Site icon Hallocy

Πώς θα γίνει η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία

Επιστροφή όλων των μαθητών στα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία στις 7 Σεπτεμβρίου φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», να προκρίνουν Υπουργείο Παιδείας και επιδημιολόγοι. Αντίθετα, για τη μέση εκπαίδευση, δηλαδή γυμνάσια και λύκεια, επικρατέστερο σενάριο με τα σημερινά επιδημιολογία δεδομένα είναι, σύμφωνα με ανώτερη πηγή από το Υπ. Παιδείας, η εκ περιτροπής παρουσία των μαθητών.

Απευθείας μετάδοση

Με απλά λόγια, ανέφερε η ίδια πηγή στον «Π», οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων θα χωριστούν σε δύο ομάδες, οι μισοί μαθητές θα βρίσκονται στην τάξη και οι άλλοι μισοί θα βρίσκονται στο σπίτι και θα παρακολουθούν το μάθημα σε απευθείας σύνδεση (live streaming), μέσω των υπολογιστών τους. Όπως εξήγησε στον «Π» η ίδια πηγή, ήδη τα νηπιαγωγεία δέχονται κανονικά για την περίοδο του καλοκαιριού τα παιδιά στις τάξεις, οπότε δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει κάτι τον Σεπτέμβριο. Το ίδιο (φυσική παρουσία όλων των παιδιών) πιθανότατα θα ισχύσει και στα δημοτικά σχολεία.

Ακόμα οι αποφάσεις

Χθες, μετά το πέρας της συνάντησης με την ΟΕΛΜΕΚ και την ΟΛΤΕΚ, ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου τόνισε ότι δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση, ενώ, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Π», ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο πριν από τις τελικές ανακοινώσεις ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να έχει συνάντηση με την επιδημιολογική ομάδα.

Επιπλέον, ο κ. Προδρόμου είπε χθες ότι «θα εφαρμοστούν με μεγάλη προσοχή τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως το δείξαμε και στη διάρκεια της προηγούμενης σχολικής χρονιάς και νομίζω ότι αξίζουν συγχαρητήρια στις διευθύνσεις των σχολείων και στους εκπαιδευτικούς για την παρουσία των παιδιών, για την εμπέδωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και για την υγειονομική ασφάλεια στα σχολεία».

Άλλο Μέση Εκπαίδευση

Διαφορετικό είναι, όπως γράψαμε και ανωτέρω, το επικρατέστερο σενάριο που μελετούν το Υπουργείο Παιδείας και η επιδημιολογική ομάδα σχετικά με τη φοίτηση των μαθητών των γυμνασίων και των λυκείων.

Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν πως ο σχεδιασμός προβλέπει –προς το παρόν– τη φυσική παρουσία των μισών μαθητών ανά τμήμα και το άλλο μισό να παρακολουθεί το μάθημα σε ταυτόχρονη μετάδοση από το σπίτι. Η αλλαγή, όπως εξήγησε αρμόδια πηγή του Υπ. Παιδείας, θα γίνεται είτε μέρα παρά μέρα είτε σε εβδομαδιαία βάση, αναλόγως και των αποφάσεων που θα ληφθούν εκτός συγκλονιστικού απροόπτου στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Στο Υπουργικό οι κανονισμοί

Επιπρόσθετα, το Υπ. Παιδείας διαμηνύει ότι είναι έτοιμο με βάση και τα επιδημιολογικά πρωτόκολλα που ετοιμάζονται εδώ και ημέρες να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ακόμη και σε πιθανό σενάριο lockdown. Την ερχόμενη Παρασκευή ο Πρόδρομος Προδρόμου θα καταθέσει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου (που θα συνεδριάσει στο Τρόοδος) τους κανονισμούς σχετικά με την εξ αποστάσεως φοίτηση, αφού τελείωσε η διαβούλευση με την επίτροπο Προσωπικών Δεδομένων και έχει ολοκληρωθεί από μέρους της Νομικής Υπηρεσίες ο νομοτεχνικός έλεγχος. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται νομικά ότι, εφόσον χρειαστεί, θα πραγματοποιούνται νομότυπα τα διαδικτυακά μαθήματα.

Προβληματίζουν οι μάσκες

Απομακρυσμένο είναι τη δεδομένη στιγμή το ενδεχόμενο να φορούν προστατευτικές μάσκες οι μαθητές στην τάξη και αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες μας, διότι το Υπουργείο Παιδείας παρακολουθεί τις πρακτικές άλλων χωρών, οι οποίες αν και αρχικά εφάρμοσαν το μέτρο, στη συνέχεια το ανακάλεσαν. Ερωτηματικό παραμένει κατά πόσο θα φορούν μάσκες οι εκπαιδευτικοί, αφού στο αρμόδιο υπουργείο αντιλαμβάνονται τη δυσκολία της διδασκαλίας από μέρους των εκπαιδευτικών.

Εκτός της μάσκας ερωτηματικό παραμένει ο αριθμός των μαθητών που θα βρίσκονται στη τάξη εν ώρα μαθήματος. Το Υπουργείο Παιδείας, με βάση και τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας, προσανατολίζεται όπως πληροφορούμαστε στο να τηρούνται αποστάσεις, ένα άτομο κάθε δύο τετραγωνικά μέτρα για τα νηπιαγωγεία, ενώ σχετικά με τους μαθητές δημοτικών και μέσης εκπαίδευσης μελετά την επιλογή να βρίσκονται εντός των σχολικών αιθουσών έως 17 παιδιά, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρείται η απόσταση ενάμισι μέτρο ανά παιδί και ο κάθε μαθητής να κάθεται μόνος του στο θρανίο.

Στόχος η ασφαλής επιστροφή

«Πρέπει να βρεθεί το καταλληλότερο πλαίσιο, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον ασφάλειας μέσα στα σχολεία», δήλωσε χθες στο ΚΥΠΕ η Ζωή-Δωροθέα Πανά, λέκτορας Παιδιατρικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας. Ερωτηθείσα για την επαναλειτουργία των σχολείων η κ. Πανά εξήγησε πως είναι πρωτίστως θέμα του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο συζητά σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και το Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης. Επιπρόσθετα σχετικά με τα πρωτόκολλα σημείωσε πως «Η αναθεώρηση είναι δεδομένη και την έχει ανακοινώσει και ο υπουργός Υγείας και από εκεί και πέρα προχωρούμε δυναμικά, ανάλογα με το πού βρισκόμαστε σε κάθε φάση στη χώρα μας», λέγοντας παράλληλα ότι τις λεπτομέρειες και το πλαίσιο θα τις ανακοινώσουν ο υπουργός Υγείας και ο υπουργός Παιδείας.

politis.com.cy

Exit mobile version