Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου

Υπ. Υγείας: Συγγνώμη λάθος… από τα 27 κρούσματα μόνο ένα θετικό

Σε ό,τι αφορά στα 30 περιστατικά COVID-19 που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2020, και αφορούσαν πολίτες που έφτασαν στην Κύπρο από το εξωτερικό (Μύκονος – 17, Ολλανδία – 10, Αγγλία – 2, Κροατία – 1) και υποβλήθηκαν σε δειγματοληψία στο Αεροδρόμιο Πάφου, το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει για τα ακόλουθα:

Εξαιτίας του πολύ μεγάλου αριθμού κρουσμάτων που εντοπίστηκαν από μόνο τρεις πτήσεις που έφτασαν στο Αεροδρόμιο Πάφου την ίδια ημέρα, λόγω του έντονου προβληματισμού που προκλήθηκε και κατόπιν εισήγησης της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης, διενεργήθηκε σε όλα τα άτομα επαναληπτική εργαστηριακή εξέταση. Παράλληλα, ενεργοποιήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα για τη διαχείριση των θετικών στον ιό ατόμων και των επαφών τους.

Μέχρι αυτή την ώρα, ολοκληρώθηκε η επαναληπτική εργαστηριακή εξέταση για τα δείγματα 27 ατόμων, εκ των οποίων μόνο το ένα εντοπίστηκε θετικό στον ιό. Αναμένεται εντός της ημέρας το αποτέλεσμα της εργαστηριακής εξέτασης για τα άλλα τρία άτομα.

Παράλληλα, μετά από διερεύνηση που έγινε από την Έφορο Κλινικών Εργαστηρίων εκ πρώτης όψεως διαφαίνεται ότι υπήρξε επιμόλυνση κατά την επεξεργασία των συγκεκριμένων δειγμάτων στο συμβεβλημένο Κλινικό Εργαστήρι, και το θέμα διερευνάται περαιτέρω για λήψη τελικών αποφάσεων.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον «Π» η Έφορος Κλινικών Εργαστηρίων Καρολίνα Στυλιανού, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το τι ακριβώς συνέβη. Αυτό που προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία είναι ότι υπήρξε επιμόλυνση κατά την λήψη των δειγμάτων, με την κ. Στυλιανού να υποστηρίζει ότι δεν τηρήθηκε το σχετικό πρωτόκολλο. Κατά την λήψη των δειγμάτων υπάρχει μια διαδικασία που ακολουθείται από τα αρμόδια εργαστήρια, η όποια προνοεί την λήψη μέτρων, μεταξύ των οποίων η χρήση μάσκας, γαντιών και αντισηπτικών. Σε περίπτωση που δεν παρθούν τα σχετικά μέτρα υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης όλων των δειγμάτων.

Ως εκ τούτου, και λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω δεδομένα, τα άτομα που εντοπίστηκαν αρνητικά στον ιό στην επαναληπτική διαγνωστική εξέταση, υποβάλλονται εκ νέου σήμερα σε εργαστηριακή εξέταση. Όσα άτομα έχουν και τη 2η φορά αρνητικό αποτέλεσμα, καθώς και οι στενές επαφές τους, θα αποδεσμευτούν από το πρωτόκολλο της υποχρεωτικής καραντίνας με οδηγίες της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης. Για το θετικό στον ιό άτομο και τις στενές του επαφές του εξακολουθεί να τηρείται η διαδικασία όπως προβλέπεται στο πρωτόκολλο.

Το Υπουργείο Υγείας επιθυμεί να εκφράσει ειλικρινείς απολογίες στα επηρεαζόμενα άτομα για την αναστάτωση και την ταλαιπωρία.

Διαβάστε επίσης