρούσματα ανά 1.000 ελέγχους. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο δρ Κωστρίκης, τα συμπληρωματικά μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ πριν από περίπου μία εβδομάδα αποτελούν μια νέα κανονικότητα, που θα πρέπει να συνεχιστεί σίγουρα για το επόμενο 6μηνο. Μέτρα όπως η χρήση μάσκας σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους θα πρέπει να συνεχίσουν να υφίστανται, κατά τον δρα Κωστρίκη, μέχρι να εξασφαλιστεί αποτελεσματικό εμβόλιο. Παράλληλα, ο ίδιος υποστηρίζει πως ο τρόπος ζωής των Κύπριων πολιτών θα πρέπει να προσαρμοστεί άμεσα στα νέα δεδομένα.

«Λειτούργησαν τα μέτρα»

Ο δρ Λεόντιος Κωστρίκης θεωρεί ότι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση προ δεκαημέρου λειτούργησαν και πως η αναζωπύρωση των κρουσμάτων στην Κύπρο, που είχε παρουσιαστεί τέλη Ιουλίου, οδεύει προς το τέλος της. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και στην περίπτωση της Λεμεσού, καθώς, όπως δήλωσε ο ίδιος, η μικρή καμπύλη που δημιουργήθηκε με την έξαρση στην περιοχή μειώθηκε περίπου στο 1/10 της αρχικής καμπύλης. Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται αυτή τη στιγμή στη Λεμεσό πρέπει να διαμορφωθούν και να εφαρμοστούν ανά το παγκύπριο, έτσι ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας.

Προς νέους και πιστούς

Λαμβάνοντας υπόψη την αναμενόμενη αύξηση των μετακινήσεων των πολιτών ενόψει των θερινών διακοπών, το Υπουργείο Υγείας απηύθυνε μέσω ανακοίνωσής του έκκληση προς τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους νέους, οι οποίοι καλούνται να αποφεύγουν χώρους μαζικής συγκέντρωσης. Με βάση τα δεδομένα των τελευταίων ημερών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η μεγαλύτερη διασπορά του ιού παρατηρείται σε μαζικές κοινωνικές συναθροίσεις, όπου ο έλεγχος των παρευρισκόμενων είναι σχεδόν αδύνατος. Η έξαρση των κρουσμάτων στην Κύπρο τις τελευταίες εβδομάδες οφείλεται κυρίως σε εγχώριες λοιμώξεις, από άτομα νεαρά σε ηλικία και ασυμπτωματικά, με το Υπουργείο Υγείας να εκφράζει έντονες ανησυχίες για τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού στην κοινότητα. Παράλληλα, ενόψει του Δεκαπενταύγουστου και των θρησκευτικών εκδηλώσεων που προγραμματίζονται, το Υπουργείο Υγείας υπενθύμισε στους πιστούς ότι οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τον εκκλησιασμό και να ακολουθούν τα προβλεπόμενα μέτρα.

politis.com.cy

Exit mobile version