Site icon Hallocy

Κορωνοϊός: Το πρώτο εμβόλιο ανακοίνωσε ο Πούτιν – Εμβολίασε και την κόρη του

Πράσινο φως από το Υπουργείο Υγείας της Ρωσίας έλαβε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, το οποίο αναπτύχθηκε από κοινού από το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια και το Υπουργείο Άμυνας. Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου ξεκίνησαν στις 18 Ιουνίου και το σύνολο των 38 εθελοντών ανέπτυξε ανοσία.

Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας πως η Ρωσία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που καταχώρησε εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Μάλιστα, όπως είπε ο Ρώσος Πρόεδρος, η κόρη του έχει ήδη εμβολιαστεί, προσθέτοντας ωστόσο ότι μετά τον εμβολιασμό της παρουσίασε ελαφρύ πυρετό ο οποίος υποχώρησε άμεσα.

Όπως ανέφερε, έχει ζητήσει από τον Υπουργό Υγείας, Μιχαήλ Μουράσκο να τον κρατά ενήμερο για το εμβόλιο, ενώ σημείωσε ότι γνωρίζει πως «λειτουργεί αποτελεσματικά» και «δημιουργεί σταθερή ανοσία».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ρωσία θα μπορέσει σύντομα να αρχίσει μαζική παραγωγή του εμβολίου.

Σημειώνεται πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προ ημερών είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις του ως προς την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, με εκπρόσωπό του να δηλώνει πως για να υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις πρέπει οι δοκιμές για το εμβόλιο να περάσουν από διάφορα στάδια και αυτό χρειάζεται χρόνο για να γίνει.

Ο ΠΟΥ με λίστα που ανάρτησε στις 31 Ιουλίου κατέγραψε τα 26 εργαστήρια που διεξάγουν έρευνες για το εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό. Σύμφωνα με την συγκεκριμένη λίστα το ρωσικό εμβόλιο δεν έχει περάσει ακόμη στο δεύτερο στάδιο δοκιμών, άρα δεν υπάρχουν αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα του. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, από τη στιγμή που ακόμη δεν έχει μπει το εν λόγω εμβόλιο στην 3η και τελευταία φάση των κλινικών δοκιμών, δεν υπάρχουν ενδείξεις για τυχόν παρενέργειες.

Exit mobile version